Felejtsd el a „kémiát”! Ez a 10 dolog kell egy jó kapcsolathoz

Felejtsd el a „kémiát”! Ez a 10 dolog kell egy jó kapcsolathoz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Felejtsd el a „kémiát”! Ez a 10 dolog kell egy jó kapcsolathoz

1/10. Ésszerű elvárások

Amennyiben azt szeretnéd, hogy a kapcsolat jól működjön, akkor először is szabadulj meg a fejedben élő álomképtől. Nincs olyan, hogy kézen fogva elsétálunk a naplementébe és nem létezik az a tökéletes forgatókönyv amiről ábrándozunk. Annak az irreális eszményképnek egyetlen férfi sem fog megfelelni soha, tehát maradjunk a realitások talaján.

2/10. Egymás hibáinak elfogadása

Mikor összejöttetek, semmi hibát nem láttál partneredben, hiszen agyadban dolgoztak a hormonok és a mézeshetek csodálatosak voltak. Idővel viszont eloszlik a rózsaszín köd és ott maradtok egymás tökéletlen valójával, amit el kell fogadnotok, ha komolyan gondoljátok a kapcsolatot. 

3/10. Letisztázott határok és szabályok

Ez nem hangzik túl romantikusan, mégis szükség van rá. Ha az egyik fél olyan elvárásokkal megy a kapcsolatba, amiket a másik nem tud vagy nem hajlandó teljesíteni, nem lesz közös jövő. 

4/10. Kompromisszumkészség

Egy párkapcsolatban adunk és kapunk, azonban ha csak az egyik fél ad, a másik pedig csak elvesz, nem fog hosszú távon működni. Ameddig úgy érzed, annyit teszel bele a közös életbe, amennyit vissza is kapsz, nem lesz gond.  

5/10. Csapatjáték

„Ketten a világ ellen”: Hogy párként jól működjetek, csapatként kell együtt tennetek a közös célokért.

Ne adjátok fel önmagatokat, de dolgozzatok együtt úgy, hogy közben egyenlő félként kezelitek egymást. 

6/10. Kölcsönös tisztelet

A szerelem és a szeretet nem indok, vagy kifogás arra, hogy engedd, hogy lábtörlőként használjanak, vagy hogy te bánj rosszul a másikkal. Egy egészséges kapcsolatban nincs helye degradáló jelzőknek és érzelmi zsarolásnak. 

7/10. Függetlenség

A kezdeti nagy lelkesedésben még megbocsájtható, de a későbbiekben nem szabad, hogy teljesen feladd önmagad. Fontos, hogy mindketten fenntartsátok saját életeteket, saját barátokkal, hobbikkal, programokkal. Sosincs jó vége, ha valaki csak és kizárólag a pátkapcsolata által határozza meg önmagát, mindenkinek szüksége van térre. 

8/10. Megbocsájtás

Mindenki követ el hibákat. Vannak ugyan ballépések, amiken lehetetlen túllépni, de bocsánatos bűnök is.

Mielőtt pálcát törnél a partnered felett, gondolj arra, hogy te sem vagy tökéletes.

Amennyiben nem tudod elfelejteni, amit tett és huzamosabb ideig neheztelsz rá, az hamar a kapcsolat végét jelentheti. 

9/10. Érzelmi összecsiszolódás és fejlődés

Ha éveket töltünk együtt, óhatatlanul változunk: szerencsés esetben együtt, de előfordul, hogy a párok személyisége nem egymáshoz csiszolódik, hanem külön irányba változik. A két féllel együtt a kapcsolat is folyamatosan fejlődik és alakul, rajtunk múlik, milyen irányba. 

10/10. Boldogság-dózisok

Senki sem boldog a nap 24 órájában és a hét minden egyes napján, ahogy a párunkba sem vagyunk töretlenül szerelmesek hosszú éveken keresztül. Az élet nem mindig napfényes és rózsás, de ennek ellenére – vagy éppen ezért – oda kell figyelnünk egymásra. Az apró figyelmességek és kis saját rituálék olyan boldogság-adagokat okoznak, amiknek eredménye egy kiegyensúlyozott kapcsolat. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Katka
    2022.11.30., 18:49

    Nahát, egy újabb jó cikk, vajon hogy van ez? Angéla, általában lenyűgöz, milyen jó hangvitelű cikkeket írsz, nagyon eltalálod, hogy az adott témáról hogy kell írni, igazán kedves és értelmes nő lehetsz. Gratulálok, mert szerintem te vagy itt a top szerző!

    Válasz

Írj egy hozzászólást