Fertőzés STOP – Így védekezz a visszatérő nőgyógyászati panaszok ellen!

Fertőzés STOP – Így védekezz a visszatérő nőgyógyászati panaszok ellen!

Címlap / Életmód / Egészség / Fertőzés STOP – Így védekezz a visszatérő nőgyógyászati panaszok ellen!

Ha éppen friss kapcsolatban vagy és nem tudod igazán, hogyan védekezz a visszatérő fertőzések ellen, akkor jobb, ha most figyelsz, mert az óvszer sem véd meg attól, hogy a partnered megfertőzzön egy betegséggel!

Hogy eleve tőled származik-e a betegség, vagy a barátod kapta el egy exétől és úgy adta át neked, szinte teljesen mindegy. Egy bakteriális vagy gombás fertőzést nem csak nemi úton kaphatsz el, mégis nagyon fontos, hogy tájékoztasd a partnered, hogy esetleg ő is lehet bizonyos kórokozók tünetmentes hordozója. Ha gyakran visszatér a fertőzés az együttlétek után, akkor akár a méhedet is megtámadhatja, ezért érdemes a betegséget teljesen kikezeltetni, és szükség esetén a nőgyógyászod által felírt gyógyszert a barátoddal is végigszedetni.

Bakteriális vaginózis

Ha az orvosod antibiotikumot írt fel a hüvelygyulladásodra, mindenképp szedd addig, amíg tanácsolja, ugyanis ha idő előtt abbahagyod (mert mondjuk a tünetektől már megszabadultál), még benned maradnak a baktériumok, amelyek alig várják, hogy továbbszaporodjanak és aztán újra kellemetlenséget okoznak. Az antibiotikum kúra idején tartsatok szünetet a szexben, mert a kórokozók még gumióvszer használatával is bejuthatnak a hüvelyedbe. Lehet, hogy a nőgyógyászod a barátodnak is felír tablettát, mert akkor is hordozhatja a kórokozókat, ha tünetmentes, és így könnyen visszafertőzhet.

Bizonytalan vagy, hogy elmúlt-e a betegséged? Mindenképp kérj tanácsot a nőgyógyászodtól, és ne kezdd el magadat kezelni házi praktikákkal.

Gombás fertőzés

Sajnos a nők 75%-a találkozik ezzel a fertőzéssel élete során, akár már gyerekkorban. Általában a Candida a felelős a hüvelygombáért, de sajnos azt nem tudják pontosan az orvosok, hogy minek a hatására kezd el szaporodni annyira, hogy panaszokat is okozzon. Nagyon nehéz kiirtani a szervezetből. Mindenképp fordulj orvoshoz akkor is, ha enyhülnek, vagy átmenetileg megszűnnek a tüneteid, mert könnyen pórul járhatsz!

Ha a tünetmentes időszakban szexeltek a barátoddal, őt is megfertőzöd,és legközelebb ő adja vissza neked a kórokozót. Ezt hívják pingpong-effektusnak: ide-oda passzoljátok egymásnak a betegséget. 

Viszont emiatt lehet, hogy őt is ki kell vizsgálni. Ilyenkor laborvizsgálat segítségével megnézik, melyik Candida-törzs van jelen nálad és nála. Az esetek 80%-ában nem ugyanaz a törzs található a férfinál, mint a nőnél, vagy az ő szervezetében egyáltalán nincs is kórokozó.

Chlamydia

A chlamydia a leggyakoribb nőgyógyászati bakteriális fertőzés, és nagyon nehéz felismerni, mert van olyan, akinél szinte panasz nélkül zajlik egy durvább gyulladás is például a petefészkekben.

Sok helyen lehet már kapni Chlamydia-tesztet, amivel otthon te magad is ellenőrizheted, hogy ez a betegség okozza-e kellemetlen tüneteket. 

Ez egy szexuális úton terjedő betegség, ami először a húgycsövet vagy a méhszáj belső felét támadja meg, majd innen terjedhet tovább a méhnyálkahártyára.

A Chlamydia-baktériumot csak hosszú ideig tartó kombinált antibiotikum kúrával lehet kiirtani, és a teljes siker érdekében egyidejűleg a partnert is kezelni kell.

 

Herpesz

A herpesz nagyon gyakori szexuális úton terjedő nemi betegség. Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy orális szex útján is elkaphatod. Az együttlét után pár nappal égő érzés jelentkezhet, majd apró, fájdalmas hólyagok jelennek meg a szeméremtest hámján. Hámosító kenőccsel és antivirális szerrel szokták kezelni, de ez a betegség is hajlamos a kiújulásra, és akkor az egész kezdődik elölről.

Ha már egyszer túlestél rajta, és a barátodnak szájherpesze van, mindenképp kerüljétek a szexet! Sajnos a partnered akkor is megfertőzhet téged, ha nincsenek tünetei. Éppen ezért, ha az intimtájékon bármi gyanúsat észlelsz, ne késlekedj, keresd fel mielőbb a nőgyógyászodat!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!