4 gátlástalan trükk, amivel át akarnak vágni a boltban – Ne hagyd magad!

4 gátlástalan trükk, amivel át akarnak vágni a boltban – Ne hagyd magad!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 4 gátlástalan trükk, amivel át akarnak vágni a boltban – Ne hagyd magad!

Nyilvánvalóan egyetlen bolt sem jótékonysági üzem, és minden tulajdonos szeretne profitot termelni, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy a portékájukat vonzóbbá tegyék. Ezzel nincs is semmi baj, de van néhány trükk, ami tényleg csak azt a célt szolgálja, hogy a figyelmetlenebb vásárló mélyebben a zsebébe nyúljon. Ne dőlj be nekik, és csak okkal nyisd ki a pénztárcádat!

Családi kiszerelés

Az évek során megtanultuk, hogy a tartós élelmiszerekből, háztartási cikkekből érdemes a nagyobb kiszerelést választani, hiszen az jobban megéri, gazdaságosabb.

A gyártók aztán most, hogy ezt már mindenki tudja, igyekeznek ki is használni a belénk plántált tudást, és egyre többször találkozni olyan termékekkel, amelyekből mondjuk az egy kilogrammos kiszerelés jóval többe kerül, mint a két fél kilogrammos csomag ára együtt.

Ez persze nem minden esetben igaz, ezért érdemes nyitott szemmel járni: a termékek áránál, többnyire a bal alsó sarokban mindig megtalálod az egységárat is, vagyis hogy az adott termékből arányosan mennyibe kerülne egy darab, egy kilogramm vagy egy liter. Érdemes ezeket az összegeket összevetni, és ez alapján választani.

Ide nézz, akció!

Kész szerencse, hogy a boltok szeretik felhívni a figyelmünket az akciókra, mert így mindig tudunk róla, ha jó vásárt csinálhatunk. És milyen kényelmes, amikor például kávét szeretnél venni, és be sem kell sétálnod a hosszú sorok közé, mert ott áll halomban a sok kávés zacskó az egyik sarkon, fölötte pedig hatalmas tábla hirdeti, hogy most még olcsóbban is megkaphatod.

Az akció azonban nem garancia arra, hogy a sorok közé sétálva ne találnál olcsóbb terméket. Ezt persze egyetlen eladó sem állítja, de azért nem is bánják, ha te megelégszel az akciós, de még mindig mondjuk közép árkategóriás termékkel, ahelyett, hogy vennéd a fáradtságot, és egy olcsóbbat keresnél. Érdemes mindig magad összevetned az árakat, és nem arra menned, amerre a bolt rendezője terelne.

Itt a pont, hol a pont

Emberi dolog, hogy szeretünk játszani, szeretünk jutalmat kapni, és szeretjük úgy érezni, hogy nyertünk valamit. Erre az érzésre játszanak rá az eladók, amikor a vásárlásainkért cserébe pontokat kapunk, amiket az után „értékes nyereményekre” válthatunk.

Érdemes végiggondolni, egyáltalán szükséged van-e még egy teflonserpenyőre, kávés bögrére, vagy plüss kacsára…

Ha egyébként is itt vásárolnál, persze semmi gond azzal, hogy bezsebeled a pontokat is.

De tartsd szem előtt, hogy megéri-e az akció vége előtt még egyszer lemenni, vagy még néhány dolgot a kosaradba rakni, csak hogy a meghatározott limit fölé emeld a fizetendő összeget, és még egy pecsétet kaphass a gyűjtőalbumodba?

2-t fizet, 3-at kap

Mi is hangozhatna ennél jobban, igaz? Tény, hogy ezekkel az akciókkal valóban jól járhatsz, főleg, ha valamilyen tartós fogyasztási cikkről van szó, de azért itt is van olyan eset, amikor az üzlet súrolhatja a jó ízlés határát.

Ha például az általad kiszemelt öblítő csak ilyen „akciós” változatban kapható, és esetleg a termékek össze is vannak ragasztva, esélyed sincs, hogy csak egyetlen öblítőt vegyél. Igaz, hogy így ajándékba kapsz egy harmadikat, az üzlet azonban arra kényszerít, hogy ha az adott márkát akarod, akkor legalább két terméket kifizess, ez pedig meglehetősen durva manipuláció.

Egy kedvező ajánlatra persze megéri igent mondani, de ne hagyd magad eltéríteni az eredeti szándékaidtól.

6 tipp 10 ezer forint alatt, ha unod a konyhádat
Galéria / 6 tipp 10 ezer forint alatt, ha unod a konyhádat

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!