Ezekre figyelj oda, hogy a boltban a legfinomabb gyümölcsöket vedd meg

Ezekre figyelj oda, hogy a boltban a legfinomabb gyümölcsöket vedd meg

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezekre figyelj oda, hogy a boltban a legfinomabb gyümölcsöket vedd meg

Dinnye, eper, banán: mindegy, milyen gyümölcsöt vásárolsz a boltban vagy a zöldségesnél, nagyon nehéz eldönteni, minőségét és ízét tekintve melyik lenne a legjobb választás. Ezért is érdemes képben lenned az alábbi infókkal!

Így válassz görögdinnyét

Először is a legfontosabb, hogy vedd kézbe a dinnyét, ugyanis a megfelelő minőségű (akár kicsi, akár nagy) mindig sokkal nehezebbnek érződik, mint azt ránézésre gondolnád.

Ezután keresd a sárga foltokat, ugyanis amikor még a földön fekszenek, az érintkezési ponton besárgulnak.

Ha ez krémes árnyalatú, már-már narancssárgás lett, az azt jelenti, hogy tökéletesen megérett.

Néha láthatod, hogy vannak rajta kis szakadásszerű, barnább csíkok, és bár ez nem tűnik pozitívumnak, valójában nagyon is az.

Ez azt jelenti, hogy a virág beporzó része hozzáért a gyümölcshöz, és minél több rajta ez a jelzés, annál édesebb!

A formája is sok mindenről árulkodik: ha hosszúkás, akkor az vizesebb, ha kerekebb, akkor pedig édesebb az íze!

 

Így válassz narancsot

Az igazán érett, lédús narancs jellemzője (fajtától függetlenül), hogy kemény, egyenletes árnyalatú, és nem látszik rajta a penész legapróbb jele sem.

Érdemes kézbe fogni, hiszen a súlya arról árulkodik, hogy mennyire lédús: minél nehezebb, annál zamatosabb, ha pedig az illatát is érzed a héján keresztül, az azt jelenti, hogy eléggé megérett már.

A színét is nézd meg alaposan, hiszen az igazán ízletes narancs jellemzője, hogy általában világosabb árnyalattal rendelkezik még.

Ha látsz a héján sérülést, kisebb karcokat, azzal nem feltétlenül kell foglalkoznod, hiszen az arra utal, hogy a szél hatására a gyümölcs néha hozzáért a faághoz, ami nyomot hagyott rajta, de ez az ízén nem változtat!

 

Így válassz epret

Most, hogy eperszezon van, biztosan te is megkívántad ezt a gyümölcsöt, de nem mindegy, hogy milyet veszel!

A legfinomabb eper keresésénél arra érdemes figyelni, hogy milyen a színe: amikor megveszed, a legjobb, ha még élénk piros színe van, hiszen ahogy hazaviszed, még érik egy kicsit, és sötétebb lesz.

Ez persze nem jelenti azt, hogy édesebb lesz tőle, így nem feltétlenül érdemes várni; a lényeg, hogy a boltban ne a sárgásabb árnyalatú epret válaszd.

A méret nem mérvadó ebben az esetben, hiszen az apró és a nagyobb egyaránt finom lehet, ez az időjárástól is függhet. A penész legapróbb jelét viszont érdemes keresned, hiszen ha látod rajta, inkább válassz másikat, mivel ez arra utal, hogy már elkezdett tönkremenni.

A kis zöld levél is árulkodó, hiszen miután leszedik az epret, ez elkezd elhervadni rajta. Minél sárgább és szárazabb, annál régebben lett leszedve a gyümölcs.

 

Így válassz banánt

A szín nagyon sokat számít a banán vásárlásánál, de érdemes eldöntened azt is, mikor akarod megenni.

Ha szinte azonnal, ahogy hazavitted, akkor élénk sárgát válassz (esetleg egy kevés barna folttal), amin nincsenek zöld foltok, mert így biztosan nagyon érett és édes lesz.

De amennyiben pár napon belül akarod elfogyasztani, olyat vegyél, aminek a szárai még zöldesek, hiszen szobahőmérsékleten épp akkorra érik meg igazán, amikor meg akarod enni.

Semmiképp se vegyél olyan banánt, aminek egy-egy részén szürkés tónusa van (még ha egyébként a többi részén élénk sárga is), hiszen ez arra utal, hogy hűvös helyen, nem megfelelő körülmények között tárolták, ami a textúráját is megváltoztatta.

 

Így válassz szőlőt

Ha zöld szőlőt akarsz venni, a sárgás-zöldes árnyalatot keresd, hiszen ekkor a legédesebbek, míg a vörös szőlőnél azt figyeld, hogy a szemek leginkább pirosak legyenek döntő többségében.

A nedves, aszalt szőlőt felejtsd el, mert ez arra utal, hogy már nem túl jó a minősége.

Inkább azt keresd, amelyik keményebb szemekkel rendelkezik, és erősen kapcsolódik a szárához.

Ha fehér réteget látsz a szőlőn, ne ijedj meg, hiszen ez valójában pozitívum.

Ez természetes reakció, és segít a gyümölcsnek abban, hogy megőrizze nedvességét, és később következzen be a minőségromlás.

 

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!