Ezért vigyázz a pohár vízzel, amit előző este nem ittál meg

Ezért vigyázz a pohár vízzel, amit előző este nem ittál meg

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért vigyázz a pohár vízzel, amit előző este nem ittál meg

Mi kerülhet a lefedetlen pohárba?

Ha tudatosan arra gondolunk, hogy a nyitott pohárban hagyott víz ivása nem olyan higiénikus, máris logikusabbnak tűnik az elgondolás, hogy nem biztos, hogy az előző nap megmaradt, lefedetlen vizünket okos döntés meginni. Hiszen por, törmelék, sőt még egy elhaladó szúnyog vagy légy is rárepülhet egyik napról a másikra a pohárra úgy, hogy nem látod. Így pedig már aligha jó ötlet beleinni, mert szennyeződve több egészségügyi kockázattal járhat.

Sőt, még egy zárt edény, például egy palack vagy kancsó is problémákat vet fel. Azáltal ugyanis, hogy a bőrünkön verejték, por, bőrsejtek, sőt még az orrunkból származó váladék is található, ezek mind belekerülhetnek a megmaradt vízbe, beszennyezve azt. De a nyálunk is hordoz baktériumokat, ami ugyanezt teszi. Nem véletlenül tanácsolják, hogy még a párunkkal se használjunk közös fogkefét, hiszen már ilyen egyszerűen is terjedhetnek a baktériumok.

Ha pedig hagyjuk, hogy a baktériumok órákig is a vízben legyenek, akkor sokkal nagyobb lesz a valószínűsége annak is, hogy megbetegíthet minket a baktériumok által. Ez az esély pedig egyre csak növekedni fog, ahogy újra és újra beleiszunk a megmaradt vízbe. Éppen ezért sokkal előnyösebb, ha amint az ajkaidat a pohárhoz érintetted, egyből meg is iszod annak a tartalmát. A nagy ásványvizes üvegbe való kortyolás helyett pedig inkább folyamatosan töltögess belőle.

ProfessionalStuidoImages/istockphoto.com

Mi történik, ha mégis megiszod?

Mivel mégiscsak a saját baktériumainkról van szó, ténylegesen kevés az esélye annak, hogy megbetegedünk. Bár ilyesmivel szinte senki nem dicsekszik, de valójában sokan kortyolgatnak már egy ideje használt ivópohárból, bögréből és palackokból anélkül, hogy bármilyen rossz hatást tapasztaltak volna. Ami viszont biztos, hogy semmiképpen nem tanácsos megosztani mással az üvegedet vagy a poharadat.

De nem szabad szennyezett vízzel érintkeznie annak sem, akinek legyengül az immunrendszere, hiszen ők sokkal inkább ki vannak téve a különféle baktériumok esetleges negatív hatásainak. Az pedig teljesen mindegy, hogy palackozott vagy csapvízről van szó. Bár gyakori mítosz, hogy a palackozott víz tisztább, mint a csapvíz, valójában mindkettőnek szigorú higiéniai előírásoknak kell megfelelnie.

Mire figyelj még?

Persze könnyen megeshet az is, hogy olyan helyeken hagyjuk a vizet, mint például az autónk. Ha viszont ilyenkor nap is éri, felmelegszik, így pedig tökéletes táptalaj lesz a baktériumok számára, különösen, ha már ittunk belőle. Ha a palackot az ülés alá helyezed, az egy kicsit csökkentheti a hőt, de a baktériumok így is elszaporodhatnak. Ha lehet, inkább vidd be magaddal az üveget egy hűvös helyre.

Egyes műanyag palackok pedig BPA-t vagy hasonló vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek a vízbe szivároghatnak, különösen, ha napfénynek vannak kitéve. Hogy ezt elkerüld, érdemesebb csak jelölten BPA-mentes palackos vízből innod. A baktériumok elszaporodását azonban ez sem akadályozza meg, ezért a legjobb, ha mindig tiszta pohárból, esetleg palackból iszol, vagy közvetlenül a szádba öntöd a vizet.

Forrás: rd.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást