Felejtsd el a „kémiát”! Ez a 10 dolog kell egy jó kapcsolathoz

Felejtsd el a „kémiát”! Ez a 10 dolog kell egy jó kapcsolathoz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Felejtsd el a „kémiát”! Ez a 10 dolog kell egy jó kapcsolathoz

1/10. Ésszerű elvárások

Amennyiben azt szeretnéd, hogy a kapcsolat jól működjön, akkor először is szabadulj meg a fejedben élő álomképtől. Nincs olyan, hogy kézen fogva elsétálunk a naplementébe és nem létezik az a tökéletes forgatókönyv amiről ábrándozunk. Annak az irreális eszményképnek egyetlen férfi sem fog megfelelni soha, tehát maradjunk a realitások talaján.

2/10. Egymás hibáinak elfogadása

Mikor összejöttetek, semmi hibát nem láttál partneredben, hiszen agyadban dolgoztak a hormonok és a mézeshetek csodálatosak voltak. Idővel viszont eloszlik a rózsaszín köd és ott maradtok egymás tökéletlen valójával, amit el kell fogadnotok, ha komolyan gondoljátok a kapcsolatot. 

3/10. Letisztázott határok és szabályok

Ez nem hangzik túl romantikusan, mégis szükség van rá. Ha az egyik fél olyan elvárásokkal megy a kapcsolatba, amiket a másik nem tud vagy nem hajlandó teljesíteni, nem lesz közös jövő. 

4/10. Kompromisszumkészség

Egy párkapcsolatban adunk és kapunk, azonban ha csak az egyik fél ad, a másik pedig csak elvesz, nem fog hosszú távon működni. Ameddig úgy érzed, annyit teszel bele a közös életbe, amennyit vissza is kapsz, nem lesz gond.  

5/10. Csapatjáték

„Ketten a világ ellen”: Hogy párként jól működjetek, csapatként kell együtt tennetek a közös célokért.

Ne adjátok fel önmagatokat, de dolgozzatok együtt úgy, hogy közben egyenlő félként kezelitek egymást. 

6/10. Kölcsönös tisztelet

A szerelem és a szeretet nem indok, vagy kifogás arra, hogy engedd, hogy lábtörlőként használjanak, vagy hogy te bánj rosszul a másikkal. Egy egészséges kapcsolatban nincs helye degradáló jelzőknek és érzelmi zsarolásnak. 

7/10. Függetlenség

A kezdeti nagy lelkesedésben még megbocsájtható, de a későbbiekben nem szabad, hogy teljesen feladd önmagad. Fontos, hogy mindketten fenntartsátok saját életeteket, saját barátokkal, hobbikkal, programokkal. Sosincs jó vége, ha valaki csak és kizárólag a pátkapcsolata által határozza meg önmagát, mindenkinek szüksége van térre. 

8/10. Megbocsájtás

Mindenki követ el hibákat. Vannak ugyan ballépések, amiken lehetetlen túllépni, de bocsánatos bűnök is.

Mielőtt pálcát törnél a partnered felett, gondolj arra, hogy te sem vagy tökéletes.

Amennyiben nem tudod elfelejteni, amit tett és huzamosabb ideig neheztelsz rá, az hamar a kapcsolat végét jelentheti. 

9/10. Érzelmi összecsiszolódás és fejlődés

Ha éveket töltünk együtt, óhatatlanul változunk: szerencsés esetben együtt, de előfordul, hogy a párok személyisége nem egymáshoz csiszolódik, hanem külön irányba változik. A két féllel együtt a kapcsolat is folyamatosan fejlődik és alakul, rajtunk múlik, milyen irányba. 

10/10. Boldogság-dózisok

Senki sem boldog a nap 24 órájában és a hét minden egyes napján, ahogy a párunkba sem vagyunk töretlenül szerelmesek hosszú éveken keresztül. Az élet nem mindig napfényes és rózsás, de ennek ellenére – vagy éppen ezért – oda kell figyelnünk egymásra. Az apró figyelmességek és kis saját rituálék olyan boldogság-adagokat okoznak, amiknek eredménye egy kiegyensúlyozott kapcsolat. 

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!