Ezért ne vegyél be gyógyszert víz nélkül – Nem csak fulladás a veszély!

Ezért ne vegyél be gyógyszert víz nélkül – Nem csak fulladás a veszély!

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért ne vegyél be gyógyszert víz nélkül – Nem csak fulladás a veszély!

A fulladás kevésbé valószínű

Bár a legtöbben azt gondolják, hogy folyadékra azért van szükség a gyógyszer bevételéhez, hogy elkerüljük a fulladás veszélyét, valójában erre kisebb az esély, hiszen egy egészséges felnőtt ember nagy valószínűséggel le tud nyelni egy átlagos méretű tablettát.

Az már sokkal nagyobb baj, hogy sokan úgy gondolják, hogy mivel erre képesek, nekik nincs is szükségük a folyadékra, ami lemosná a gyógyszert. Márpedig azzal, hogy a pirulát leszuszakoltad a torkodon, még nem vagy túl a veszélyen: a gyógyszer ugyanis a garaton túl, a nyelőcsőben már jóval nagyobb eséllyel megrekedhet.

Lyukak a nyelőcsőben

A nyelőcső a mellkasban elhelyezkedő, izmos falú, nyálkahártyával bélelt, nagyjából egyenes lefutású, kb. 2 cm átmérőjű csőszerű szerv, ami a garatot és a gyomrot köti össze. Az itt megakadó étel vagy gyógyszer tehát nem okoz fulladást, hiszen a nyelőcső nem befolyásolja a légzést, ugyanakkor, mivel nincsenek itt érzékeny idegek, nem is fogsz fájdalmat érezni, ha valami fennakad.

A nyelőcsőben megrekedő gyógyszer legfeljebb diszkomfortot, feszülést, mellkasi fájdalmat vagy a gyomorégésre emlékeztető panaszokat okoz, viszont ha nem jut le a tabletta a gyomorba, akkor sokkal súlyosabb szövődményei is lehetnek a dolognak.

A gyógyszer ugyanis idővel elkezd feloldódni, és ha ez a nyelőcsőben történik meg, akkor a hatóanyagok sérüléseket, vérzést sőt akár lyukakat is okozhatnak a nyelőcső falán, ami szélsőséges esetben akár végzetes is lehet.

Ezért ne vegyél be soha gyógyszert víz nélkül – Nem a fulladás a legnagyobb veszély!

A New Jersey-ben található Morristown Memorial Hospital sebésze beszámolt egy esetről, amelyben egy gimnazista futball játékos minden mérkőzés előtt bevett két szem fájdalomcsillapítót, víz nélkül. Mire orvoshoz került, a sebész szerint a nyelőcsöve úgy nézett ki, akár a „svájci sajt” a sok lyuktól és sérüléstől, amit a megakadó tabletták okoztak.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást