Dekor / Otthon

Felejtsd el a munkát! Lakberendezők tanácsai, hogy a hétvégére otthonodat „újnak érezd”

Felejtsd el a munkát! Lakberendezők tanácsai, hogy a hétvégére otthonodat „újnak érezd”

A karantén előtt a legtöbb ember hétköznaponként a munkahelye és az otthona között ingázott, hétvégén pedig kimozdult valahova, vagy elment szórakozni. Most, a járvány idején minden tevékenységünket kénytelenek vagyunk otthonról végezni hetek óta. Ha egy kis garzonban lakunk – vagy egy nagyobb lakásban, de többedmagunkkal – elég nehéz, hogy a kis környezetünk egyben a munka a pihenés és a szórakozás helyszíne is. Azonban ha vége a home office fogságában eltöltött munkahétnek, szükségünk van egy kis „környezetváltozásra”, még akkor is, ha nem mehetünk sehova. A lakberendezők szerint csak egy kis kreativitásra van szükség ahhoz, hogy hétvégére az otthonod újjá varázsold az alábbi öt tippel.

Tedd el az irodai eszközöket

Ha az íróasztalon tornyosuló papírhalomra téved a tekintetünk, agyunk egyből munka-üzemmódba kapcsol, így a hétvégére rejtsük el a szemünk elől.

Természetesen az íróasztalt nem helyezhetjük át, de rakjunk rajta rendet és tegyünk rá egy dekortárgyat vagy keretezett fotót-képet, hogy ne a határidők és az unalmas online meetingek jussanak róla eszünkbe.

 

Rakj rendet

Mikor nyaraláskor az ember belép a hotel- vagy apartmanszobába, rend és tisztaság fogadja.

Nem éktelenkednek sehol szennyes ruha-halmok, piszkos edények és szétszórt tárgyak.

A szemünk és az elménk is megpihen, ha tiszta, sima felületeket lát, ezért lehetőleg még péntek este essünk túl a szükséges takarításon és rendrakáson, hogy a hétvégét már kellemes környezetben tölthessük.

Teremtsd meg a hangulatot

Vedd magad körbe olyan tárgyakkal, amik az ellazulást és a szórakozást juttatják eszedbe. Gyújts meg füstölőt vagy illatgyertyát, rendezd el szépen a díszpárnákat.

Pakold ki ízlésesen a kedvenc könyveidet, lemezeidet, fotóalbumodat, társasjátékaidat, tegyél be zenét.

Egy tálcán rendezz be egy minibárt, kis tálkákban tegyél ki nassolnivalót és ha van valami kreatív hobbid, mint például a festészet vagy a makettezés, tedd szem elé a kellékeit.

Ezek látszólag apró dolgok, mégis megadja a hangulatot már maga az előkészítés kellemes rituáléja is.

 

Hozd ki a maximumot a helyiségből

Az otthon töltött hetek, hónapok életünket szürkévé és monotonná teszik, ezért a szokásosnál sokkal jobban kell most a lelkünknek a változatosság.

Erősítsd fizikai és mentális egészséged és alakíts ki ideiglenes meditációs sarkot vagy „edzőtermet”.

Az esti filmnézést feldobhatod, ha kialakítasz egy jópofa sátrat és onnan mozizol, vagy tarts pikniket a nappali közepén, ezt a gyerekek is nagyon fogják élvezni.

A mennyezeti lámpa harsány fénye helyett használj lámpást, mécsest vagy lágy fényű fényfüzért, ami sokkal hangulatosabbá varázsolja a lakást.

Szervezz le egy online koktélpartit a barátokkal, hiszen az is fontos, hogy új arcokat is láss.

Ha van erkélyed, varázsold a lakás szerves részévé

Ha vagy olyan szerencsés, hogy van egy kis teraszod, erkélyed vagy loggiád, tekints rá most úgy, mintha a lakás meghosszabbítása lenne és rendezd be úgy, mintha az is egy szoba lenne.

Nálunk nincs olyan nagy hagyománya az erkély kihasználásának, mint a metropoliszokban, ahol minden kis kültéri helység kincset ér, de ezen a karantén-időszak most változtathat.

Rendelj műfüvet a padlójára, vagy teríts le egy szőnyeget, vigyél ki párnákat. Itt a jó idő, reggelizz kint, este kortyolgass el egy pohár italt, addig is levegőn vagy.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást