5 film, amit mindenképp megmutatok a kamasz lányomnak

5 film, amit mindenképp megmutatok a kamasz lányomnak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 film, amit mindenképp megmutatok a kamasz lányomnak

Ha valaki egyszer operatőr szeretne lenni, sok minden érdekli, főleg a filmek, a fény és az árnyék játéka a filmvásznon, a különbségek és az egyezőségek. Sajátos látásmód ez, ami egy egyedi hozzáállást eredményez a filmekhez, és valahol az élethez is. Vannak olyan mozik, amelyek segíthetnek jobban érteni, mi, hogyan működik és mi hogyan passzolunk a nagy egészbe.

Íme, az én ötös listám. A filmek, amelyeket biztosan megmutatok a kamasz lányomnak.

1/5. E. T., a földönkívüli (Rendezte: Steven Spielberg, 1982.)

Kilenc Oscarra jelölt film, ami olyan egyedülálló, hogy mindenkinek látnia kell! Amikor bemutatták, óriási siker lett, mindenki imádta E. T.-t. John Williams zenéje még mindig a fülemben cseng. A barátság erejéről szól, ami átível mindenen.

E. T. egy űrhajóval érkezik a Földre a társaival. Növényeket akarnak tanulmányozni. A rendőrök megzavarják a jövevényeket, akik menekülőre fogják, de E. T. lemarad az űrhajóról, és a Föld bolygón reked. A város felé menekül, ahol elbújuk egy sufniban. Itt, a kertben találkozik Elliottal, a kisiskolás fiúval.

A srác először mindenki elől eltitkolja E. T. létezését, de később beavatja a testvéreit (Drew Barrymore első komoly szerepe volt, nagyon cuki!). A felnőttek azonban – szokás szerint – mindent összezavarnak. A gyerekeknek meg kell védeniük E. T.-t, hogy még valaha hazatérhessen. 

Ha a barátságról kell filmet mutatni egy gyereknek, az E. T. nagyon jó választás. Megmutatja, hogy mindegy, hogy ki vagy, mindegy, hogy honnan jöttél, a barátodat ez nem érdekli, csak te magad. Úgy, ahogy vagy!

2/5. Forrest Gump (Rendezte: Robert Zemeckis, 1994.)

Forrest Gump egy nagyon jóindulatú, csodás lelkivilágú, ám gyenge szellemi képességekkel rendelkező kisfiú, aki mindenről és mindenkiről csak jót feltételez elsőre. Imádja az édesanyját, akinek a mondásaiból táplálkozik élete folyamán. Az örök érvényű mondás, miszerint „Az élet olyan, mint egy doboz bonbon, sosem tudod, mit veszel belőle!” mélyen belém vésődött, már, amikor először láttam a filmet. Az élet sosem biztos, minden lehetséges.

Ahogy Forrest életében is: egyetemi amerikaifoci-sztárból háborús hős és veterán lesz, aki még Kennedy elnökkel is találkozott, ping-pong bajnok és rákászhajó-kapitány is lesz, majd ultramaratoni futó, akit rengetegen követnek. Még Elvis Presley is tőle leste el a híressé vált táncmozdulatait. Mindebből Forrest csak annyit fog fel, hogy megtörténtek, és ő végig csak a gyerekkori szerelmét, Jennyt akarja, akivel úgy voltak, mint a „borsó meg a héja”.

Nemcsak a történelmi utalások és az eredeti felvételek bemontírozása miatt érdekes ez a film, hanem a mondanivalója miatt is. Lehetsz bárki, a lehetőségeket csak meg kell ragadnod. 

3/5. Amélie csodálatos élete (Rendezte: Jean-Pierre Jeunet, 2002.)

Audrey Tautou ezzel a filmmel írta be magát a filmtörténelembe. A főhős Amélie Poulain, aki a többi gyerektől távol nevelkedik anyja és apja társaságában. Az apa szerint Amélie-nek szívritmuszavara van, pedig a szívverése csak azért lesz szapora az apja közelében, mert az sosem érinti meg, kivéve az orvosi vizsgálatokat. Miután az anyja egy balesetben meghal, Amélie még magányosabb lesz, és az unalom ellen egy saját kis világot gondol maga köré.

Felnőttként Amélie egy kis kávézó pincérnője a Montmartre-on. Az élete nem valami bonyolult, nincs párkapcsolata, ezért apró dolgokban leli örömét. Amélie szereti kiskanállal összetörni a karamellt a puding tetején, szereti figyelni az embereket és történeteket szőni róluk, szereti a magok közé fúrni a kezét a zöldségesnél vagy kavicsokkal kacsázni a Saint-Martin csatornán.

Az élete gyökeresen megváltozik, azon a napon, amikor Diana hercegnő meghal. Talál a fal csempéi mögött egy dobozt, amelyben egy évtizedekkel ezelőtt a lakásban lakó kisfiú gyűjtötte az emlékeit. Amélie elhatározza, hogy felkutatja a doboz tulajdonosát, és visszaadja neki az apró kincseket. Ezután mások megsegítésének szenteli magát, ám pont saját magát felejti el. Rájön, mennyire magányos valójában.

A film arra döbbent rá minket, hogy az élet rövid, és amellett, hogy mások élete is fontos számunkra, önmagunkkal is törődnünk kell. A képi világa nagyon egyedi és gyönyörű. Ha még nem láttad, mindenképp nézd meg.

4/5. A leleményes Hugo (Rendezte: Martin Scorsese, 2011.) 

A filmművészet egyik legnagyobb alakja volt Georges Méliès. A leleményes Hugo az ő emléke előtt tiszteleg. A különös történetfőszereplője Hugo, az árva fiú, aki apja halála után a pályaudvar óráit állítgatja, javítgatja – titokban. Fél a főfelügyelőtől, aki árvaházba juttatná.

Az egyetlen öröme egy csodás gépember, ami nem működik. Hugo szeretné működésbe hozni, mert azt gondolja, az apja üzenetét rejti. Egy alkatrészre még szüksége lenne, ehhez pedig lopnia kell a pályaudvar játékboltjából. A tulajdonos, aki a film nagymestere, Georges Méliès, rajtakapja Hugót, ám a keresztlánya, Isabelle segít a fiúnak.

A nagymúltú filmes óriás története elénk tárul, sok mindenre fény derül a múltból. Mindezt csodálatos látványvilággal, fény-árnyék játékkal mutatja be a film. Varázslatos időtöltés az egész családnak. Aki rajong a filmtörténetért, annak kötelező darab.

5/5. Cinema Paradiso (Rendezte: Giuseppe Tornatore, 1988.)

Ez a film maradandó élmény mindenki számára, aki csak megnézi. Központi témája a hűség és a barátság, a tisztelet, a mozi és az élet szeretete. 

A kis Toto minden felszabaduló idejét az egyház által fenntartott moziban tölti. Barátságot köt a mozigépész Alfredóval. A moziban tűzvész pusztít, és csak egy jóakaró segítségével tudják újjáéleszteni Nuovo Cinema Paradiso néven. A mozi végigkíséri Toto gyermekkorát, majd a főiskolai éveit is.

Alfredo rádöbbenti Totót, hogy el kell mennie, hogy valóra váltsa az álmait. A fiú fájó szívvel ugyan, de hallgat öreg barátjára, és híres filmrendező lesz belőle. 30 évig nem tér vissza, csak Alfredo temetésére… Legendás film, csodálatos történet, amit nem lehet száraz szemmel végignézni.

Egy-egy közös este, és ezek a filmek. Máris megvan egy jó kis időtöltés – akár egy kamasszal. A filmek kapcsán beszélgetéseket lehet indítani, amelyek komoly mélységekbe vezethetnek a saját gyermekünkkel. Próbáld ki!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást