Kikapcsolódás / Otthon / Szórakozás

Ezért nézegessünk mémeket a koronavírus alatt

Ezért nézegessünk mémeket a koronavírus alatt

Ahogy megjelent a koronavírus, úgy jelentek meg a mémek és a viccek az interneten. Ezt persze sokan nehezményezték: ahogy eddig, most is bőségesen akadtak olyanok, akik úgy vélték, ilyen jellegű problémákkal, a halállal, vagy éppen a veszteséggel egyszerűen nem illik viccelni. De tényleg így van? Valóban rossz dolog viccet csinálni azokból a tényekből, amik sokaknak fájdalmat okoznak? Kegyeletsértőek a koronavírusos mémek, vagy segítenek feldolgozni a félelmetes helyzeteket?

Miért nyúlunk a humorhoz?

A humor egyfajta mentsvár az életünkben, és ez a jelenlegi helyzetben sem kivétel. A pandémia okozta krízishelyzet nem csupán világszinten változtatott meg mindent, a privátszféránkat is alaposan felforgatta. Szinte mindenki megéli a félelmet, amit a vírus általi megfertőződés okoz: specifikussága miatt sokszor nem is annyira magunk miatt aggódunk, szeretteinket, idősebb rokonainkat, családtagjainkat viszont féltjük. Új körülményekkel, esetleg elbocsátással, anyagi nehézségekkel kell megküzdenünk, nem beszélve a nap huszonnégy óráját kitevő gyermekfelügyeletről.

Rendkívül szorongató érzés, hogy nem tudjuk, meddig tart ez a felállás, mire számítsunk az egészégségünket illetően, és teljesen újra kell terveznünk a jövőnket… Nem is csoda, hogy ezek mellett elvesztettük a kontroll- és a biztonságérzetünket.

Hab a tortán, hogy még a csapból is a negatív információk, adatok folynak, és ezek feldolgozását nem segítik a kényszerkörülmények, a minimálisra csökkent szociális kapcsolatok. Nem könnyű a helyzet, szinte égető, hogy olyan praktikák után nézzünk, amik segítenek – legalább részben – csökkenteni a feszültséget. Ezek a módszerek mindenki esetében máshogy működnek. Vannak, akik eltöltenek egy laza estét a barátaikkal, mások kitombolják magukat a konditeremben, megint mások elvonulnak a hegyekbe egy wellness hétvégére, vagy a munkájukba temetkeznek. Nos, ezek a megküzdési stratégiák sokat tudnak segíteni, de jelenleg nem igazán kivitelezhetőek, legalábbis nem olyan formában, ahogy megszoktuk – még ezen is változtatnunk kellett.

És ha arra gondolunk, hogy a modern, globalizált világunkban még senki sem élt át ilyesfajta változást, nem tapasztaltuk meg, mivel jár egy világjárvány, akkor nem is csoda, ha szinte egyetlen kiútként a humorhoz fordulunk.

Keveseknek van kedvük most nevetni, és a hétköznapokban gyakran nehéz is felfedezni a vidám dolgokat – más ugyanis pozitívan hozzáállni valamihez, a jó oldalát nézni, és más szívből jövően nevetni rajta. 

Egészségvédő szorongásoldó

Sokan nyúlnak most szorongásoldók után: a különböző gyógyszerek, az illegális szerek, vagy éppen az alkohol is oldja a feszültséget, ám érdemben nem segít átvészelni a helyzetet. Éppen ellenkezőleg. A humor viszont egészen más tészta, ugyanis bizonyított védelmi funkciója van a szorongásokkal szemben.

Ha egy nehéz élethelyzetből viccet tudunk csinálni, képesek vagyunk nevetni rajta, az azt jelenti, hogy uraljuk, és nincsenek komoly szorongásaink vagy félelmeink vele szemben.

Az elfojtás, a felháborodás, vagy éppen a tagadás annak a jele, hogy nem alkalmazkodunk megfelelő mértékben ehhez az élethelyzetben, és megküzdés helyett inkább a probléma takargatásával vagyunk elfoglalva.

Persze, ez is csak akkor igaz, ha a felszínt piszkálgatjuk, hiszen nem egyforma az élethelyzetünk. Nyilván másként reagál egy olyan ember a koronavírusos viccekre, akinek teljesen szétesett miatta az élete, esetleg gyászol, és másként az, akinek az önkéntes változtatásokon túl lényegében semmiben nem változtak a mindennapjai. A személyes érintettség nagyban befolyásolja a hozzáállásunkat az adott élethelyzethez.
A humor által mindenesetre úgy érezhetjük, valamennyire uralni tudjuk a helyzetet, legalább részben ráhatásunk van rá, és egy kicsit abban is segít, hogy elhatárolódjunk az adott helyzettől. 

Nevetni akkor is jó

Akár koronavírusos mémeken, akár az élet egyéb dolgain, meg kell próbálni nevetni, mert számos kutatás alátámasztotta, hogy a lehető legjobb szorongásoldó. A nevetés során csökken a stressz, könnyebben feloldódunk, és jobban megy az ellazulás – mentálisan és fizikálisan egyaránt. Extra bónusz a jelenlegi helyzetben, hogy a nevetésnek az immunerősítő funkcióját is sikerült már bebizonyítani. 

Bár most jóval távolabb kerültünk embertársainktól, valójában sosem voltunk ilyen közel hozzájuk. Mindannyian ugyanazoktól a gondolatoktól szenvedünk, ki-ki eltérő mértékben. A mémek annak az érzését nyújtják, hogy nem kell egyedül viselnünk a terheinket, tehát megadják az olyannyira hiányzó közösségélményt – és még a nevetéssel járó pluszt is bezsebelhetjük általuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást