Ezért ilyen a magyarok hozzáállása az egészséges életmódhoz

Ezért ilyen a magyarok hozzáállása az egészséges életmódhoz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért ilyen a magyarok hozzáállása az egészséges életmódhoz

Hogyan állunk a súlyfelesleg kérdéséhez?

A fogyókúra és egészséges életmód az egyik legjobb üzlet ma Magyarországon – ahogy az egész világon. Maga a túlsúly úgy van definiálva, mint egészségtelen állapot, melyen csak az nem tud változtatni, aki nem törődik egészségével. Ez a nézet – úgy gondolom – igazságtalan és kirekesztő. Felmérések szerint például, nehezebben kap állást az, aki túlsúllyal rendelkezik.

A társadalmi élet elvárása nem az egyén lelkének optimális, egészséges működésére helyezi a hangsúlyt. A látható jegyek (testalkat) alapján próbálja felmérni azt, ki mennyire szorgalmas, kinek mennyi akaratereje van, kiben mennyi a vitalitás. Hiszen, aki vékony, biztosan sportol, biztosan egészségesen étkezik, így biztosan nem beteg, jól bírja a munkában a terhelést.

A túlsúly csak nézőpont és hozzáállás kérdése – és ez így jó

A női magazinok cikkeinek fele azt harsogja: fogadd el önmagad. A másik fele pedig azt: így fogyj le. Ez a humorral teli, tökéletes ambivalencia. De van itt más is. Vannak olyan emberek, akik a ,,sebnyalogatós” lélekerősítő könyvek helyébe olyan elmés és megfogadandó mondatokat tesznek, mint például ez a kettő, mely humoránál fogva sokkal jobban ápolja a lelket:

Ha valaki azt mondja kövér vagy, fald fel őt is.

Nem vagyok kövér, csak nagyobb felületen szép.

A magyar étel, a motiváció

A magyarok fele úgy véli, hogy a ,,kis súlyfelesleg” nem okoz egészségbeli problémákat, sőt szükséges is, hiszen legyen az emberen tartalék, hogy betegség esetén legyen miből leadni. Tény, hogy az egészséges(nek mondott) táplálkozás sokkal többe kerül, mint a hagyományos, és többnyire ,,meg kell szokni” az ízeket.
A magyar ételek nagy részéről az embereknek az a véleménye, hogy egészségtelen, de nem tud lemondani róla, mert annyira finom. Nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyja a ,,tényt”. Sőt… állítólag a magyarok háromnegyede nem jár gyorsétterembe. De akkor kik töltik meg ezeket a helyeket? A turisták? Ez egyáltalán nem hihető.

Mit együnk?

Elég szarkazmussal azt mondanám: csupa olyan dolgot, melyet nem engedhetünk meg magunknak. Vagy mert olyan drága, vagy mert nem lehet kapni. Ha viszont reális akarok lenni, a végső megoldás – úgy tűnt – a növényekben van.

Ekkor ütött be GMO botrány. Hazánk nem annyira érintett ebben az ügyben, úgyhogy fellélegeztünk. Aztán jött az újabb hír: drasztikusan esik a zöldségek ásványi anyag tartalma. Igen, jól éreztük, nem olyan esszenciális az íze a zöldségnek és gyümölcsnek, mint gyermekkorunkban, és igen, ez nem csak ízbeli, hanem minőségi romlás is.

Mi a helyzet a zöldségekkel?

A zöldségek kalcium és C-vitamin tartalma az első sorban, ami igen csak megcsappant. Például a kalcium tartalom, a brokkoli esetében (’85 és ’96 között) 68%-al csökkent, ahogy az eper C-vitamin tartalma is ekképp alakult nagyságrendileg.

A banán B-vitamin tartalma szinte teljesen lecsökkent. Akkor tehát mit együnk, legfőképp honnan szerezzük be az alapanyagokat? Visszatértünk arra a pontra, hogy a legjobb, ha magunknak termeljük meg a zöldségeket. Így nem csak egészségese étel kerül az asztalra, hanem a testmozgás, a szabad levegőn eltöltött idő is hozzájárul egészségünk megtartásához.

Csak kapkodunk, kétségbe esünk

Mindenki egészséges akar lenni – azonnal. Mindenki száz évig akar élni – garanciákat vár az orvostól. Mindenki meg akar felelni a közízlésnek – azaz csodás alakot akar. Mindenki egészségesen akar étkezni – de alig mennek az emberek a piacokra, megtermelni pedig már végképp nem akarják a saját ellátásukhoz szükséges élelmet.
Kifogásokat keresünk, mindent készen akarunk megkapni, így kiszolgáltatottakká válunk: a gyógyszeripar és az élelmiszeripar kiszolgáltatottjaivá. Megéri?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást