Ez történhet, ha villámlás alatt mosogatsz – Házon belüli áramvezetők

Ez történhet, ha villámlás alatt mosogatsz – Házon belüli áramvezetők

Címlap / Otthon / Háztartás / Ez történhet, ha villámlás alatt mosogatsz – Házon belüli áramvezetők

Azt persze tudjuk, hogy vihar idején a szabadban tartózkodni nem túl biztonságos, és minimális biztonsági előírásokat azért még bent, a lakásban is érdemes betartani – például nem ajánlatos vihar idején mosogatni.

Mi kimondottan szeretjük a zivatarokat, az eső illatát, a felfrissült levegőt, odabentről pedig még a villámlás és az égzengés is izgalmasnak hangzik. Azt persze tudjuk, hogy vihar idején a szabadban tartózkodni nem túl biztonságos, és minimális biztonsági előírásokat azért még bent, a lakásban is érdemes betartani – például nem ajánlatos vihar idején mosogatni. Mintha kellene még egy ok, hogy még jobban szeressük a zivatart!

Villámcsapás a vízcsapon keresztül

Noha úgy hangzik, mint egy városi legenda, valóban igaz, hogy vihar és villámlás idején érdemes kerülni a vízvezetékek használatát. Az edények mosogatása, a zuhanyzás, de még az egyszerű, gyors kézmosás is potenciálisan veszélyes lehet. Hogy miért? Ha az otthonod vízvezetékei nincsenek megfelelően földelve, akkor a villámcsapásból származó energia a csöveken keresztül átkerül a vízbe, a vízen keresztül pedig a testedhez, és komoly áramütést okozhat.

„Maradj távol a házon belüli áramvezetőktől. Ez magában foglalja mind az elektromos vezetékeket, mind a vízvezetéket. Ha mennydörgést hallasz, tartsd zárva a csapokat.”

– mondja John Jensenius, a brit Országos Időjárási Szolgálat villámvédelmi szakembere az AccuWeather által közzétett jelentésben.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Jensenius szerint az az elképzelés sem állja meg a helyét, hogy a műanyag csövek használatával csökkent volna az áramütés kockázata vihar idején, mert maga a víz is remekül vezetheti az áramot, ehhez nincs szükség fémcsövekre.

Ezenkívül bármilyen vezetékes készülék (például robotgép, kenyérpirító vagy turmixgép) használata, vagy akár megérintése vihar esetén potenciálisan veszélyes lehet. Ez vonatkozik a televíziókra, a vezetékes telefonokra és a számítógépekre is. Jensenius szerint bármi, ami be van dugva a falba, vagy amely kapcsolódik az otthoni vízvezetékhez – például a mosogatógép – veszélyt jelenthet egy villámlás idején.

Mennyire kell aggódnod?

Ha otthonod megfelelően van földelve, ha biztos vagy benne, hogy egy esetlegesen becsapó villám energiáját azonnal elvezeti a villámhárító, akkor nincs okod az aggodalomra. És természetesen az is igaz, hogy egy villámcsapás esélye viszonylag kicsi, ugyanakkor erre önmagában azért nem lehet alapozni. Tény, hogy mindezeket a körülményeket figyelembe véve annak az esélye, hogy a rosszul földelt házadba éppen abban a pillanatban csak bele egy villám, amikor a kezed a csap alatt van, csekély, ezért nem is hallunk gyakran ilyen balesetekről, de azért azt sem mondhatjuk, hogy soha nem történnek meg – az pedig, hogy ritkán fordulnak elő, nem lesz vigasz, ha éppen a te családodban történik egy. Az óvatosság tehát sohasem árt!

Legyen a biztonság az első!

Ha nem vagy teljesen meggyőződve arról, hogy az otthonod villámlás-biztos, jobban teszed, ha nem kockáztatsz. Mivel a villámlás 16 kilométeres hatósugárban is becsaphat, ha mennydörgést hallasz, érdemes megtenni a szükséges óvintézkedéseket.

Ha éppen főzöl vagy előkészíted az ételeket, és jön a zivatar, talán jobban teszed, ha egy kis szünetet tartasz, és a vihar távoztával folytatod a dolgot.

Ugyanez érvényes a mosogatásra is. Inkább tölts magadnak egy pohár bort vagy egy csésze teát, és ülj le az ablakba, gyönyörködni a cikázó villámokban, és hallgatni az eső hangját. A tavaszi viharok általában amúgy sem tartanak sokáig, a teendőid pedig megvárnak, akkor miért ne élveznéd ki biztonságban a zivatar minden szépségét?

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!