Ezért nem élhetsz idézetek nélkül – és néhány a legszebbek közül

Ezért nem élhetsz idézetek nélkül – és néhány a legszebbek közül

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ezért nem élhetsz idézetek nélkül – és néhány a legszebbek közül

Úgy tűnik, hogy a mai ember nem élhet idézetek, azaz más emberek bölcsessége nélkül. Divat lett a számunkra szimpatikus ideológiákat idézetekkel alátámasztani, méghozzá olyan emberek gondolataival, akikből ezáltal – akár élnek még, akár nem – „kultúr-celebeket” csinálunk.

Miért jó bölcsességeket, idézeteket olvasni?

Létezik olyan, hogy Bölcsességek könyve. Ebben több száz idézet van, híres és kevésbé híres emberektől, akár az ókorból is, latinul, vagy az újkorból.

Régen latinul tanították ezeket a bölcsességeket, hozzá tartozott az általános műveltséghez. Aztán Lenin idézeteket tanítottak… most pedig feltámad újra ez a jó szokás… kicsit másképp…

Azért, hogy hitelesebbek, népszerűbbek legyünk. Én is szeretem például CoelhótAz alkimista egyszerűen remekmű, a magaménak érzem tartalmát.

Teréz anya élete mélyebben is érdekel, és Gandhi is komoly hatással volt rám, ahogy sokan másokra.

Ám ideje túllépni, és fejlődni. Hisz a világ olyan nagy, az élet annyira bonyolult… biztos van még olyan idézet, ami új dimenziókat nyit meg… így akadtam Ralp Waldo Emerson-ra…

A barátságról

„A barát a természet paradoxona, egyszersmind mesterműve. Az egyedüli lény, (…) akitől nem azt kívánom, amije van, hanem azt kívánom, aki ő maga.”

„Igaz barát az, aki előtt hangosan gondolkodhatom.”

„Az egyetlen útja, hogy barátot szerezzünk, ha mi magunk azzá leszünk.”

Az utolsó idézet igen aktuális, hiszen a mai ember egyik téveszméje, hogy mindig csak kapni akar, adni viszont csak akkor, ha azt egyre magasabb szintű komfort érzete engedi azt, ha kedve van hozzá.

Ezzel pedig elszigeteljük magunkat sokaktól, sok boldogságtól.

A boldog élet

„Az élet egyik legszebb kárpótlása az, hogy egyetlen ember sem tud őszintén segíteni egy másikon anélkül, hogy ne segítene ezzel saját magán is.”

„Ha elfeledkezel mások szívéről, a magadét veszíted el.”

„Nem lehet elég korán szívességet tenni, mert soha nem tudhatod, mikor lesz túl késő.” Ez a bölcsesség a bűntudattól óvja meg azokat, akik azonosulni tudnak vele.

„A dolgok, amelyek neked vannak szánva, feléd gravitálnak.” Azaz: azt kapod, amit megérdemelsz, életed úgy és olyan irányban alakul, ahogy személyiséged, személyes fejlődésed által alakítod.

Embernek lenni

„Az ember ne a méltóságát védje, hanem a méltósága védje meg őt.” Emberi méltóságra hivatkozunk, holott tulajdonságaink, tetteink alapján messzebb vagyunk az ember fogalmától, mint valaha.

„A jó gondolatok nem jobbak, mint a jó álmok, hacsak végre nem hajtják őket.” Az ember nem gondolatai, hanem tettei által lesz egyre jobb. Nem csak a világ van miértünk, hanem mi is vagyunk a világért, amiben élünk. Felelősséggel tartozunk, tehát tenni kell és szükséges.

„A jó modor apró áldozatokból épül fel.”  Ez a mondat többről szól, mint a jó modorról. A kicsi dolgok naggyá adódnak össze, mellyel már kezdhetünk valamit.

„Emlékszik bárki olyan időkre, amelyek nem voltak kemények, és amikor nem voltunk szűkében a pénznek?” Mindig voltak nehéz idők, és az ember, ember próbált és akart maradni. A panaszkodás nem visz előrébb.

…és az én kedvenceim

„A hős cseppet sem bátrabb, mint egy átlagos ember, de öt perccel tovább bátor.”

„Minden egyes ember, akivel találkozom, feljebbvaló nálam valamiben. Így hát tanulok tőle.” Mindenki másban jobb, mint a másik. Ezáltal mindenki tisztelhető valamiért. Nem irigyelni kell emiatt, hanem tanulni tőle, így mi is többek leszünk. Tanulnunk kell egymástól, tanítanunk kell egymást – ez természetes vágya kell, hogy legyen az embernek.

„Az életkor egy nőnél nem sokat jelent. A legjobb dallamokat a legöregebb hegedűk játsszák.”

„Mindaz, ami mögöttünk van, és minden, ami előttünk, eltörpül amellett, ami bennünk van.” Ez igaz, akkor, ha az ember nem nihilista, hedonista, hanem igyekszik megérteni a világot, és benne saját magát. 

Ralph Waldo Emerson számos elgondolkodtató, örök érvényű idézettel örvendeztetett meg minket. Alig tudtam választani közülük, érdemes az összeset elolvasni, elgondolkodni rajtuk. Ugyanis van köztük olyan is, ami az aktuálisnál is aktuálisabb…

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást