Sikeresebbek azok a házasságok, amikben a nők vonzóbbak

Sikeresebbek azok a házasságok, amikben a nők vonzóbbak

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Sikeresebbek azok a házasságok, amikben a nők vonzóbbak

Szinte hihetetlen (és egyszerre szomorú is), de a nők többsége az alapján értékeli a saját testét ideálisnak, mennyire szexi a férje.

A Floridai Állami Egyetem kutatói 113 új házas, huszonéves házaspárt vizsgáltak Texasban. Megpróbálták felmérni a vonzerő fontosságát, valamint az étkezési szokások kapcsolatát a házasságon belül.

Sikeresebbek azok a házasságok, amikben a nők vonzóbbak

Korábbi felmérések segítségével már sikerült kideríteni, hogy a házasság nagyobb eséllyel lesz sikeres akkor, ha a feleség vonzóbb, mint a férje. Legalábbis mindkét fél úgy ítéli meg, hogy ez az igazság. Éppen ezért a mostani eredmények különösen felkeltették a kutatók érdeklődését. Arra voltak kíváncsiak, hogy a vonzóbb férj jelenléte hogyan befolyásolja a házasságot.

De vajon miért működhetnek jobban azok a házasságok, amikben a nők vonzóbbak?

Alighanem azért, mert így megkapják azt a törődést és figyelmet, amire vágynak, hiszen a férj tudja, hogy a vonzó feleségét bármikor lecsaphatják a kezéről, ha nem elég odaadó és törődő. Eközben viszont megmaradhat a vágyott vadászösztön is, hiszen a férjek egyszerűen nem érezhetik azt, hogy nyugodtan hátradőlhetnek. A nők viszont élvezik a biztonságot, az ideális körülményeket, és eszükbe se jut, hogy megtörjék az idillt.

Jeremy Banks/unsplash.com

A mostani kutatásban a résztvevőket először arra kérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet. Ebben arra is kitértek a szakértők, hogy a házaspár tagjai mennyivel szeretnének vékonyabbak lenni, illetve mennyire hajlamosak arra, hogy diétázzanak. Ezután a szakértők értékelték, hogy a házaspárok mennyire felelnek meg az egymás elé támasztott kihívásoknak.

Tehát pl. az a feleség, aki vékonyabb akart lenni, vajon a férj kívánalmainak tett-e eleget, vagy a partnere tökéletesen elégedett volt azzal, akivel együtt él.

A kutatók ezek mellett azt is elemezték, hogy az egyes résztvevők mennyire felelnek meg a mindenkori ideálnak, amit elsősorban az egyének arcának és testének szabályosságára, arányosságára alapoztak. Nem lehetett szó tehát kizárólagos elfogultságról.

Kiderült: nem az egészségünkért, hanem a partnerünk megtartásáért diétázunk 

… ráadásul akkor is, ha ez a férj részéről egyáltalán nem kívánság, követelés. A szakértők hipotézise az volt, hogy a kevésbé vonzó feleségek tudat alatt, vagy tudatosan, de megpróbálják „megbékíteni” férjeiket. Más szinten igyekeznek kompenzálni „hiányosságaikat”. Megtudhattuk, hogy azok a nők, akik kevésbé felelnek meg az ideálnak, nagyobb eséllyel kezdenek fogyókúrába.

Kiderült, sokkal gyakrabban diétáznak akkor, ha vonzó férjük van. Ezt a kérdést viszont a férfiak sokkal lazábban kezelik, ők ugyanis nem a partnerük vonzereje (vagy éppen annak hiánya) alapján étkeznek. 

Tania Reynolds, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy „az eredmények azt sugallják, a fizikailag vonzó férj negatív következményekkel járhat a feleség énképére, különösen akkor, ha a hölgy nem kifejezetten vonzó, mindenki számára feltűnő jelenség”. 

Ezek a tanulmányok azért is olyan fontosak, mert betekintést engedhetnek abba is, miért olyan gyakori probléma manapság az étkezési zavar, miért virágzik a fogyókúra-ipar. A karcsúvá, vonzóvá válás sok nő számára nem csak azt jelenti, hogy elismerést zsebelnek be a környezetükből. Rengetegen vannak, akik valószínűleg tudat alatt, de így próbálnak megfelelni a partnerüknek, azaz lényegében életben tartani a házasságukat, párkapcsolatukat. 

„A kutatás azt sugallja, hogy a társadalmi tényezők komoly szerepet játszanak a nők étkezési szokásaiban, zavaraiban” – teszi hozzá Reynolds.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!