20+1 felesleges kacat az otthonodban: szabadulj meg tőlük villámgyorsan!

20+1 felesleges kacat az otthonodban: szabadulj meg tőlük villámgyorsan!

Címlap / Otthon / Dekor / 20+1 felesleges kacat az otthonodban: szabadulj meg tőlük villámgyorsan!

1. Régi fagyasztott ételek

Csak azért, mert le van fagyasztva, még nem áll el örökké. Amikor a hűtőt takarítod, gondolj arra is, hogy kidobáld a fagyasztóból, amit már biztosan nem fogsz megenni.

2. Ezeréves tisztítószerek

Ha már takarítás: valószínűleg a tisztítószerek között is akad olyasmi, ami évek óta lejárt, vagy sosem használtad, vagy már meg sincs az a szőnyeg, amihez vetted. Ha még jó, de neked már nem fog szolgálatot tenni, add oda egy közeli ismerősödnek!

3. Üres üvegek

Lehet, hogy te rendes ember vagy, és gondosan leviszed mindig az üres üvegeket. Vagy lehet, hogy olyan vagy mint én. Ebben az esetben, amit tudsz, tölts fel cukorkával, a többi menjen az üvegvisszaváltóba!

4. Magazinok

Ha már minden betűt kiolvastál, és minden képet megnéztél benne, akkor csak a helyet foglalják. Ne felejtsd el, hogy nem a kommunális szemétben, hanem a szelektív hulladékgyűjtőben van a helyük!

Magazinok
istockphoto

5. Reklámtárgyak

Kis papírdobozok, zászlócskák, használhatatlan öngyújtók – megannyi apró lom, amit az év során felhalmozol, mert valaki ingyen a kezedbe nyomja. Pedig csak káoszt szülnek az otthonodban, gyakorlati hasznuk nem sok van!

6. Lejárt gyógyszerek

Ugyanaz igaz rájuk, mint a lejárt kozmetikumokra. Mielőtt kidobnád őket, mindenképpen olvasd el a használati utasítást, valószínűleg speciális rendelkezések vonatkoznak a megsemmisítésükre!

7. CD, DVD

Persze, ha gyűjtői darab, vagy a szívednek igazán kedves, tartsd meg, de ez nem a ’90-es évek, hanem a széles sávú internet kora. Semmi szükség nincs már a kalóz CD-idre!

8. Fölösleges konyhai holmik

Megannyi kanál, tányér, edény, és robotgépek, amiket sosem használtál. Lehet, hogy valaki másnak jól jönnek. Lehet, hogy teljesen használhatatlanok. A lényeg, hogy ne nálad foglalják a helyet.

9. Kozmetikumok

Ha a szavatosságuk lejár, nem csak a minőségük romlik, ártalmasak is lehetnek, ezért semmiképpen sem érdemes megtartani őket. Bárhogy fáj is, ideje búcsút venni tőlük.

10. Nem hordott ruhák

Ha legalább egy éve nem volt rajtad, nem is fog hiányozni. Amit lehet, adományozz el, ami már nem hordható, az is jól jöhet esetleg állatmenhelyeknek – kérdezd meg, hogy tudnak-e kezdeni vele valamit!

11. Régi élelmiszer

Lejárt szavatosságú konzervek, romlott liszt – ha egy picit nem figyelsz, a te konyhapultodban is eluralkodik a káosz. A nagytakarítás során érdemes átnézni mindent, és pótolni, ami kidobásra szorul.

12. Tollak

Hányszor volt, hogy valamit gyorsan le akartál írni, de ahány toll akadt a kezedbe, egy sem fogott? Akkor meg miért őrizgeted őket? Ne tedd őket vissza, hogy a helyet foglalják!

13. Régi papírok

Oké, a lakásbiztosítás meg az érettségi bizonyítványod maradhat, de miért őrizgeted azt a blokkot egy három évvel ezelőtti nagybevásárlásról? Dobd ki, ami nem kell, hogy később megtaláld azt, ami igen!

14. Papírdobozok

Ha valamit újat veszel, érthető, hogy egy darabig megtartod a dobozt. De azért nem kell összeköltöznötök! Alakíts pofás kis tárolót abból, amiből tudsz, a többinek irány a papírgyűjtő!

15. Apró emléktárgyak

Nem akarunk szívtelennek látszani: ami egy cipős dobozba belefér, maradhat. De ha hagyod, hogy az egész lakást beborítsák az emlékbe őrizgetett koncertjegyek, olyan lesz, mintha a saját életed múzeumában élnél.

16. Jegyek, bérletek

Persze, ha egy emlék a legegzotikusabb kirándulásodról, tedd keretbe, és rakd a falra. De egyébként nincs szükséged az elmúlt év összes havi bérletére.

17. Elavult elektronikai berendezések

Egy tartalék telefon maradhat arra az esetre, ha az okos bemondaná az unalmast, de hány nem használt elektronikai cikk hever a fiók mélyén? Ne feledd, hogy ezeket az előírásoknak megfelelően kell a hulladékba helyezned!

18. Fölösleges könyvek

Jó, nem feltétlenül a Háború és béke díszkiadásának kell a kukába mennie, de biztosan a te könyvespolcodat is nyomja néhány olcsó kiadású romantikus regény, vagy elavult és értéktelen szótár. Csak a port fogják – ki velük!

19. Exek holmijai

Annnnnnnyival sokkal jobban fogod érezni magadat utána! Megígérjük! Csak bele egy dobozba, és zsupsz, ki vele! Utána se nézz!

20. Cipők

Ugyanez érvényes a cipőkre is – ha kényelmetlen, ha kifakult, ha kopott az orra vagy ha egyszerűen csak megvetted, de sosem hordtad semmihez, szabadulj meg tőle! Ha még hordhatóak, itt is gondolj az adományozásra!

+1. Régi ágyneműk

Ha foltosak, elhasználódtak, vagy csak nem szeretsz már bennük aludni, egy menhelyen még mindig jó szolgálatot tehetnek. Nálad viszont csak a helyet foglalják.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

5 hozzászólás

 • Orbán Eszter
  2021.03.08., 20:38

  Ostoba egy cikk.

  Válasz
 • Anon
  2021.04.07., 00:12

  Mindenesetre kicsit mexaladt benne az „oké.”

  Válasz
  • Bien.hu
   2021.04.07., 11:07

   Oké, javítottuk 🙂 Köszi az észrevételt!

   Válasz
 • Toppantó Kati
  2022.06.17., 09:35

  Könyvet nem dobunk ki! Max. antikvárium, vagy ajándékozás!

  Válasz
  • Orbán Eszter
   2022.06.17., 19:25

   CD-t DVD-t sem!

   Válasz

Írj egy hozzászólást