Ha a fagyasztóból csak a konyhapultra teszed a fagyasztott húst, biztosan ki fog olvasni, de nem úgy, ahogyan azt szeretnéd. Bár a fagyasztott hús szobahőmérsékleten történő felolvasztása bevett gyakorlat, nem ajánlott. Ez a módszer élelmiszerbiztonsági kockázatot hordoz, és potenciálisan ételmérgezéshez vezethet.
Amikor ugyanis a húst szobahőmérsékleten olvasztják fel, a
hús felszíne - ahol a kórokozók valószínűleg jelen vannak - jóval azelőtt felmelegedhet, vagyis a hőmérsékleti veszélyzónába kerül, hogy a közepe teljesen felolvadna. A „hőmérsékleti veszélyzóna” (4 és 60 Celsius-fok között) az a hőmérsékleti tartomány, amelyben a káros baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint ide tartoznak az olyan mikroorganizmusok, mint az E. coli és a szalmonella.
Ha a hús két óránál tovább marad a hőmérsékleti veszélyzónában, a baktériumok százaiból gyorsan milliók lesznek, és ez jelentősen növeli az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázatát, mind a nyers hús kezelése, mind a főtt termék fogyasztása esetén. Szerencsére a fagyasztott hús felolvasztására két biztonságos módszer is létezik.