Az inkák szent növényként tisztelték, a spanyol hódítók elől menekülve is magukkal vitték, és az Andokban rejtegették, hogy a 21. században szuperélelmiszerként induljon a kinoa – vagy angolul quinoa – saját hódító útjára. Minket levett a lábunkról!
2/4 Mi van benne?
A kinoában van minden, ami jó: többek közt cinket, mangánt, magnéziumot, rezet, vasat és káliumot, illetve B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz, emellett rendkívül gazdag antioxidánsokban és 9 különböző esszenciális aminosav is van benne.
Összetételének köszönhetően a kinoa képes csökkenteni a rákos betegségek kialakulásának kockázatát, alacsony glikémiás indexe miatt pedig a cukorbetegek is könnyen be tudják építeni az étrendjükbe. Sőt! Kísérletek igazolták, hogy a kinoa segíthet csökkenteni a vércukorszintet és a vérben lévő inzulint.
Magas rosttartalma miatt elősegíti az emésztést, továbbá csökkenti a koleszterinszintet, és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!