Biztos, hogy jó a fogkeféd? Fogápolási 1×1

Biztos, hogy jó a fogkeféd? Fogápolási 1×1

Címlap / Stílus / Arc / Biztos, hogy jó a fogkeféd? Fogápolási 1×1

A megfelelő fogápolás fontosságáról sokat hallunk, mégis sok ember fogai vannak kifejezetten rossz állapotban. Lássunk néhány praktikus ötletet arra, hogyan biztosíthatjuk még jobban fogaink egészségét.

Fogkefe tárolása

A fogkefe megfelelő tárolása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mennyi ideig tudjuk használni. Tároljuk olyan helyen, ahol tud levegőzni, vagyis leginkább egy pohárban, a kefe részt felfelé fordítva.
Ne tartsuk szekrényben, hiszen ott nem tud kiszáradni, és lehetőleg a WC-től is tegyük minél távolabb.

Ideális fogkefe

Az ideális fogkefe nem túl kemény és nem túl lágy, vagyis a legjobb, ha a közepes keménységűt veszünk.
Érdemes odafigyelni arra is, hogy a sörték vége legyen lekerekítve, a kefe feje pedig legyen kisebb, hogy a hátsó fogakat is minél jobban elérhessük és kitisztíthassuk vele.

Elektromos fogkefe

Az elektromos fogkeféknek számos előnyük van. Például általában kisebb fejjel vannak ellátva, és a mozgás miatt hatékonyabban tudják eltávolítani a lepedéket mindenhonnan.
Nem kell rányomni a fogakra, ezáltal a megfelelő erősség is biztosítva van, mivel nem lehet túl erősen használni őket.

Fogmosási technika

A megfelelő fogmosási technika talán a legfontosabb a fogmosás rendszerességén kívül. Nem érdemes túl erősen kefélni a fogakat, mivel ettől nem lesz hatékonyabb a tisztítás, viszont könnyen megsérülhet a fogzománc és a fogínyünk is.
Alaposan, de ne túl erősen, néhány percen keresztül végezzük a fogmosást.

Fogselyem

A fogselyemről tudjuk jól, hogy minden fogorvos ajánlja, mégis kevesen használjuk rendszeresen.
Pedig sokat segít a fogkőképződés megakadályozásában, és sok szennyeződést kizárólag ezzel lehet eltávolítani a fogak közül. A szorosan egymás mellett álló fogak esetében pedig különösen fontos a használata.

Fehérség

Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy a megfelelő fogmosás eredménye nem a hófehér, hanem a tiszta és egészséges fogsor.
Éppen ezért ne fokozzuk a fogmosás erősségét a nagyobb fehérség elérése érdekében, mivel nem fogunk célt érni. Fehérítésre inkább válasszunk speciális anyagokat és szolgáltatásokat.

Árulkodó jelek

Ha nem megfelelően mossuk a fogunkat, annak vannak árulkodó jelei.
A nem elég alapos mosás következtében a fogakon maradt lepedék rossz szájszagot eredményez, a fogak között képződő fogkő pedig a fogselyem használatának szükségességét jelzi. Figyeljünk ezekre, hogy időben változtathassunk szokásainkon.

Fogíny

A fogínyünk is kiválóan jelzi, ha változtatni kell a fogmosási módszerünkön. Túl erős fogmosás esetén az ínyünk visszahúzódhat és ez a fogínysorvadás első lépése.
Ilyenkor az íny már nem takarja a fog alsó részét, ami elszíneződhet és érzékennyé válhat. Ha jobb kezesek vagyunk, a visszahúzódás a bal oldali, alsó fogak ínyén jelentkezik, és fordítva.

Fogorvos

A fogaink egészségének megőrzésében a leghatékonyabb segítség a fogorvos. Ő ellenőrizheti, hogy minden rendben van-e, és szólhat, ha lát elváltozást, amit érdemes minél előbb megállítani.
A rendszeres fogorvosi látogatás tehát elengedhetetlen a szájápolásban, sőt akár új évi fogadalomnak sem utolsó ennek elhatározása!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást