Tej
Noha a minőségét tekintve a fagyasztóban nem lesz különösebben baja a tejnek, és ha iszol belőle, nem fogsz egészségügyi gondokat tapasztalni, de valószínűleg nem sok kedved lesz ilyen állapotban fogyasztani.
Az alacsony hőmérséklet hatására a tej összetevői ugyanis különválnak egymástól, és egy furcsán darabos, vízszerű egyveleget kapsz, ami nem igazán hasonlít a tejre. Az tuti, hogy sem a kávéhoz, sem a gabonapehelyhez nem passzol ez az állag, így kár is a fagyasztóban tárolni.
Burgonya
A krumplinak kimondottan magas a víztartalma, így ha a fagyasztóba rakod őket egy időre, a végeredmény afféle puha, szinte már pépszerű burgonya lesz, amit nem sok mindenre tudsz használni. Ezért nem is érdemes az előre felszelt, sült krumplinak szánt burgonyát a fagyasztóban tárolni a későbbiekre, mert nem lesz jó állaga a sütést követően.
Ha viszont már megfőzted, és kész ételt szeretnél eltenni, annál ez a szabály nem él: főzött állapotában szerencsére nem válik olyan pépessé a krumpli.
Tojás
Sose tegyél tojást a fagyasztóba, hiszen ezzel nem tudod meghosszabbítani az élettartamát; cserébe azonban elég komoly egészségügyi problémáknak teheted ki magad. Amikor ugyanis nagyon alacsony hőmérsékleten tárolod a tojást, a benne található víz elkezd ugyan megfagyni, de emiatt a mérete is megnő. Így a héj lassan elkezd megrepedni, és a környezetében található baktériumok gyorsabban belekerülnek.
Ha mindenképpen el akarod tenni a fagyasztóba a tojást, inkább törd fel, majd verd fel őket, és egy jól zárható zacskóban, vagy esetleg ételhordó dobozban helyezd be őket.
Bizonyos zöldségek, gyümölcsök
Azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek magas víztartalommal rendelkeznek, nem fogják túlélni hosszú ideig a fagyasztóban. Ebbe a listába többek között az uborka, a zeller és a görögdinnye egyaránt beletartozik, hiszen a nagyon hideg levegő hatására kristályok keletkeznek bennük. Így akárcsak a krumpli esetében, úgy itt is kellemetlen állagú, pépes, kásás zöldséget és gyümölcsöt kapsz végeredményül.
Van, amit jobb fagyasztott állapotában megvenni a boltokban.
Kiolvasztott hús
Ha elővettél a fagyasztóból húst, kiolvasztottad, majd rájöttél, hogy ekkora mennyiségre mégsincs szükséged, semmiképp se tedd vissza őket a fagyasztóba. A már kiolvasztott húsfélék ugyanis sokkal jobban ki vannak téve a veszélyes baktériumoknak, mint azok, amelyek még nem lettek betéve a fagyasztóba.
A legjobb, ha megsütöd/főzöd a húst, és csak utána, már elkészített állapotában teszed vissza a fagyasztóba, így ugyanis az egészségedre sincs káros hatása.
Rizs és tészta
Egészségügyi szempontból sem a rizstől, sem a tésztától nem lesz bajod, de a minőségük alaposan leromlik egy fagyasztást követően. Igen, még akkor is, ha már előre megfőzted őket, és úgy teszed be a fagyasztóba, szósszal vagy a megsütött húsokkal összekeverve.
Az állaguk teljesen megváltozik, és kásás, pépes, gyorsan szétmálló hatásúvá válik, így cseppet sem lesz kedved fogyasztani őket. Inkább próbálj meg kevesebbet főzni egyszerre.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!