Háztartás / Otthon

6 fortély, hogy a kekszed jól sikerüljön

6 fortély, hogy a kekszed jól sikerüljön

Kekszet sütni egyszerű dolog, ha betartasz néhány fontos szabályt. Eláruljuk, hogy mit kell tenned, hogy a keksz ne legyen túl kemény, ne essen szét, ne égjen meg és fényes legyen rajta a máz.

Dagasztás

A tésztát hideg kézzel dagaszd, és ne túl sokáig. Bizonyára már észrevetted, hogy a meleg tészta könnyen ragad, mert a zsiradék felenged benne, és a tészta pépes állagúvá válik.
Ha azonban keverőgépet használsz, úgy kisebb a kockázat. Mihelyt a tészta összecsomósodik, az azt jelenti, hogy készen van. Miután kivetted a keverőtálból, már nem kell kézzel dolgozni rajta.

Tedd hűvös helyre

A tésztát hagyd állni 2-3 óra hosszáig egy hűvös helyen. Vigyázz, hogy ne hűljön le túlságosan, mert úgy nehéz kinyújtani.
Ha közben hűtőszekrénybe teszed, akkor is vedd ki fél órával hamarabb, mielőtt dolgozni kezdesz vele. A pihentetés idejére csavard be folpack fóliába, nehogy átvegye a környezetéből a szagokat.

Nyújtás

A tészta kinyújtásához ne használj túl sok lisztet. A munkafelületet időnként söpörd le, hogy ne legyenek rajta liszthalmok, mert a sok liszt megváltoztathatja a tészta szerkezetét. A vaj íze a tésztában utánozhatatlanul finom.
Viszont sokkal könnyebb dolgozni vele, ha margarint adsz hozzá. A dagasztást és a kiszúrást egyaránt megkönnyíti a margarin. A kiszúrás is jobban és gyorsabban fog menni, és a keksz megtartja majd a formáját.

Porcukor és tojás

A porcukrot szitáld át! Ha csomók vannak benne, akkor a kekszben is ott lesznek, és akkor is egyben maradnak, ha a tetejére szórod. Tojás nem kell a tésztába.
Összetartja ugyan, de a keksz száraz lesz tőle. A cukrászok a tojássárgáját ajánlják, de azt is csak korlátozott mennyiségben. Ha nem használsz tojást, akkor pótold egy kicsit több zsiradékkal.

Csokibevonat

A keksz csokiba való mártogatásához vagy kész csokimázat használj, vagy csokibevonóból és vajból készítsd el a mázat.
Ha szép, fényes bevonatot szeretnél, akkor adj hozzá egy kevés kókuszzsírt. Ügyelj arra, hogy a csoki ne legyen forró, mert felhígul és beszívódik a tésztába.

Cukorbevonat

Fényes cukorbevonatot kapsz, ha a cukorhoz egy kevés vizet keversz. Vigyázz a víz adagolásával, nehogy túlságosan folyós legyen.
A bevonattól a kekszed még puhább, ízletesebb lesz, és nem fog kiszáradni. Ha vastag mázat szeretnél, várd meg, amíg a keksz kihűl, és csak utána kend rá a masszát.

Sütés

Forró sütőben süsd meg a kekszet, és mindig melegítsd elő, mielőtt beleteszed a nyers tésztát. Minden sütő különböző, ezért a sütés időtartamára vonatkozó javaslatot, amit a recept ajánl, mindig tartsd be.
Amíg a tészta a sütőben van, többször nézd meg, nehogy megégjen. Ne felejtsd el, hogy miután elkészül a keksz, és a sütőlemezt kiveszed, a keksz megbarnulhat, ezért gyorsan szedd le róla.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást