10 fenséges étel főtt tojással a változatosság jegyében

10 fenséges étel főtt tojással a változatosság jegyében

Címlap / Életmód / Receptek / 10 fenséges étel főtt tojással a változatosság jegyében

Önmagában véve a főtt tojás egy egészséges, finom, egyszerű étel. Ellenben egy remek alapanyag is, amit fel lehet turbózni! Mutatunk 10 olyan receptet, amelynek szerves része a főtt tojás, és a segítségével valóságos ízorgiát lehet alkotni!

Egyvalamire egészen biztos szükséges lesz minden receptnél: főtt tojásra. Hideg vízben felteszed a tojást és a forrástól számítva hagyod 10 percig főni. Mielőtt megpucolnád, hűtsd le hideg vízzel. Vigyázz, hogy ne vedd le sokkal előbb, különben lágy marad a belseje! Most pedig lássuk, mihez kezdhetsz ezzel az alapfinomsággal:

Stefánia szelet

Hozzávalók: 6 db főtt tojás, 2 db tojás, 2 db zsemle, 4 ek.  zsemlemorzsa, 1 dl tej, 50 dkg darált hús, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 1 db tojássárgája, só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés: Főzd keményre a 6 db tojást. Vágd apróra a hagymát és kevés olajon dinszteld meg. Kockázd fel a zsemléket, áztasd be őket egy kevés tejbe majd jól nyomkodd ki belőlük. Egy nagyobb tálba tedd bele a darált húst, a 2 db tojást, a megdinsztelt hagymát és a reszelt fokhagymát is. Mehet bele a tejben áztatott zsemle, meg a 3 ek. zsemlemorzsa. Ízlés szerint sózd, borsozd, fűszerpaprikázd. Vajazz ki egy őzgerincformát, szórd meg zsemlemorzsával és béleld ki a húsos keverék felével. Helyezd bele középre sorban a megpucolt főtt tojásokat. Egyenletesen takard be őket a maradék hússal, a tetejét pedig kend meg a tojássárgájával. Szórd meg egy kis zsemlemorzsával és 180 fokon süsd 60 percig lefedve. 1 óra elteltével vedd le a fóliát és 30 percig süsd tovább, amíg megbarnul. Hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt felvágod.

 

Egyszerű tojáskrém

Hozzávalók: 3 db főtt tojás, 2 ek. snidling, 2 ek. vaj, 1 tk. mustár, só, bors

Elkészítés: Készítsd el a főtt tojásokat. Amint megpucoltad őket és kihűltek, egy nagy lyukú reszelő segítségével reszeld le őket. Amint ezt megtetted, add hozzá a vágott snidlinget, a vajat, a sót és a borsot és a mustárt. Addig keverd, amíg nem lesz krémes állagú. Kenj meg pár pirítóst és már élvezheted is a mennyei reggelit! Még jobb, ha főzöl ki mellé egy-két főtt tojást, amit a pirítós mellett elfogyasztasz.

 

Tojáskrémleves

Hozzávalók: 6 db főtt tojás, 2 db főtt tojás a tálaláshoz, 1 nagy vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db kis zeller, 2 ek. dijoni mustár, 1 dl száraz fehérbor, 1l szárnyas alaplé, 2 dl főzőtejszín, 6 dkg vaj, 1 pici szerecsendió, 1 szál snidling, 250 ml főzőtejszín, só, bors

Elkészítés: Vágd kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Az olvasztott vajon pirítsd meg a zöldségeket. Utána öntsd fel a szárnyasalaplével. Ízesítsd mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval és öntsd hozzá a fehérbort. Közepes lángon addig főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak. Utána keverd hozzá a főzőtejszínt és a 6 db felkockázott főtt tojást. Végül turmixold krémesre majd a tojásszeletelővel karikára vágott főtt tojással és snidlinggel tálald.

 

Tojással töltött hús (skót tojás)

Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 8 db főtt tojás, 4 db tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 snidling, só, bors, zsemlemorzsa, liszt, fűszerpaprika

Elkészítés: Keverd össze a darált húst a 3 db tojással, a zúzott foghagymával, a snidlinggel, a sóval, borssal és a fűszerpaprikával. A főtt tojásokat egyesével burkold be a húsmasszába, ahhoz, hogy nagyobb gombócokat kapjál. Azután legalább kétszer panírozd be a gombócokat. Már csak annyi a dolgod, hogy kisütőd a gombócokat forró olajban. Minimum 5 percig süsd őket, és közben ügyelj arra, hogy minden oldalról aranybarnára süljenek.

 

Avokádókrémmel töltött tojás

Hozzávalók: 6 db főtt tojás, fél avokádó, 2 db újhagyma, 1 ek. majonéz, lime, 1 ek. petrezselyem, só, bors

Elkészítés: Vágd le a főtt tojások alját és óvatosan kapard ki a sárgákat egy tálba. A végükről is vágj le egy kis szeletet, hogy a töltés során ne guruljanak el. Az avokádót egy tálban törd apróra villával és közben adj hozzá egy kis lime levet, illetve a petrezselymet, a majonézt, a borsot és a sót. A tojássárgáját is hozzáteheted. Amint kellően pépes, kanalazd egy habzsákba és töltsd meg vele a tojásokat. Végül szórd meg a tetejüket újhagymával, a maradék krémet pedig fogyaszd pirítóssal!

 

Ramen (japán leves)

Elkészítés: 30 g shiitake gomba, 50 dkg csirkemell filé, 4 db tojás, 2 db újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. gyömbér, 1l alaplé, 4 ek. szójaszósz, 1 db répa, 20 dkg tészta (soba vagy üvegtészta) erősleveskocka

Elkészítés: Tedd fel az ízlés szerint felvágott csirkedarabokat és a vékonyra vágott gombát is hidegvízben főni. Miután felforrt, tedd bele a répát, a lereszelt fokhagymát, és a fűszereket is, az erőleveskockával együtt. Addig főzd, amíg a csirke teljesen meg nem puhul. Közben egy másik edényben forralj vizet és főzd ki a tésztát. Amint megfőtt a csirke a másik lábasban, add hozzá a szójaszószt is. Végül szedj tésztát egy tányérba, adj hozzá levest, egy vagy két főtt tojást, és újhagymával a tetején szervírozhatod is.

 

Joghurtos tojássaláta

Hozzávalók: 5 db főtt tojás, 6 ek. joghurt, 3 ek. majonéz, 1 ek. mustár, 1 mk. kurkuma, 1 tk. paprikakrém, 1 szál petrezselyem, só, bors

Elkészítés: Kockázd fel a főtt tojásokat és add hozzájuk a joghurtot, a majonézt, a kurkumát, a paprikakrémet, a mustárt, a sót és a borsot. Zúzd egy kicsit össze, ezután kenyérre kenheted, de akár pirítósra is. A végén szórd meg a tetejét egy kis petrezselyemmel vagy snidlinggel.

 

Tojáskrém pirított baconnel

Hozzávalók: 12 db tojás, fél csésze tejföl, 1 tk. dijoni mustár, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg kockára vágott szalonna, 1 ek. újhagyma, só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés: Vágd le a főtt tojások tetejét és alját. Óvatosan kapard ki belőlük a tojássárgáját. Villával törd össze a tojássárgákat, add hozzájuk a tejfölt, a mustár, a fűszerpaprikát, a sót, a borsot, a reszelt fokhagymát, és addig keverd, amíg nem lesz sima. Egy kicsit tedd félre és pirítsd meg a szalonnát. Amíg a bacon hűl, addig töltsd meg a tojásokat, majd szórd rájuk a bacont és a vágott újhagymát is.

 

Sajtkrémmel töltött tojás

Hozzávalók: 8 db főtt tojás, 100 g tejszínes tömlős krémsajt, 2 ek. tejföl, 1 ek majonéz, 1 mk. mustár, 1 szál újhagyma, só, bors

Elkészítés: Vágd le a főtt tojások alsó és felső részét. Óvatosan távolítsd el belőlük a tojássárgáját. Tedd egy tálba és add hozzá a krémsajtot, a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a sót és a borsot. Miután sikerült bekrémesíteni, tedd egy habzsákba és töltsd meg vele a tojásokat. A tetejüket szórd meg aprított újhagymával vagy akár petrezselyemmel.

 

Indiai fűszeres tojás

Hozzávalók: 4 db főtt tojás, 1 tk. curry por, 1 vöröshagyma, fél lime leve.

Pácoláshoz: 2 tk. koriander por, 1 tk. garam masala por, 1/2 tk. köménypor, 1/2 tk. fűszerpaprika, egy csipetnyi kurkuma, só ízlés szerint

Elkészítés: Tedd egy tálba a pácoláshoz szükséges összetevőket. Adj hozzájuk egy kevés vizet, hogy pasztaszerű legyen a végeredmény. Forgasd bele alaposan a tojásokat. Amíg pácolódnak, egy kevés olajon pirítsd meg a hagymát és a curry port. Utána jöhetnek a pácolt tojások, lassan 8-10 percig süsd őket. Amikor teljesen megpirultak, önts rájuk egy kevés lime levelet és már tálalhatod is rizzsel. Vigyázz, ez az étel bizony fűszeres!

 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!