FIGYELEM: 10 tipp a tűz megelőzése érdekében

FIGYELEM: 10 tipp a tűz megelőzése érdekében

Címlap / Életmód / Egészség / FIGYELEM: 10 tipp a tűz megelőzése érdekében

Advent és karácsony idején gyakoriak a tűzesetek. Amikor odakint sötét és hideg van, szívesen gyújtunk a meleg szobában gyertyákat, mécseseket és csillagszórókat. Ám egy szikra belobbanását és a katasztrófát csak másodpercek választják el egymástól! Amikor gyufáért vagy öngyújtóért nyúlunk, ritkán gondolunk arra, hogy egy órán belül leéghet a lakásunk. A veszély azonban mindig jelen van. Lássuk, hogyan előzhetjük meg a bajt!

10 tipp a tűz megelőzése érdekében  

1. A karácsonyfát a lehető legkésőbb szerezzük be. Az ünnepig tároljuk hideg helyen, nehogy az ágai és a levelei kiszáradjanak. Később, amikor elérkezik a díszítés ideje, a szobában stabilan rögzítsük, hogy ne dőlhessen el.

2. Az adventi koszorút és a karácsonyfát, ha gyertya vagy mécses ég rajta, egy percre se hagyjuk őrizetlenül! A lángot mindig fújjuk el, mielőtt kimegyünk a helyiségből.

3. Ügyeljünk arra, hogy a gyertyaláng környezetében ne legyen gyúlékony anyag. Gyertyagyújtás előtt távolítsuk el ezeket!

4. Különösen veszélyesek a száraz ágak és tűlevelek. Ezeket vágjuk le! A műfenyőre egyáltalán ne tegyünk gyertyát, csillagszórót! Ezeket inkább máshol gyújtsuk meg. Valódi fenyő esetén a gyertyákat ne a sűrű ágak közé tegyük, hanem a ritkásabb helyeket válasszuk. 
5.
A jelenlévőkkel beszéljük meg, mi a teendő, ha véletlenül meggyullad a fenyőfa vagy egyéb gyúlékony anyagok (pl.

a tűzoltás módja vízzel vagy porral oltó készülékkel, a tűzoltóság és a mentők telefonszáma, menekülési útvonalak, értesítendő személyek neve és elérhetősége).

6. Ha úgy ítéljük meg, hogy bármikor vészhelyzet adódhat, helyezzünk el készenlétben egy vízzel teli vödröt.

7. A leégett gyertyákat cseréljük ki újakra, nehogy a közelben valami lángra lobbanjon.

8. Amikor csillagszórót gyújtunk, szintén gondoljunk a tűz lehetőségére!

9. Az adventi koszorú alá ne tegyünk éghető alátétet (pl. kartonpapírt, fatálcát). 

10. Spray-s dobozt ne használjunk nyílt láng közelében, mert a dobozban található hajtógáz könnyen lángra lobbanhat. A spray használata után alaposan szellőztessünk ki, hogy ne maradjon gáz a szoba levegőjében.  

Mi a teendő, ha már tűz van?

Még ha úgy ítéljük is meg, hogy nincs nagy veszély, azonnal hívjuk ki a tűzoltókat a 105-ös telefonszámon, mert a tűz gyorsan terjed. A tűzoltók érkezéséig elkezdhetjük az oltást vízzel vagy porral oltó készülékkel. Nyissuk ki az ablakokat és az ajtókat, hogy a füst távozhasson. A veszélyeztetetteket vigyük ki a helyiségből, nehogy a füstöt belélegezzék. Ha sérültek vannak, telefonáljunk a mentőknek is! Ha túl nagyok a lángok, ne kísérletezzünk az oltással, inkább gyorsan hagyjuk el a lakást!

Amennyiben társasházban lakunk, és a lakásunkhoz lépcsőház is tartozik, feltétlenül értesítsük a gondnokot a tűzről. Ha a tüzet sikerül eloltanunk, és a jelenlévők közül valakinek a testén égési sérülés keletkezett, folyassunk rá azonnal hideg vizet, hogy csillapítsuk a fájdalmat, és megelőzzük a seb elfertőződését.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást