Miért a férfiaknak van több orgazmusuk, nem pedig a nőknek? 

Miért a férfiaknak van több orgazmusuk, nem pedig a nőknek? 

Címlap / Szerelem / Szex / Miért a férfiaknak van több orgazmusuk, nem pedig a nőknek? 

Anatómiailag – elvileg – nagyobb esélyünk lenne rá, hogy több orgazmust éljünk át egymás után, mint a férfiak. Ehhez képest nagyon mást mutatnak a statisztikák.

Azok ugyanis azt támasztják alá, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel élnek át orgazmust, mégpedig több orgazmust, mint a nők. Talán azt gondolod, ennek hátterében az áll, hogy nem egyformán állunk a tartós és az alkalmi kapcsolatokhoz, de a valóság az, hogy ezek mindegyikében a férfiak nyertek. Tehát nem csak arról van szó, hogy az egyéjszakás kalandok során nagyobb eséllyel jutnak el a férfiak a csúcsra. Akkor is ez a helyzet, amikor évek óta együtt él a páros és elvileg pontosan tudnia kell mindkét félnek, mi teszi boldoggá a másikat.

Nem minden az evolúció

Mivel az orgazmus a férfiak esetében összefügg a magömléssel, a kutatók sokáig úgy gondolták, hogy az evolúció szempontjából egyszerűen nem lényeges, a nők eljutnak-e a csúcsra, vagy sem. Ezért annyira egyénfüggő az orgazmusok megléte, vagy éppen hiánya. Manapság már tudjuk, hogy ennél jóval árnyaltabb a helyzet. Egyrészt az orgazmus mindkét félben erősíti a kötődés kialakulását, ami evolúciós szempontból is fontos a gyermekek nevelését tekintve. Másrészt pedig egy női orgazmus akár újabb peteérést is eredményezhet az adott hónapban, ami szintén elősegíti az utódnemzést. 

Scott Sanker/unsplash.com

Ha nem az evolúció és nem az anatómia áll a háttérben, akkor mi?

A Michigani Egyetem pszichológusai, Verena Klein és Terri Conley rámutattak, hogy a csikló és a pénisz felépítése nagyon hasonló, és anatómiailag semmi sem indokolja, hogy a nőknek kevesebb orgazmusuk legyen. Mindkét szervben azonos koncentrációjú idegvégződések találhatóak. Ráadásul a nők képesek több orgazmus is elérni rövidebb idő, egy aktus alatt, míg a férfiaknak ez a lehetőségük korlátozott. E tényeket figyelembe véve úgy tűnik, hogy a nőknek sokkal több orgazmust kellene átélniük, mint a férfiaknak, nem pedig fordítva.

Klein és Conley azt fontolgatták, vajon a nemek közötti szexuális szakadék magyarázható-e a szexszel kapcsolatos, társadalmi szokásokkal. Mire is gondoltak? Elsősorban arra, hogy számos társadalomban a férfiakat arra nevelik, hogy feljogosítva érezzék magukat az orgazmus elérésére. A nőket pedig inkább arra, hogy kiszolgálják a férfiak igényeit, és önmagukat háttérbe szorítsák. Ezt számos más kutatás is megerősítette, amik alátámasztották, hogy a nők sokszor alárendelik magukat partnereik örömének. 

Agyban dől el?

A szakértők azt feltételezik, hogy mivel a köztudatba beépült, hogy a férfiaknak mindig van orgazmusuk, és könnyen el is jutnak a csúcsra, a nők ezt tényként kezelik. Ráadásul olyan tényként, amin nem is lehet változtatni, így saját orgazmus-hiányukat nem tekintik katasztrófának. Viszont, amikor a férfiak nem élnek át csúcspontot, az mindkét fél számára tragédiával egyenértékű. A kutatók szerint sok nő azt gondolja, hogy az orgazmus olyasvalami, amit a szeretőjük ad, nem pedig olyasvalami, amit magukért tesznek. Hasonlóképpen, a férfiak (jogosultságuk tudatával) elvárják, hogy szex közben orgazmust éljenek át. 

Ezt még vizsgálatokkal is alátámasztották. Egy tanulmányban arra kérték a résztvevőket, hogy képzeljék el, ha egy férfi és egy nő ágyba bújik, és csak egyikük jut csúcsra, akkor vajon kinek sikerül. Kétharmaduk felelt úgy, hogy a férfi fog a csúcsra jutni. Egy másik tanulmányban hasonlóan elképzelt szituációról kérték ki a résztvevők véleményét. Egy páros tagjai közül a férfi és a nő is súlyos szorongástól szenvedett. Orvosuk egy erős, új antidepresszánst írt fel, de a mellékhatás az orgazmus-képesség elvesztése volt. A résztvevők a felmérés szerint nagyobb arányban tanácsolták a nőnek, hogy vegyék be a gyógyszert és így mondjanak le az orgazmusokról, mint a férfinak.

Tehát mindkét felmérés azt támasztotta alá, hogy a társadalmunk úgy véli: a férfiak inkább jogosultak az orgazmusra, mint a nők.

De miért?

Az eredmények után Klein és Conley arra voltak kíváncsiak, miért vélekedünk így. Eredményeik azt sugallták, sokan a társadalmi okokra vezetik vissza a tényt. Ilyen az, hogy a többség azt mondta, a férfiak irányítják az együttléteket, ők kezdeményezik a szexet és úgy általában addig tart az aktus, amíg a magömlés be nem következik. Mások az orgazmusok közti különbséget azzal magyarázták, hogy ilyen a biológia. Úgy vélekedtek, hogy a testfelépítésünk az oka annak, hogy a férfiak sokkal könnyebben és többször eljutnak a csúcsra, mint a nők. 

Egy másik népszerű válasz volt az, hogy az emberek általánosságban hiányos szexuális ismeretekkel rendelkeznek. Ennek alapján egyszerűen sem a nőknek, sem a férfiaknak nincsenek meg azok az ismereteik, amik elősegíthetnék a nők gyakoribb csúcsra jutását. 

A kutatók leszögezték, nem csak arról van szó, hogy a férfiak önzőek lennének, és csak a saját szexuális kielégülésükkel törődnének. Úgy vélik, hogy időnként ez is állhat a háttérben, de az is, hogy a nők azonosulnak azzal az elvvel, hogy nekik nincs annyi joguk az orgazmushoz, mint az ellenkező nemnek. Ha pedig valamivel kapcsolatosan nincs meg a motivációnk, elfogadjuk olyannak, amilyen, akkor egyértelmű, hogy azon a téren vajmi kis eséllyel várhatunk pozitív változást. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!