Család / Életmód

12 fokkal melegebb lesz, ha letakarod a babakocsit! Így óvd kisbabádat a tűző naptól

12 fokkal melegebb lesz, ha letakarod a babakocsit! Így óvd kisbabádat a tűző naptól

Itt a nyár, és ezzel együtt indulnak a családi nyaralások is. A felhőtlen kikapcsolódás és az egészségünk megóvása érdekében fokozottan oda kell figyelnünk bőrünk védelmére. Igaz ez a kisbabákra és gyermekekre is, akiknek érzékeny bőrét még a miénknél is sokkal jobban kell védenünk. Mit szabad és mit nem? Máris eláruljuk!

Ne fedd le a babakocsit

Gyakori tévhit, hogy a nyári melegben le kell fedni a babakocsit, hogy ne érje a tűző nap a babát és nyugodtan tudjon aludni. Megértjük, hogy félted őt, de hidd el, ezzel nem hogy jót, sokkal inkább rosszat teszel neki. A lepel akadályozza a levegő áramlását a babakocsiban és egyfajta vákuumot hoz létre, amely a kicsi testhőmérsékletét is megemelheti.

Ez akár kiszáradáshoz is vezethet és mivel ők nem tudják ezt jelezni felénk, akár életveszélyes is lehet. Ezt támasztja alá az a kutatás is, amelyet svéd kutatók végeztek el nemrég.

Kitettek egy babakocsit fél 12 és 13 óra között a napra, amikor letakarták, a hőmérséklet 34 fokig szökött fel, ezzel szemben, míg nem volt letakarva, csupán 22 ok volt benne.

Ügyelj a hidratációra

Mivel a picik még nem tudják nekünk jelezni, ha szomjasak vagy kiszáradtak, ezért nekünk fokozottan oda kell figyelnünk rájuk. Érdemes az ajkait figyelned, ha észreveszed, hogy száraz és függőleges vonalkák jelentek meg rajta, akkor bizony már nagyon szomjas lehet. Ne hagyd, hogy eddig eljusson, folyamatosan, kisebb kortyok formájában itasd és tápláld őt.

Ha palackozott vizet adnál neki, légy óvatos, olvasd el a címkéjét, olyat ne adj neki, aminek túl magas a sótartalma. Mindenképp kerüld a szénsavas és a lágyított vizeket.

Tartsd távol a naptól a déli órákban

Azt már biztosan jól tudod, hogy nem szabad a tűző napon tartózkodni a déli órákban, ez pedig fokozottan igaz a kisbabádra is. 11 és 16 óra között kerüljétek a napot, húzódjatok mindenképp árnyékos helyre. A legjobb, ha az árnyékban is felállítasz egy napernyőt, ami alatt akadálytalanul tud áramlani a levegő. Ha strandolni vagy piknikezni szeretnétek, akkor mindenképp reggel vagy késő délután tegyétek, hidd el, sokkal kellemesebb is lesz, mintha forróságban tennétek ugyanezt.

Ne maradjon csupaszon a bőre

Szigorúan tilos a babák bőrét 20 percnél tovább kitenni a nap sugárzásának. Ügyelj arra, hogy a napon ne maradjon csupasz a bőre, mindenképp takard be ruhával. Válassz egy pillekönnyű anyagot, olyat, ami légáteresztő, így nem lesz melege sem és védve lesz a sugárzástól is. Emellett tégy a fejére egy szintén könnyű anyagból készült sapkát is, hogy a feje is védve legyen.

Csak azután vedd le róla, ha már bementetek a lakásba és nem éri a napfény. Ha a strandra indultok, érdemes továbbá azt is tudnod, hogy a pici bőre sokkal érzékenyebb és hajlamos a horzsolódásra, ezért tartsd szemmel, amikor a homokozóba merészkedik.

Használj fényvédőt

A fényvédő használata kötelező a család minden tagja számára. Kutatások bizonyították, hogy már 5 leégés 80 százalékra emelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Sajnos nagyon sokan alábecsülik a nap erejét és kiengedik gyermeküket a napra fényvédő nélkül.

Ne kövesd el ezt a hibát: mindig kend be testét alaposan naptejjel – akkor is, ha pancsoltok és akkor is, ha árnyékban vagytok. Így a babák hozzájutnak a D-vitaminhoz, de nincsenek veszélyeztetve. Ha véletlenül a kelleténél mégis jobban megpirítaná a nap a bőrét, azonnal vidd el orvoshoz, mert megfelelő kenőcsöt tud felírni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást