Amikor a családod fekete báránya vagy – és „hibás terméknek” érzed magad

Amikor a családod fekete báránya vagy – és „hibás terméknek” érzed magad

Címlap / Életmód / Család / Amikor a családod fekete báránya vagy – és „hibás terméknek” érzed magad

A fekete bárányok élete nem egyszerű. Beleszületnek egy jól működő rendszerbe, amibe látszólag könnyű lenne beleolvadni, ám belül mindig éreznek egy belső feszültséget, ami meggátolja őket. Ez pedig az egész család életére kihat. Tanítás ez mindenkinek, de legfőképp a báránykáknak, akiknek egyértelműen változást kell hozni néhány ember életébe.

Majdnem tökéletes

Furcsa, de a legtöbb fekete bárány azokba a családokba érkezik, ahol a tagoknak nagymértékű elfogadást kell tanulniuk. Persze ezt kiskorban még egész könnyű elnyomni, hiszen a gyerekek kezdetben hallgatnak a szülőkre, tanításaikra, aztán egyik pillanatról a másikra, valami megváltozhat bennük. Nem kell nagy traumának kiváltania, elég egy kósza mondat is, mely során a bárányka szembesül azzal, milyen érzés, mikor a saját családja képtelen elfogadni.

Először talán elengedi a füle mellett, esetleg évekig elnyomja magában a késztetést, hogy hangot adjon őszinte véleményének. Mindig lesz valami, ami azt a belső gombot egyre inkább bekapcsolja, míg egy ponton túl, nem lesz visszaút. Vannak bárányok, akiknek a családja képtelen megemészteni döntéseit, párválasztásait. Esetleg még önálló gondolatait is irányítani szeretnék, drasztikusabb esetben pedig az egész lényét is megtagadhatják.

insta_photos/istockphoto.com

Amiért a legjobban fáj…

Amikor egy ismeretlen, vagy szívedhez nem túl közeli ember nem fogad el, azzal még csak-csak képes vagy megbirkózni, mert, ha egészséges önértékeléssel rendelkezel, egy kvázi idegen ember véleménye nem határozhatja meg az értékedet. Azonban a családdal egész más a helyzet. Amikor családon belül éreztetik az el nem fogadás, meg nem értés érzését, azt nagyon nehéz feldolgozni, szinte lehetetlen.

Legtöbb esetben identitászavar is felléphet, amikor a fekete bárány már annyira össze van zavarodva saját személyiségét illetően, hogy fogalma sincs arról, ki is ő valójába. Ez köszönhető annak, hogy kiskorától fogva megmondták neki, hogy kinek kellene lennie. Közben természetesen ott van benne igazi énje is, aki alig várja, hogy felszínre kerülhessen. Ez valóban egy kis tudathasadást idéz elő, de nem összekeverendő a skizofréniával. 

Családban marad

Egy családon belüli helyzetet sokkal nehezebb felismerni, mint a szomszédét, vagy barátokét, mert sokan hajlamosak homokba dugni a fejüket. Nem az a kérdés, hogy miért ilyen, vagy olyan a gyerek, hanem az, hogy a környezetnek mi a feladata ezzel. Meg kell érteni, miért lóg ki annyira a családból és elítélés helyett, biztonságos közeget teremteni számára.

Sok olyan esetről hallottam, amikor például az édesapa képtelen volt elfogadni meleg fiát, ami odáig fajult, hogy hosszú évekig egy mondatot sem akart vele váltani. Ebben a helyzetben az édesapa nem önmagát vizsgálta meg, hanem az égiekhez fohászkodott, hogy változtassák meg fiát, mert kvázi, ő egy hibás terméket kapott.

Aztán olyan is előfordulhat, hogy egy szülő már felnőtt gyermeke minden lépését irányítani, kontrollálni akarja és a gyerek, mint egy jó katona, természetesen engedelmeskedik a szülőnek, mondván, ő biztosan jobban tudja, mire van szüksége.

Egy egészséges, érzelmileg is felnőtt ember, aki már öntudatra ébredt, ennek persze nem tesz eleget és általában itt kezdődnek a problémák. A szülő képtelen elfogadni a már felnőtt gyerek döntését, így nem ritka jelenség, hogy akár a szeretetet is képes megvonni tőle, mert tudja, hogy ez a leghatásosabb fegyvere, amivel visszacsalogathatja az elkóborolt bárányt. Az sem ritka, mikor a család a párválasztásba is beleszól, majd személyes sértésként veszik, ha gyermekük nem olyan partnerrel állít haza, mint, akik ők megálmodtak.

fizkes/istockphoto.com

A bárányok hallgatnak

Nem a gyerek feladata megváltoztatni, megmenteni a szüleit. Ő csak szeretetet adhat nekik és természetesen ő is ezt várná a másik oldaltól. A legfontosabb küldetése a fekete bárányoknak a feltétel nélküli elfogadás gyakorlása. Amikor a családtagok úgy szeretik egymást, ahogy vannak és nem akarnak a másikban semmit megváltoztatni. Ez nem a kompromisszum hiányát kell, hogy jelentse, mindössze annak az éreztetését, hogy mindenki úgy jó, ahogy van. Amint ez megtörténik, minden fekete bárány fehérré változik.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!