Ezért ne vegyél be gyógyszert víz nélkül – Nem csak fulladás a veszély!

Ezért ne vegyél be gyógyszert víz nélkül – Nem csak fulladás a veszély!

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért ne vegyél be gyógyszert víz nélkül – Nem csak fulladás a veszély!

A reggeli vitamin, egy fájdalomcsillapító az értekezlet előtt vagy a megfázásra felírt gyógyszered, amit utolsó erődből beveszel, mielőtt belezuhansz az ágyba – mindannyiunkkal előfordult már, hogy folyadék nélkül vettünk be gyógyszert, pedig ezzel komoly veszélynek teszed ki az egészségedet.

A fulladás kevésbé valószínű

Bár a legtöbben azt gondolják, hogy folyadékra azért van szükség a gyógyszer bevételéhez, hogy elkerüljük a fulladás veszélyét, valójában erre kisebb az esély, hiszen egy egészséges felnőtt ember nagy valószínűséggel le tud nyelni egy átlagos méretű tablettát.

Az már sokkal nagyobb baj, hogy sokan úgy gondolják, hogy mivel erre képesek, nekik nincs is szükségük a folyadékra, ami lemosná a gyógyszert. Márpedig azzal, hogy a pirulát leszuszakoltad a torkodon, még nem vagy túl a veszélyen: a gyógyszer ugyanis a garaton túl, a nyelőcsőben már jóval nagyobb eséllyel megrekedhet.

Lyukak a nyelőcsőben

A nyelőcső a mellkasban elhelyezkedő, izmos falú, nyálkahártyával bélelt, nagyjából egyenes lefutású, kb. 2 cm átmérőjű csőszerű szerv, ami a garatot és a gyomrot köti össze. Az itt megakadó étel vagy gyógyszer tehát nem okoz fulladást, hiszen a nyelőcső nem befolyásolja a légzést, ugyanakkor, mivel nincsenek itt érzékeny idegek, nem is fogsz fájdalmat érezni, ha valami fennakad.

A nyelőcsőben megrekedő gyógyszer legfeljebb diszkomfortot, feszülést, mellkasi fájdalmat vagy a gyomorégésre emlékeztető panaszokat okoz, viszont ha nem jut le a tabletta a gyomorba, akkor sokkal súlyosabb szövődményei is lehetnek a dolognak.

A gyógyszer ugyanis idővel elkezd feloldódni, és ha ez a nyelőcsőben történik meg, akkor a hatóanyagok sérüléseket, vérzést sőt akár lyukakat is okozhatnak a nyelőcső falán, ami szélsőséges esetben akár végzetes is lehet.

A New Jersey-ben található Morristown Memorial Hospital sebésze beszámolt egy esetről, amelyben egy gimnazista futball játékos minden mérkőzés előtt bevett két szem fájdalomcsillapítót, víz nélkül. Mire orvoshoz került, a sebész szerint a nyelőcsöve úgy nézett ki, akár a „svájci sajt” a sok lyuktól és sérüléstől, amit a megakadó tabletták okoztak.

A Turkish Journal of Gastroenterology-ban publikált tanulmány szerint szinte bármilyen tabletta okozhatja a nyelőcső sérülését, ha víz nélkül veszed be őket, de vannak olyanok, amelyek rizikófaktora még nagyobb: az antibiotikumok, a vényköteles fájdalomcsillapítók, a csontritkulásra felírt gyógyszerek mellett a C-vitamin és a vas bevétele is hatványozottan igényli a vizet.

supersizer/istockphoto.com

Mit tehetsz, hogy megelőzd a bajt?

Bár nem törvényszerű, hogy ha víz nélkül veszel be egy tablettát, akkor az meg is fog akadni a nyelőcsövedben, de az orvosok és a gyógyszerészek azt tanácsolják, hogy ha egy mód van rá, akkor ne növeld a rizikófaktort, és ha gyógyszer veszel be, akkor azt mindig vízzel vagy más folyadékkal tedd, és ne csak egyetlen korttyal, hanem legalább egy egész pohárral guríts le, hogy biztosan lemosd a tablettát egészen a gyomrodig. Szintén nem ajánlott a gyógyszer fekvő helyzetben vagy közvetlenül lefekvés előtt bevenni. Érdemes ehhez felállni vagy felülni, és ha egy mód van rá, úgy 15 percet várni, mielőtt ismét vízszintesbe helyezed magadat.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!