Miért sírnak az emberek a csúcs után? Többekkel történik meg, mint hinnéd

Miért sírnak az emberek a csúcs után? Többekkel történik meg, mint hinnéd

Címlap / Szerelem / Szex / Miért sírnak az emberek a csúcs után? Többekkel történik meg, mint hinnéd / 2. oldal

Néhány titokban elejtett könnycsepp vagy kiadós, hangos zokogás. Az együttlétek utáni sírás nem csak a romantikus vígjátékokban történik meg, a valóságban is előfordul, ráadásul úgy tűnik, gyakrabban, mint ahogyan azt feltételeztük volna.

A szexuálterapeuták szerint azonban az együttlét utáni szomorúság egyáltalán nem olyan meglepő jelenség, és a hormonokkal állhat összefüggésben. Ezért is van, hogy a nőket gyakrabban – de nem kizárólag! – érinti, ők ugyanis az együttlét során nagy mennyiségben termelhetnek oxitocint, ami egy kötődést elősegítő hormon. Az együttlét után azonban a testünk ellentétet realizálhat: nagy mennyiségben van jelen a szerelem kialakulásáért felelős oxitocin, a mélyebb kötelék azonban nem alakul ki, mert csak alkalmi együttlétről volt szó, vagy mert a partnereknek egyéb párkapcsolati gondjai vannak.

Nem kell megijedni tőle

A jelenség tehát teljesen normális, mindössze egy hormonális reakció, és nem kell megijedni tőle. Az, hogy valakit mennyire zavar meg a hormonok és a szexuális partnerével lévő kapcsolat realitása közötti különbség, az általános hangulatától, a hormonháztartása működésétől is függhet, az is lehet tehát, hogy valaki általában élvezi az egyéjszakás kalandokat, egy nehezebb időszakban azonban nagyobb diszkomfortot érez az együttlét után, és elsírja magát.

Természetesen, ha valakivel ez gyakrabban fordul elő, zavarónak érzi a jelenséget, vagy egy párkapcsolatban sem tud annyira feloldódni, hogy elhagyja az együttlét utáni szomorúságot, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, aki segít feltárni a probléma mögötti okokat.

A lényeg, hogy ne feledd: az érzelmek éppen olyan természetesek, mint maga a szex is, és egyik miatt sincs okod szégyellni magadat. Az együttlét utáni rosszkedv többnyire csak néhány percig tart, és azzal sincs semmi gond, ha ilyenkor „lelkiztek” kicsit a partnereddel. A hormonok hamarosan helyükre kerülnek, és remélhetőleg te is gyorsan jobban fogod érezni magadat.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»