Egyetem helyett fotós és videós vállakozást vitt sikerre – interjú a Photon Technologies alapítójával

Egyetem helyett fotós és videós vállakozást vitt sikerre – interjú a Photon Technologies alapítójával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Egyetem helyett fotós és videós vállakozást vitt sikerre – interjú a Photon Technologies alapítójával

A középiskolás éveink végéhez közeledve sokunk számára hatalmas dilemmát jelentett, hogy merre tovább: dolgozni kezdjünk, egyetemre menjünk, esetleg a kettő együtt? Nincs ez másként manapság sem, szerencsére azonban egyre több olyan inspiráló példát láthatunk magunk előtt, amelyek arra tanítanak, hogy ha van egy jó elképzelésünk, akkor azt próbáljuk is megvalósítani.

Ilyen Volom Sára története is, aki a középiskola után úgy döntött, hogy saját vállalkozásba kezd. 2017-ben alapított cége, a Photon Technologies mára olyan partnerekkel is büszkélkedhet, mint a MOL vagy a Wolt.

Honnan ered a fotózás iránti szereteted?

Gyerekként már hamar kiderült a vonzalmam a művészetek irányába. Kezdetben rajzoltam, festettem, majd általános iskola végén megkaptam karácsonyra a szüleimtől az első fényképezőgépemet. A vizuális ábrázolásnak egy teljesen új dimenziója nyílt ki előttem. Ebben az időszakban szinte mindig velem volt a kamerám, jártam-keltem és amit láttam, lekattintottam. Növényeket, épületeket, tájakat, majd idővel barátokat is, majd a barátok barátait is és pillanatok ott találtam magamat, hogy idegenek esküvőjén állok már fotósként. 

Mi volt az első meghatározó fotós élményed?

Nehéz egy-egy pillanatot kiragadni, mert ez egy hosszú tanulási folyamat, ahol nagyon sok próbálkozás van, sok sikerrel és ugyanúgy kudarccal is. Nagy élmény volt, amikor először retusáltam arcot, igazi mágusnak éreztem magamat, amikor egy-egy bőrhibát el tudtam tüntetni, vagy később már tárgyakat is. De említhetném azt is, amikor először használtam stúdiós vakukat, vagy amikor elkezdtünk játszani színes fényekkel. Amikor az első vízcseppemet fotóztam, vagy amikor kipróbálhattam, hogy milyen egy stroboszkópos vakuval fotózni egy táncoló embert. 

Hogyan élted meg a továbbtanulás dilemmáját, és mi az, amit a mai pályaválasztás előtt álló fiataloknak tanácsolnál?

Választanom kellett, én pedig egy dolgot utálok: azt, ha azt érzem, nem tudatosan döntök. Itt pedig pont ezt éreztem. Hiszen gimnazistaként a munka világából alig látunk valamit. Én egy picit talán többet, mint a többiek, de így is a nullához konvergált a tudásom a szakmák kapcsán… Ez nagyon frusztráló volt. Közben pedig hatalmas nyomás nehezedett rám mind az iskola, mind a szüleim részéről a továbbtanulás kapcsán, én viszont eldöntöttem: nem megyek egyetemre rögtön gimnázium után. Szerettem volna kicsit jobban megismerni a valódi világot, ezért kitaláltam, hogy a Photonból vállalkozást csinálok.

Szerintem a puding próbája az evés. Gimi után délutánonként vagy nyári szünetben érdemes elmenni dolgozni. Nem is feltétlen pénzért, hanem akár ingyen is, azokra a területekre, amik érdekelnek. Fontos, hogy legyen egy belelátásunk abba a karrierbe, amit éppen kiválasztanánk, pont ezért nem a klasszikus diákmunkákat javaslom. Egy mentor mellett gyakornokoskodni sokkal nagyobb rálátást tud adni.  

Mikor született meg a Photon ötlete, és mennyire jelentett nagy kihívást a vállalkozás kivitelezése?

Érettségi előtt (2017) kitaláltam, hogy jelentkezem egy olyan programba, ahol vállalkozói szemléletet oktatnak. Ez egy négyhónapos program volt, amit úgy kell elképzelni, mintha egy mentorokkal együttműködő startup akcelerátor volna gimiseknek. Nem konkrét ötletekkel kellett érkeznünk, hanem csapatokba tettek bennünket, ott kellett együtt dolgoznunk, és ott született meg végül a Photon ötlete is, amit később az üzleti világba is megpróbáltam átültetni. 

Nem könnyű egy vállalatot elindítani, minden szakaszban más-más kihívásokkal nézünk szembe. Azonban ezeken könnyű átugrálni, ha olyan csapat és mentorok vesznek körbe, akik támogatnak, illetve ha olyan dolgokkal foglalkozhatsz nap mint nap amik érdekelnek, amire kíváncsi vagy, akkor belülről is fakad egy óriási energia. Nekem ezek megvoltak, így nem mondanám nagy kihívásnak, inkább egy izgalmas tanulási görbének.

Kerültél bármikor hátrányba amiatt, mert nagyon fiatalon vágtál bele a saját vállalkozásodba?

Ez nagyon tőlem függött, hogy hogyan könyvelnek el. Az elején, amikor még közelebb álltunk a projektfázishoz, mint a céghez, könnyen nem vettem eléggé komolyan a dolgokat. De volt egy olyan pont, amikor megértettem, hogy semmit sem lehet arra kenni, hogy hány éves vagyok, mert a vállalkozói piacon ugyanolyanok a kihívások kortól függetlenül. És akkor el kellett döntenem: vagy felveszem a cipőt, nekimegyek és behozom a lemaradásomat, vagy pedig ez csak egy cuki diákprojekt marad. És akkor úgy döntöttem, hogy vegyük ezt komolyan, és onnantól kezdve megtanultam felnőttként viselkedni. 

Mit éreztél, amikor egyre több nagy cég kezdett el befektetni a vállalkozásodba?

Örültem, hogy már nem csak én látom a Photonban rejlő óriási potenciált, hanem mások is.

Mekkora csapattal dolgozol most együtt, hogyan telnek a mindennapjaid?

Több mint 100 alvállalkozóval és 2 alkalmazottal dolgozom együtt. Fontos szempont számunkra a skálázhatóság, így amit tudunk, automatizálunk, így tudjuk az operatív csapatot szűken tartani. 

Már több mint 5 éve született meg a Photon ötlete, ez idő alatt rengeteget változtak a mindennapjaim. Sok találkozón és rendezvényen veszek részt, de legalább annyi időt bújom az e-mailjeimet és az Exceleimet is. Minden hetem más beosztásban telik, sokat alakítják az aktualitások, de azért vannak visszatérő elemek is, mint például a csapat különböző részeivel a státuszolások. 

Cégvezetőként te hogyan óvod meg a testi és lelki egészségedet?

Változó, hogy mikor mire van igényem, így a legfontosabb ebben a folyamatban a tudatosság. Vannak időszakok amikor pszichológus segítségével oldom a feszültséget, van, amikor sporttal, van, amikor naplóírással vagy éppen utazással. Fontos szerintem az ilyen tevékenységeket az adott helyzethez igazítani. Ami viszont mindig fontos, hogy a munka és magánélet az nálam nem keveredik. Vagy az egyikre, vagy a másikra figyelek, éles határt húzok a kettő közt. 

Hogyan hat rátok a jelenlegi helyzet, az infláció és az egyre növekvő energiaárak?

Ránk a legnagyobb hatással a KATA törvény módosítása volt, ez minden alvállalkozónkat érintette. Sok kérdés felmerült a fotósaink-videósaink oldalán, amire személyes konzultációk, workshopok és informatív blog bejegyzések keretében próbáltunk megoldást hozni. Az infláció és növekvő energiaárak a mi operációnkra még nem volt hatással, mi úgy számolunk, hogy január környékén várható nagyobb változás a piacunkon. Amikor aktívan már benne leszünk a fűtési szezonban és már nem a 2022-es büdzsékből költenek a vállalatok, amiben még nem kalkuláltak a növekvő energiaárakkal, hanem amikor már a 2023-as keretből költenek majd a cégek. 

Mely eddigi, a Photon által létrejött munkákra emlékszel vissza a legszívesebben?

Sok számomra kedves projekt van, vannak kisebbek és nagyobbak is. Az első nagyvállalati ügyfelünk a MOL volt, akiknek PB gázpalackjukról csináltunk egy pici reklámfilmet és tárgyfotókat. Emlékszem, hogy milyen izgatott voltam és mennyire megtisztelve éreztem magunkat, hogy mint egy induló kis céget egy ilyen óriási vállalat bíz meg egy munkával. 

Aztán a koronavírus alatt igazán érdekes dolgokba láthattunk bele, első stream adásainkat készítettük el, de volt olyan is, hogy Chiléből bíztak meg minket egy kisfilm forgatásával, mivel náluk olyan szigorú lezárások voltak, hogy ezt nem tudták megvalósítani. 

De ha a legfrissebb ilyen élményt akarnám mondani, akkor a Woltos együttműködésünket említeném. Országos szinten az applikációjukban megtalálható összes étterem étlapját hivatalosan mi fotózzuk. Ez egy óriási mérföldkő a számunkra. 

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

A következő időszakban nagyobb figyelemmel szeretnék jelen lenni az értékesítési és szolgáltatásfejlesztési területen a Photonon belül. Lázba hoz, hogy olyan szolgáltatást dolgozzunk ki, ami teljesen az ügyfelek igényeire épül rá.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!