Megunt farmerruháknak ad új életet a magyar márka 

Megunt farmerruháknak ad új életet a magyar márka 

Címlap / Stílus / Divat / Megunt farmerruháknak ad új életet a magyar márka 

Éppen ezért nagy erény, ha egy márka is kifejezetten a környezettudatosságra fekteti a hangsúlyt – ahogyan az például a magyar Old Blue esetében is történik.

Old Blue

Óriási az éves farmergyártási mennyiség

Plank János, a cég vezetője abból a megdöbbentő tényből indult ki, hogy évente nagyjából egymilliárd farmernadrágot gyártanak a világon, amelynek azonban csak a töredéke kerül újrahasznosításra. „2014-ben indultunk. Kifejezetten környezetvédelemhez kapcsolódó dologgal akartunk foglalkozni. Olyan alapanyagot kerestünk újrahasznosításra, aminek nagy a környezetterhelése. Így az újrahasznosításával nagyobb pozitív hatást tudunk elérni. Az is feltétel volt, hogy kreatív legyen, és tetsszen nekünk és az embereknek” – mondta János. Így született meg az Old Blue, melynek célja, hogy minél több farmer kapjon új életet.

Rengeteg farmer születik újjá

Az Old Blue üzemében mára már évente 35-40 ezer ruhadarabot hasznosítanak újra. Ezeket a holmikat egyrészt egyénileg küldik nekik, iskolák és alapítványok is gyűjtenek a részükre, illetve nagyobb mennyiség marad eladhatatlan a turkálókban is, amelyből szintén kerül hozzájuk. Mindezeken túl pedig erre szakosodott gyűjtő cégektől is szoktak vásárolni.

Ha tehát te is úgy érzed, hogy lapul a szekrényed mélyén néhány feleslegessé vált, szakadt vagy évek óta nem hordott farmer, akkor az Old Blue-nál biztosan jó helye lesz. 

Felesleges farmerek birtokában nem kell mást tenned, mint hogy egyszerűen felveszed velük a kapcsolatot, és egyeztettek arról, hogyan segíthetsz a legkönnyebben. A márka egyébként olyan üzletek jelentkezését is várja, akik részt vennének a farmerek begyűjtésében, méghozzá úgy, hogy begyűjtő dobozokat helyeznek ki hozzájuk, és odairányítják a környékbeli embereket a kidobásra ítélt farmereikkel, de más begyűjtési együttműködésre is nyitottak, tehát akár iskolák vagy alapítványok jelentkezését is szívesen várják.

Old Blue

Sokféle termék közül lehet válogatni

János elmondta, hogy nagyjából 250 féle termék érhető el náluk különböző színekben és méretekben. Ezekről a honlapjukon és a Facebook-oldalukon is lehet tájékozódni, de egyedi megrendeléseket is gyakran készítenek. Legnépszerűbb termékeik között párnák, szőnyegek és táskák is találhatóak. Maga a gyártási folyamat sok időt és rengeteg emberi munkát vesz igénybe. Szükség van válogatásra, tisztításra, újbóli válogatásra, majd ezután készülnek el az újabbnál újabb termékek. Aki pedig a kezébe vesz egy-egy egyedi farmertáskát, párnát vagy éppen egy szőnyeget, egyből érezheti rajta azt a gondos munkát, ami minden egyes termék mögött áll.

Old Blue

A jövőben még több farmert szeretnének újrahasznosítani

Az Old Blue legfontosabb jövőbeli célja az, hogy minél tovább fejlődjenek, egyúttal pedig tovább növeljék az újrahasznosított farmerek mennyiségét. János arra is felhívta a figyelmet, hogy egy újrahasznosított farmerrel 10 köbméter vizet menthetünk meg, ami a bolygónk jelenlegi helyzetében egyáltalán nem elhanyagolható. Szintén fontos, hogy ezt az üzenetet minél több emberhez eljuttassuk.

Ahogy pedig olyan gyakran szokták mondani: sok kicsi sokra megy, tehát ha tényleg akár egyetlen felesleges farmerod is van, azzal is tehetsz a környezetvédelemért. Közben pedig az egykori kedvenceid vagy a sosem hordott ruhadarabjaid más otthonának az ékei lehetnek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást