Az alma cidert talán almabornak lehetne fordítani, mégsem egészen ugyanarról van szó. Utóbbi ugyanis erjesztett, ezért valamennyi alkoholt is tartalmazó, hidegen fogyasztott ital, míg ez a cider egy frissen készülő, forró és alkoholmentes finomság. Mutatjuk, hogyan készül, és mivel érdemes inni!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Hozzávalók:
- alma
- narancs
- fűszerek (fahéj, csillagánizs, szerecsendió)
- valamilyen édesítő (lehet cukor, de méz, juharszirup vagy barna cukor is)
- víz
Elkészítés:
Az almákat alaposan mosd meg, vágd ki a magházat és kockázd fel a gyümölcsöt. Nem kell meghámozni! A narancsot alaposan tisztítsd meg és vágd karikákra. A gyümölcsöket a fűszerekkel együtt tedd egy nagy lábasba, és önts rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket, majd még egyszer ennyit. Fedd le a lábast, és kezd el főzni a cidert, míg az alma teljesen meg nem puhul. Attól függően, hogy mekkora adag italt készítesz, ez akár több órát is igénybe vehet. Ha kell, közben pótold a vizet. Ha az alma már puha, egy krumplinyomóval vagy egy fakanállal törd össze a lábasban a gyümölcsöt, hogy még többet kiengedjen az ízéből, és forrald még néhány percig az italt.
Ezután vedd le a lábast a tűzhelyről, és egy gézlapon keresztül szűrd le az italt, hogy felfogd a gyümölcsöket és a fűszereket. Alaposan nyomkodd ki a lapot, hogy a gyümölcsökből minden finom, zamatos kortyot kipréselj. A tiszta cidert édesítsd ízlésed szerint, és tálald forrón az italt.

Mivel idd?
Az alma cider önmagában is finom, édes és forró finomság, de nyugodtan tetézheted még az élvezetet. Tálaláskor néhány friss narancsgerezded vagy fahéjrudat is dobhatsz a poharakba, de ha felnőtteknek kínálod, egy löttyintésnyi brandy vagy gin sem rontja el az italt. A ciderrel töltött pohárba tehetsz egy filteres chai teát is, vagy fűszerezheted frissen reszelt gyömbérrel is az italodat.