7 fontos tudnivaló az állatszőr-allergiáról

7 fontos tudnivaló az állatszőr-allergiáról

Címlap / Életmód / Egészség / 7 fontos tudnivaló az állatszőr-allergiáról

Vajon létezik-e hipoallergén kutya vagy macska? Tényleg csak a kedvenced lehet a bűnös, ha a közelében folyton tüsszögsz? Számít-e a négylábú szőrének hossza? Csokorba szedtük a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban!

Mi okozza az állatszőr-allergiát?

Voltaképpen nemcsak a házi kedvencek szőréről van szó, hanem azon molekulák – elsősorban fehérjék – csoportjáról, amelyeket más szóval allergéneknek is neveznek. A kutyák és a macskák esetében ilyen allergének megtalálhatóak a bőrön, a nyálban és a vizeletben is.
Nem számít, milyen fajtájú egy eb, vagy éppen milyen hosszú a szőre: hipoallergén, azaz „allergiamentes” kutyus sajnos nincsen. Macskáknál már más a helyzet, mert a tenyésztők állítják, hogy létezik ilyen.

Miért nem számít a szőrhossz?

Gyakori felvetés azoknál a családoknál, ahol állatszőrre allergiás ember van, hogy egy rövidszőrű kedvenc biztosan megfelelne a célnak, ráadásul az illetőnek sem kellene folyton szenvednie a közelében.
Kutatások bizonyítják azonban, hogy a hosszú szőrű kutyák mellett sem nagyobb az allergiás reakciók kockázata. Tény viszont, hogy bizonyos fajták – például a portugál vízikutya – kevesebbet vedlik, ennélfogva kevésbé kockázatos.

Milyen kutyák vedlenek keveset?

Az Amerikai Kennel Klub nyilvántartása szerint léteznek olyan ebtípusok, amelyeknek „nem-vedlő” a kültakarója. Ez azt jelenti, hogy valamennyi szőrt hullatnak ugyan, ám sokkal kevesebbet, mint a többi fajta, ráadásul kevesebb elhalt hámsejt társaságában.
Ide tartozik a Bedlington terrier, a bichon frise, a kínai meztelen kutya, a Kerry blue terrier, a máltai selyemkutya, a pudli, az ír vízispániel, a schnauzer és a xoloitzcuintli mexikói szőrtelen kutya.

A fajta nem kötelez

Ha allergénekről van szó, előfordulhat, hogy a kutya egyéni tulajdonságai felülírják a fajtával kapcsolatos elvárásokat. (Ez egyébként az állat valamennyi vonására igaz.) Megeshet tehát, hogy egy erősen allergénnek hitt eb jóformán semmilyen tünetet nem okoz, egy nem-vedlő fajta körül pedig mindenki tüsszög.
Általánosságban viszont elmondható, hogy a cocker spániel, a springer spániel, a basset hound, a West Highland terrier, a tacskó, a labrador és a golden retriever hullatja a legtöbb elhalt hámsejtet a németjuhász mellett, a fő allergia-bűnösök listáját vezetve.

Nem biztos, hogy az állatka a bűnös

Ha allergiás tüneteket produkálsz otthon, nem biztos, hogy a kedvenced számlájára írható a dolog! A fekhely közelében ugyanis előfordulhat, hogy túlszaporodnak a poratkák, amelyek ugyancsak gyakran váltanak ki túlérzékenységi reakciót.
Érdemes tehát gyakran takarítani azokat a területeket, ahol a legtöbb időt tölti a négylábú barátod – ez bizony a saját ágyadra is igaz, ha együtt alszotok! A matrac tisztántartásáról sem szabad megfeledkezned. (Nemcsak ebben az esetben, egyébként sem.)

Mi a helyzet a macskákkal?

A macskanyál igen erős allergén. A tudósok véleménye azonban jelentősen eltér abban a tekintetben, hogy lehet-e egy cica allergiamentes. A szibériai és az oroszkék állítólag kevésbé allergén – de sajnos nincs olyan macsek, ami bizonyítottan semleges azoknál, akik hajlamosak a túlérzékenységi reakcióra.
A szőrtelen macska jó megoldásnak tűnik, ám nem szabad elfelejteni, hogy mivel nem a szőr a fő allergén, nála sincs mind kiiktatva!

Az állatszőr-allergia tünetei

A köhögés, a tüsszögés, a vörös és viszkető szemek, a csöpögő és duzzadt orr, illetve a bőrirritáció egytől egyig az állatszőr-allergia tünete lehet. Gyanú esetén háziorvoshoz kell fordulni, aki a megfelelő szakrendelésre irányít.
Ott egyszerű bőrteszt és vérvétel segítségével állapítják meg, valóban allergiás vagy-e, s ha igen, mire. A következő lépés a kezelés, ami súlyosságtól függően óvintézkedések és/vagy gyógyszerek formájában történik. Semmiképpen ne állíts fel öndiagnózist!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!