Ez történik, ha a tejet lefagyasztod. 6 élelmiszer, amit semmiképp se fagyassz le

Ez történik, ha a tejet lefagyasztod. 6 élelmiszer, amit semmiképp se fagyassz le

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez történik, ha a tejet lefagyasztod. 6 élelmiszer, amit semmiképp se fagyassz le

Tej

Noha a minőségét tekintve a fagyasztóban nem lesz különösebben baja a tejnek, és ha iszol belőle, nem fogsz egészségügyi gondokat tapasztalni, de valószínűleg nem sok kedved lesz ilyen állapotban fogyasztani.

Az alacsony hőmérséklet hatására a tej összetevői ugyanis különválnak egymástól, és egy furcsán darabos, vízszerű egyveleget kapsz, ami nem igazán hasonlít a tejre. Az tuti, hogy sem a kávéhoz, sem a gabonapehelyhez nem passzol ez az állag, így kár is a fagyasztóban tárolni.

Tej
istockphoto

Burgonya

A krumplinak kimondottan magas a víztartalma, így ha a fagyasztóba rakod őket egy időre, a végeredmény afféle puha, szinte már pépszerű burgonya lesz, amit nem sok mindenre tudsz használni. Ezért nem is érdemes az előre felszelt, sült krumplinak szánt burgonyát a fagyasztóban tárolni a későbbiekre, mert nem lesz jó állaga a sütést követően.

Ha viszont már megfőzted, és kész ételt szeretnél eltenni, annál ez a szabály nem él: főzött állapotában szerencsére nem válik olyan pépessé a krumpli.

Fagyasztott burgonya
istockphoto

Tojás

Sose tegyél tojást a fagyasztóba, hiszen ezzel nem tudod meghosszabbítani az élettartamát; cserébe azonban elég komoly egészségügyi problémáknak teheted ki magad. Amikor ugyanis nagyon alacsony hőmérsékleten tárolod a tojást, a benne található víz elkezd ugyan megfagyni, de emiatt a mérete is megnő. Így a héj lassan elkezd megrepedni, és a környezetében található baktériumok gyorsabban belekerülnek.

Ha mindenképpen el akarod tenni a fagyasztóba a tojást, inkább törd fel, majd verd fel őket, és egy jól zárható zacskóban, vagy esetleg ételhordó dobozban helyezd be őket.

Rántotta készítése
istockphoto

Bizonyos zöldségek, gyümölcsök

Azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek magas víztartalommal rendelkeznek, nem fogják túlélni hosszú ideig a fagyasztóban. Ebbe a listába többek között az uborka, a zeller és a görögdinnye egyaránt beletartozik, hiszen a nagyon hideg levegő hatására kristályok keletkeznek bennük. Így akárcsak a krumpli esetében, úgy itt is kellemetlen állagú, pépes, kásás zöldséget és gyümölcsöt kapsz végeredményül.

Van, amit jobb fagyasztott állapotában megvenni a boltokban.

Uborka
istockphoto

Kiolvasztott hús

Ha elővettél a fagyasztóból húst, kiolvasztottad, majd rájöttél, hogy ekkora mennyiségre mégsincs szükséged, semmiképp se tedd vissza őket a fagyasztóba. A már kiolvasztott húsfélék ugyanis sokkal jobban ki vannak téve a veszélyes baktériumoknak, mint azok, amelyek még nem lettek betéve a fagyasztóba.

A legjobb, ha megsütöd/főzöd a húst, és csak utána, már elkészített állapotában teszed vissza a fagyasztóba, így ugyanis az egészségedre sincs káros hatása.

Csirkehús
istockphoto

Rizs és tészta

Egészségügyi szempontból sem a rizstől, sem a tésztától nem lesz bajod, de a minőségük alaposan leromlik egy fagyasztást követően. Igen, még akkor is, ha már előre megfőzted őket, és úgy teszed be a fagyasztóba, szósszal vagy a megsütött húsokkal összekeverve.

Az állaguk teljesen megváltozik, és kásás, pépes, gyorsan szétmálló hatásúvá válik, így cseppet sem lesz kedved fogyasztani őket. Inkább próbálj meg kevesebbet főzni egyszerre.

Rizs
istockphoto
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást