Egészség / Életmód / Lélek

Így nem fognak gyerekként kezelni a szüleid

Így nem fognak gyerekként kezelni a szüleid

Családot is alapítottál, a szüleid mégis gyerekként kezelnek? Semmiben nem dönthetsz egyedül, mindenbe beleszólnak, kéretlen tanácsokat osztogatnak, ellenőriznek, kritizálnak – s teszik mindezt puszta jó szándékból, egyre durvább vitákat eredményezve, s elrontva a régi jó kapcsolatotokat? Ne hagyd, hogy így legyen!

Érdemeld ki a bizalmat!

Amikor válaszút elé állít az élet, nehéz eldönteni, hogy melyik lenne a helyes irány.

Szüleid élettapasztalata, józansága sokat segíthet egy-egy döntés meghozatalában célszerű meghallgatni őket is.

A felsorakoztatott érvek-ellenérvek ismeretében könnyebb elhatározásra jutni, de szerencsésebb félretenni a „csak azért is úgy lesz, ahogy én akarom” dacát.

Ha bizonyos mértékig megengeded, hogy véleményt alkossanak – s figyelembe véve a tanácsaikat mindenki számára jó döntést hozol –, kiérdemled a bizalmukat.

Teremts egyensúlyt!

A szüleid segítségére – bár most ez inkább bosszúság forrása –, hidd el, mindig szükséged lesz.

Továbbra is részesei lesznek mindennapjaidnak, csak el kell velük fogadtatnod, hogy felnőttél, új- saját családod van, s az ezzel kapcsolatos kérdésekben Te és a párod közösen szeretnétek döntéseket hozni, saját szokásokat akartok kialakítani, s nem az ő életüket akarjátok tovább élni.

Ez eleinte nem lesz egyszerű feladat – főként, hogy a fiatalok többsége huzamosabb ideig még a szülők anyagi támogatására is szorul –, de óvatosan „adagolva” meghúzható az a képzeletbeli határ, amit a szüleitek már nem léphetnek át.

Beszéljetek róla!

Kár időt és energiát fecsérelni a mindkét fél életét megkeserítő családi játszmákra – a duzzogásra, a hangtalan elégedetlenkedésre, az intrikára.

Ültetsd le a szüleidet, és beszélj velük nyíltan az érzéseidről.

Mondd el, hogy ugyanúgy szereted őket, mint eddig, hogy szükséged van rájuk, de ezen túl szeretnél saját döntéseket hozni, és a saját elképzelésed szerint élni.


Kísért a múlt: Gyermekkori játszmák, konfliktusok és megoldások


Biztosítsd őket arról, hogy ha nehéz döntésekkel kell szembesülnöd – kikéred a véleményüket, és a számítasz a segítségükre.

Botladozva egy új élet kezdetén

Ha önálló akarsz lenni, tudnod kell: döntéseidért NEKED kell vállalnod a felelősséget.

Nem háríthatod senki másra, ha baj van, nem futamodhatsz meg, neked kell a rossz döntés kudarca után talpra állni.

Tanulj a mások hibáiból, ne kövesd el ugyanazokat a tévedéseket, amelyek megkeserítették a szüleid életét is.

Botladozva, esve-bukva, de idővel minden a helyére kerül, ahogy a szüleid is elfogadják: az ő mindenre kiterjedő figyelmük, és felelős irányításuk átminősül veled és az új családoddal kapcsolatban.

Ne csodálkozz – fogadd el!

Egy dolog viszont ne essen majd rosszul: ha a szüleid a megüresedő idejük kitöltésére új elfoglaltság után néznek, és a meghitt kettesben eltöltött éveket felidézve élnek majd, úgy, ahogy tették addig, amíg Te meg nem születtél…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást