Miért a férfiaknak van több orgazmusuk, nem pedig a nőknek? 

Miért a férfiaknak van több orgazmusuk, nem pedig a nőknek? 

Címlap / Szerelem / Szex / Miért a férfiaknak van több orgazmusuk, nem pedig a nőknek? 

Azok ugyanis azt támasztják alá, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel élnek át orgazmust, mégpedig több orgazmust, mint a nők. Talán azt gondolod, ennek hátterében az áll, hogy nem egyformán állunk a tartós és az alkalmi kapcsolatokhoz, de a valóság az, hogy ezek mindegyikében a férfiak nyertek. Tehát nem csak arról van szó, hogy az egyéjszakás kalandok során nagyobb eséllyel jutnak el a férfiak a csúcsra. Akkor is ez a helyzet, amikor évek óta együtt él a páros és elvileg pontosan tudnia kell mindkét félnek, mi teszi boldoggá a másikat.

Nem minden az evolúció

Mivel az orgazmus a férfiak esetében összefügg a magömléssel, a kutatók sokáig úgy gondolták, hogy az evolúció szempontjából egyszerűen nem lényeges, a nők eljutnak-e a csúcsra, vagy sem. Ezért annyira egyénfüggő az orgazmusok megléte, vagy éppen hiánya. Manapság már tudjuk, hogy ennél jóval árnyaltabb a helyzet. Egyrészt az orgazmus mindkét félben erősíti a kötődés kialakulását, ami evolúciós szempontból is fontos a gyermekek nevelését tekintve. Másrészt pedig egy női orgazmus akár újabb peteérést is eredményezhet az adott hónapban, ami szintén elősegíti az utódnemzést. 

Scott Sanker/unsplash.com

Ha nem az evolúció és nem az anatómia áll a háttérben, akkor mi?

A Michigani Egyetem pszichológusai, Verena Klein és Terri Conley rámutattak, hogy a csikló és a pénisz felépítése nagyon hasonló, és anatómiailag semmi sem indokolja, hogy a nőknek kevesebb orgazmusuk legyen. Mindkét szervben azonos koncentrációjú idegvégződések találhatóak. Ráadásul a nők képesek több orgazmus is elérni rövidebb idő, egy aktus alatt, míg a férfiaknak ez a lehetőségük korlátozott. E tényeket figyelembe véve úgy tűnik, hogy a nőknek sokkal több orgazmust kellene átélniük, mint a férfiaknak, nem pedig fordítva.

Klein és Conley azt fontolgatták, vajon a nemek közötti szexuális szakadék magyarázható-e a szexszel kapcsolatos, társadalmi szokásokkal. Mire is gondoltak? Elsősorban arra, hogy számos társadalomban a férfiakat arra nevelik, hogy feljogosítva érezzék magukat az orgazmus elérésére. A nőket pedig inkább arra, hogy kiszolgálják a férfiak igényeit, és önmagukat háttérbe szorítsák. Ezt számos más kutatás is megerősítette, amik alátámasztották, hogy a nők sokszor alárendelik magukat partnereik örömének. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást