Életmód / Receptek / Táplálkozás

10 fenséges étel főtt tojással a változatosság jegyében

10 fenséges étel főtt tojással a változatosság jegyében

Önmagában véve a főtt tojás egy egészséges, finom, egyszerű étel. Ellenben egy remek alapanyag is, amit fel lehet turbózni! Mutatunk 10 olyan receptet, amelynek szerves része a főtt tojás, és a segítségével valóságos ízorgiát lehet alkotni!

Egyvalamire egészen biztos szükséges lesz minden receptnél: főtt tojásra. Hideg vízben felteszed a tojást és a forrástól számítva hagyod 10 percig főni. Mielőtt megpucolnád, hűtsd le hideg vízzel. Vigyázz, hogy ne vedd le sokkal előbb, különben lágy marad a belseje! Most pedig lássuk, mihez kezdhetsz ezzel az alapfinomsággal:

Stefánia szelet

Hozzávalók: 6 db főtt tojás, 2 db tojás, 2 db zsemle, 4 ek.  zsemlemorzsa, 1 dl tej, 50 dkg darált hús, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 1 db tojássárgája, só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés: Főzd keményre a 6 db tojást. Vágd apróra a hagymát és kevés olajon dinszteld meg. Kockázd fel a zsemléket, áztasd be őket egy kevés tejbe majd jól nyomkodd ki belőlük. Egy nagyobb tálba tedd bele a darált húst, a 2 db tojást, a megdinsztelt hagymát és a reszelt fokhagymát is. Mehet bele a tejben áztatott zsemle, meg a 3 ek. zsemlemorzsa. Ízlés szerint sózd, borsozd, fűszerpaprikázd. Vajazz ki egy őzgerincformát, szórd meg zsemlemorzsával és béleld ki a húsos keverék felével. Helyezd bele középre sorban a megpucolt főtt tojásokat. Egyenletesen takard be őket a maradék hússal, a tetejét pedig kend meg a tojássárgájával. Szórd meg egy kis zsemlemorzsával és 180 fokon süsd 60 percig lefedve. 1 óra elteltével vedd le a fóliát és 30 percig süsd tovább, amíg megbarnul. Hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt felvágod.

 

Egyszerű tojáskrém

Hozzávalók: 3 db főtt tojás, 2 ek. snidling, 2 ek. vaj, 1 tk. mustár, só, bors

Elkészítés: Készítsd el a főtt tojásokat. Amint megpucoltad őket és kihűltek, egy nagy lyukú reszelő segítségével reszeld le őket. Amint ezt megtetted, add hozzá a vágott snidlinget, a vajat, a sót és a borsot és a mustárt. Addig keverd, amíg nem lesz krémes állagú. Kenj meg pár pirítóst és már élvezheted is a mennyei reggelit! Még jobb, ha főzöl ki mellé egy-két főtt tojást, amit a pirítós mellett elfogyasztasz.

 

Tojáskrémleves

Hozzávalók: 6 db főtt tojás, 2 db főtt tojás a tálaláshoz, 1 nagy vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db kis zeller, 2 ek. dijoni mustár, 1 dl száraz fehérbor, 1l szárnyas alaplé, 2 dl főzőtejszín, 6 dkg vaj, 1 pici szerecsendió, 1 szál snidling, 250 ml főzőtejszín, só, bors

Elkészítés: Vágd kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Az olvasztott vajon pirítsd meg a zöldségeket. Utána öntsd fel a szárnyasalaplével. Ízesítsd mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval és öntsd hozzá a fehérbort. Közepes lángon addig főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak. Utána keverd hozzá a főzőtejszínt és a 6 db felkockázott főtt tojást. Végül turmixold krémesre majd a tojásszeletelővel karikára vágott főtt tojással és snidlinggel tálald.

 

Tojással töltött hús (skót tojás)

Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 8 db főtt tojás, 4 db tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 snidling, só, bors, zsemlemorzsa, liszt, fűszerpaprika

Elkészítés: Keverd össze a darált húst a 3 db tojással, a zúzott foghagymával, a snidlinggel, a sóval, borssal és a fűszerpaprikával. A főtt tojásokat egyesével burkold be a húsmasszába, ahhoz, hogy nagyobb gombócokat kapjál. Azután legalább kétszer panírozd be a gombócokat. Már csak annyi a dolgod, hogy kisütőd a gombócokat forró olajban. Minimum 5 percig süsd őket, és közben ügyelj arra, hogy minden oldalról aranybarnára süljenek.

 

Avokádókrémmel töltött tojás

Hozzávalók: 6 db főtt tojás, fél avokádó, 2 db újhagyma, 1 ek. majonéz, lime, 1 ek. petrezselyem, só, bors

Elkészítés: Vágd le a főtt tojások alját és óvatosan kapard ki a sárgákat egy tálba. A végükről is vágj le egy kis szeletet, hogy a töltés során ne guruljanak el. Az avokádót egy tálban törd apróra villával és közben adj hozzá egy kis lime levet, illetve a petrezselymet, a majonézt, a borsot és a sót. A tojássárgáját is hozzáteheted. Amint kellően pépes, kanalazd egy habzsákba és töltsd meg vele a tojásokat. Végül szórd meg a tetejüket újhagymával, a maradék krémet pedig fogyaszd pirítóssal!

 

Ramen (japán leves)

Elkészítés: 30 g shiitake gomba, 50 dkg csirkemell filé, 4 db tojás, 2 db újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. gyömbér, 1l alaplé, 4 ek. szójaszósz, 1 db répa, 20 dkg tészta (soba vagy üvegtészta) erősleveskocka

Elkészítés: Tedd fel az ízlés szerint felvágott csirkedarabokat és a vékonyra vágott gombát is hidegvízben főni. Miután felforrt, tedd bele a répát, a lereszelt fokhagymát, és a fűszereket is, az erőleveskockával együtt. Addig főzd, amíg a csirke teljesen meg nem puhul. Közben egy másik edényben forralj vizet és főzd ki a tésztát. Amint megfőtt a csirke a másik lábasban, add hozzá a szójaszószt is. Végül szedj tésztát egy tányérba, adj hozzá levest, egy vagy két főtt tojást, és újhagymával a tetején szervírozhatod is.

 

Joghurtos tojássaláta

Hozzávalók: 5 db főtt tojás, 6 ek. joghurt, 3 ek. majonéz, 1 ek. mustár, 1 mk. kurkuma, 1 tk. paprikakrém, 1 szál petrezselyem, só, bors

Elkészítés: Kockázd fel a főtt tojásokat és add hozzájuk a joghurtot, a majonézt, a kurkumát, a paprikakrémet, a mustárt, a sót és a borsot. Zúzd egy kicsit össze, ezután kenyérre kenheted, de akár pirítósra is. A végén szórd meg a tetejét egy kis petrezselyemmel vagy snidlinggel.

 

Tojáskrém pirított baconnel

Hozzávalók: 12 db tojás, fél csésze tejföl, 1 tk. dijoni mustár, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg kockára vágott szalonna, 1 ek. újhagyma, só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés: Vágd le a főtt tojások tetejét és alját. Óvatosan kapard ki belőlük a tojássárgáját. Villával törd össze a tojássárgákat, add hozzájuk a tejfölt, a mustár, a fűszerpaprikát, a sót, a borsot, a reszelt fokhagymát, és addig keverd, amíg nem lesz sima. Egy kicsit tedd félre és pirítsd meg a szalonnát. Amíg a bacon hűl, addig töltsd meg a tojásokat, majd szórd rájuk a bacont és a vágott újhagymát is.

 

Sajtkrémmel töltött tojás

Hozzávalók: 8 db főtt tojás, 100 g tejszínes tömlős krémsajt, 2 ek. tejföl, 1 ek majonéz, 1 mk. mustár, 1 szál újhagyma, só, bors

Elkészítés: Vágd le a főtt tojások alsó és felső részét. Óvatosan távolítsd el belőlük a tojássárgáját. Tedd egy tálba és add hozzá a krémsajtot, a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a sót és a borsot. Miután sikerült bekrémesíteni, tedd egy habzsákba és töltsd meg vele a tojásokat. A tetejüket szórd meg aprított újhagymával vagy akár petrezselyemmel.

 

Indiai fűszeres tojás

Hozzávalók: 4 db főtt tojás, 1 tk. curry por, 1 vöröshagyma, fél lime leve.

Pácoláshoz: 2 tk. koriander por, 1 tk. garam masala por, 1/2 tk. köménypor, 1/2 tk. fűszerpaprika, egy csipetnyi kurkuma, só ízlés szerint

Elkészítés: Tedd egy tálba a pácoláshoz szükséges összetevőket. Adj hozzájuk egy kevés vizet, hogy pasztaszerű legyen a végeredmény. Forgasd bele alaposan a tojásokat. Amíg pácolódnak, egy kevés olajon pirítsd meg a hagymát és a curry port. Utána jöhetnek a pácolt tojások, lassan 8-10 percig süsd őket. Amikor teljesen megpirultak, önts rájuk egy kevés lime levelet és már tálalhatod is rizzsel. Vigyázz, ez az étel bizony fűszeres!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást