Ez a csúnya dolog történik, ha túl ritkán cseréled le a fogkefédet

Ez a csúnya dolog történik, ha túl ritkán cseréled le a fogkefédet

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a csúnya dolog történik, ha túl ritkán cseréled le a fogkefédet

A fogmosás az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy megőrizzük a szájhigiéniánkat – ezt mindannyian tudjuk. Akárcsak azt, hogy ha megfelelően mosunk fogat, ragyogóbb lehet a mosolyunk, illetve, hogy az sem mindegy, milyen fogkrémet választunk. De mi a helyzet a fogkefével? Te tudod, hogy milyen gyakran ajánlott lecserélned a fogaid egészségének megőrzése érdekében?

Sokan figyelünk arra, hogy egy számunkra megfelelő méretű és sörtéjű fogkefét vásároljunk, és azt is rengetegen kísérleteztük már ki, hogy a kézi vagy az elektromos fogkefe praktikusabb-e nekünk. Azzal azonban már annál kevesebben szoktunk foglalkozni, hogy mikor cseréljük le a fogkefénket. Egyszerűen nem vagyunk biztosak abban, hogy indokolt lenne, ezért csak akkor válunk meg tőle, amikor már használhatatlannak látjuk.

Ilyen gyakran ajánlott fogkefét cserélned

A fogorvosok többsége szerint egy egészséges embernek 3-4 havonta kellene lecserélnie a fogkeféjét. Ez a gyakoriság az egyéni fogmosási szokásoktól és a tárolás módjától függően személyenként eltérhet. A kutatások szerint, mi, magyarok nagyjából 50%-ban 2-3 havonta cseréljük le a fogkefénket, közel 20% évi 2-3 alkalommal vásárol új eszközt, közel ennyien pedig maximum 1 hónapig használunk egy fogkefét.

Ami megdöbbentő, hogy a magyar lakosság több, mint 10%-a évente csak egyszer, vagy annál is ritkábban cseréli le a fogkeféjét, ez azonban meglehetősen veszélyes is lehet. Szerencsére sok fogkefe nem is tart ki ennyi ideig. Ha mégis, ekkor is ajánlott betartanod a 3-4 hónapot, és annak leteltével a szemetesbe helyezned az addig használt fogkefédet.

Ezért ne halogasd a cserét

A fogkefék többsége néhány hónap után nemcsak borzalmasan néz ki, de már nem is szolgálja a célját, vagyis, hogy tisztán tartsa a fogaidat. A szánkban nap mint nap sok baktérium baktérium halmozódik fel. Ezek egy része nélkülözhetetlen, míg mások fertőzéseket okozó vagy betegségekből eredő baktériumok. Természetesen a fogkefe sörtéibe is beleragadhatnak, mi több, ha nem vigyázol, a fogkrémre is átkerülhetnek.

Ha mondjuk megfáztál vagy bármilyen gyulladásos probléma volt a szádban, akkor a gyógyulásod után egyből cserélj fogkefét. Ellenkező esetben sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy visszaesel. Persze az is lehet, hogy hónapokon keresztül semmilyen panaszod sincs, de a 3-4 havonta történő csere ebben az esetben is indokolt, ugyanis az idő múlásával mindenképp egyre több baktérium fog tanyázni a fogkeféden.

Mikor érdemes még gyakrabban cserélned a fogkefédet?

Bizonyos helyzetekben érdemes lehet 3-4 hónapnál is gyakrabban cserélned a fogkefédet. Igaz ez akkor, ha naponta háromszor vagy még többször mosol fogat, hiszen ebben az esetben a fogkeféd automatikusan gyorsabban használódik el. Ha elektromos fogkeféd van, akkor vagy háromhavonta cseréld le, vagy ha már úgy látod, hogy korábban kopni kezdenek a sörtéi – a rövidségük miatt ez teljesen normális – akkor még előbb.

Ne feledd azt sem, hogy bármilyen fogkeféről legyen szó, a sörtéknek rugalmasnak, de elég erősnek is kell lenniük ahhoz, hogy eltávolítsák a lepedékeket és az ételmaradékokat. Amikor észreveszed a sörték sérülését, akkor máris tudhatod, hogy el kell dobnod a fogkefét. Ugyanez igaz akkor is, ha akár néhány hét elteltével – például azért, mert nem tisztítottad megfelelően – koszosnak látod a fogkefédet. Ebben az esetben is jobb, ha megválsz tőle.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!