Nem kell halasztgatni! Így tudok környezettudatosan élni holnaptól

Nem kell halasztgatni! Így tudok környezettudatosan élni holnaptól

Címlap / Otthon / Háztartás / Nem kell halasztgatni! Így tudok környezettudatosan élni holnaptól

1. Első az energiatakarékos életmód

Valószínűleg te is találkoztál már háztartási gépek vásárlásakor az „A+++” és egyéb megnevezésekkel, és talán tudod is, hogy anyagi szempontból sokat számít, ha odafigyelsz az energiatakarékosságra. De gondoltad volna, hogy az, hogy otthon mennyire figyelsz erre, a környezetednek sem mindegy?

Például ha feleslegesen égeted a lámpát a hálószobában, azzal hozzáteszel a fényszennyezés mértékéhez, ez pedig számos állat biológiai ritmusába és életvitelébe kavar bele. Ha túl sok vizet használsz (például folyik a csapból fogmosás vagy mosogatás közben, ezzel locsolod a kerti füvet, stb.), ugyancsak veszélyezteted az élővilágot.

Bár a bolygónk 71%-a víz, ennek csak 3%-a áll fogyasztási célból rendelkezésünkre, és ennek a 3%-nak is jelenleg csak 1%-a elérhető számunkra: a maradék kettő gleccserekben és jégsapkákban van, bár a felmelegedés miatt ez is egyre veszélyeztetettebb. Minden alkalommal, amikor feleslegesen folyik otthon a víz, ezt a mennyiséget pazarlod – csakhogy a tartalékok végesek!

Ha szeretnél környezettudatosabb életet folytatni, a fentieken túl a gázfogyasztás csökkentésére (például megújuló energiák használatával), valamint az autózás minimalizálására is figyelned kell.

Ahelyett, hogy mindenhová gépkocsival utaznátok, inkább nézzetek körbe, milyen lehetőségeitek vannak arra, hogy ne csak zöldebbek legyetek, de nagyobb élmény váljon a kirándulásból. A biciklizés, rollerezés városon belül nem csak olcsóbb, de gyorsabb utazási eszköz, míg a túrázás, csónakázás egészségesebb fizikailag is.

A vízfogyasztás csökkentése
Jay Yuno/istockphoto,com

2. Tudatos vásárlás a drogériában

Óriási szerep hárul a tudatos vásárlásra is, pláne, ha drogériás termékeket veszel. Manapság egyre több olyan termék van a boltokban, amely a környezetnek sem ártalmas.

Legközelebb, amikor mosogatószert, mosószert, krémeket és egyéb termékeket vásárolsz drogériákban, elsők között ellenőrizd, hogy mik az összetevők, és ezeknek milyen hatása van a környezetre. Segítségedre lehetnek a különféle fenntarthatósági logók, minősítések is.

Bien tipp:

Ha a dm-ben jársz, már környezetsemleges termékekkel is találkozhatsz, ugyanis a Pro Climate termékeket úgy fejlesztették ki, hogy környezeti ártalmaikat a minimálisra csökkentették, a fennmaradó hatásokat pedig természet-helyreállító projektekkel kompenzálják.

Ami teljesen új, hogy a dm Pro Climate termékeknél öt környezeti hatást vizsgál és ellensúlyoz: a CO2-kibocsátás mellett az eutrofizációt (vízi élővilág terhelése), a talajok savasodását, a nyári szmogot és az ózonréteg elvékonyodását.

Legyen szó mosogatószerről, egészségügyi betétről vagy akár testápolókrémről, ezek a dm termékek nem csak a bőrödet ápolják, hanem a környezetünket is.

Plusz infó, hogy vegán, így azok is használhatják, akik semmilyen állati eredetű terméket nem vásárolnak!

3. Felszámolás a kényszeres shoppingolással

Az utóbbi években a statisztikák alapján egyre többször túlzásba esünk a vásárlással. A fogyasztói társadalomban gyakori jelenséggé vált az impulzív vásárlás, amikor hirtelen felindulásból, bármiféle alapos meggondolás nélkül vásárolunk.

A gond, hogy a kosárba kerülő termékek jelentős részét nem használjuk annyiszor, hogy az megtérüljön (és itt nem anyagi szempontra gondolunk, de sokszor az is igaz): ruhák és cipők hevernek a szekrényben, majd végül a kukákban, rengeteg szemetet termelünk a csomagolóanyagokkal, ráadásul károsanyag-kibocsátással is járnak ezek a bevásárló körutak.

Helyette értékeljük és tartsuk rendben azokat a ruhadarabokat, amik a szekrényeinkben lapulnak. Ha mégis szükséges vásárolni, próbáljunk időtálló, testbarát darabokat vásárolni. Ha előre megtervezed, mikor mire van szükséged, és igyekszel visszaszorítani a kényszeres shoppingolást, valamint igyekszel autó helyett biciklivel, tömegközlekedéssel eljutni a boltba, nem csak a pénztárcád, de a környezeted is hálás lesz!

Ruhák rendszerezése
istockphoto

4. Megnézem, mit eszek!

Tudtad, hogy a távoli országokból beszállított termékeknek elképesztően nagy az ökológiai lábnyomuk? Mire A-ból B-be eljutnak velük, a szállítás során olyan mennyiségű szénmonoxid kerül a levegőbe, hogy azt elképzelni sem tudjuk. Minél távolabbról érkezik egy hús vagy zöldség-gyümölcs, annál inkább.

Többek között ezért is került az utóbbi időben nagyobb figyelem a helyi termelés fontosságára: amikor elsétálsz a közeledben lévő hazai vállalkozóhoz, akkor már önmagában segítettél a bolygónak abban, hogy nem autóba ültél. A második dolog, amiben segítettél, hogy nem olyan terméket vásároltál, ami óriási széndioxid-kibocsátás mellett érkezett meg az országba.

Az étkezésünkben a kevesebbet és jót mottóra esküszünk: az organikus és bio élelmiszerek előállítása során nem használnak olyan vegyszereket, amelyek károsítják a termőtalajt és magát a bolygót, így a szermaradvány szint is az egészséges határ alatt marad.

Arról nem is beszélve, hogy a húsok, állati eredetű termékek esetében az ökogazdaságok nem használnak antibiotikumokat, növekedési hormonokat, így nem csak egészségesebb és finomabb terméket vásárolhatunk, de az állatok tartása is ideálisabb közegben zajlik.

Organikus ételek, sült zöldségek
istockphoto

5. Újrahasznosítás fontossága

Az újrahasznosítás témája az elmúlt 15 évben sokkal fontosabbá vált, és ma már az élet számos terén helyet kap. Tudtad, hogy a boltokban is vásárolhatsz olyan ruhadarabokat, tárgyakat, kiegészítőket, amelyek újrahasznosított anyagokból készültek? Ha szeretnél tenni egy lépést a környezettudatos életmód felé, ezeket is fontos figyelembe venned.

Az már óriási lépés lenne, ha mindenki szelektíven gyűjtené a szemetet (Olaszországban például kötelező előírás, hogy a heti szemétmennyiségnek jelentős részét szelektíven kell gyűjteni, és csak minimális része lehet kommunális hulladék), de még itt nem ér véget a történet.

Figyelj arra, hogy minél több újrahasznosítható csomagolású terméket, kávékapszulát vegyél, és érdemes a hazai kézművesek között körbenézned, ha új kiegészítőt vagy dekorelemet vásárolnál. Ma már egyre többen készítenek újrahasznosított anyagból csodaszép és egyedi tárgyakat!

Ez utóbbit akár te is megpróbálhatod otthon: a bien.hu oldalán számos tippet adtunk arra, hogyan hasznosítsd újra otthon akár a régi bögrédet, műanyag flakont, kupakokat vagy épp dunsztos üvegeket. Minél kevesebb tárgy kerül a kukába, annál többet tettél a környezet megóvásáért! Sok kicsi pedig ebben az esetben igazán sokra megy.

Újrahasznosítási tippek otthonra
KatarzynaBialasiewicz/istockphoto.com

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást