Ezeket sose mondd az exedről – mert úgyis megbánod

Ezeket sose mondd az exedről – mert úgyis megbánod

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ezeket sose mondd az exedről – mert úgyis megbánod

A párkapcsolatod lezárásakor legszívesebben kiállnál a nagyvilág elé, s mindenkivel megosztanád, mekkora s… sunyi alak az exed? Mielőtt azonban belekezdenél az érzelmi éretlenségéről vagy a gyenge ágybéli képességéről szóló nyilvános siralomsorozatba, böngészd át a következő etikett-tippeket! Méghozzá a saját érdekedben…

„Nem működött a szex!”

Hacsak nem döglött halként tűrte, hogy ügyködj rajta, akkor ez a téma bizony meglehetősen szubjektív. De még ha néhány másodperces teljesítményt nyújtott is, vagy az előjátékról alkotott fogalma az ősemberével vetekszik, tartsd meg magadnak a véleményedet!

Ezzel sajnálat helyett ugyanis ellenérzést válthatsz ki. Gondolj bele, neked hogyan esne, ha hasonló kritikát hallanál vissza saját magadra vonatkozóan. Elég embertelen, ugye?

„Mindig le volt égve!”

A mi társadalmunk tabuként kezeli a pénzügyeket. Az ettől eltérő magatartás tehát a legtöbbekben ellenérzést kelt.

Mindenkinek más az életstílusa, illetve az egzisztenciához fűződő viszonya – s attól még senki sem lesz jobb, hogy több lóvé lapul a zsebében.

Más kérdés, ha kifejezetten neked kellett eltartanod, vagy ilyesmi. De ne feledd, hogy ahhoz a szituációhoz is te járultál hozzá, úgyhogy saját magadat minősíted a közhírré tevésével!

„Szörnyű volt minden, amit gondolt / csinált / mondott!”

Tényleg? Akkor miért voltál együtt vele? Attól még, hogy szakítottatok, nem kell az összes szép emléket megsemmisítve elkönyvelned: velejéig romlott emberről van szó.

A kapcsolatotok vége új kezdetet is jelent egyben, s magaddal babrálsz ki, ha a lezárást ilyen rossz szájízzel teszed.

Biztos volt olyan szakasz a közös életetekben, amikor igazán jól érezted magad vele. Ha pedig nem, akkor megint csak neked kell válaszolnod arra a kérdésre, hogy mit kerestél mellette…?

„Még mindig szeretem…”

Mindannyian tudjuk, milyen a szakítás okozta szívfájdalom. Ha viszont lépten-nyomon hangoztatod, hogy még mindig szerelmes vagy belé, a saját gyógyulási folyamatodat gátolod.

Talán meglepő, de a pszichológusok tanácsa erre az esetre vonatkozóan nem az, hogy add át magad az érzelmeidnek, hanem hogy tettesd az ellenkezőjét.

Amennyiben ugyanis sikerül elhitetni magaddal, hogy túléled, akkor egyszer csak azon kapod magad: már nem hasad ketté a mellkasod, amikor rá gondolsz.

„És azt meséltem, amikor…”

A folytatás egy tetszőleges sztori, aminek a végkifejlete az exedre nézve szuperciki. Szerinted mégis milyen ember az, aki a másikról ilyen infókat szivárogtat ki?

Lehet, hogy a barátaid vagy a jelenlegi párod jót röhög majd a történeten, de kétség sem fér hozzá: megjegyzik magukban, hogy a diszkréció és az empátia nem az erősséged. Aki ugyanis egyvalakiről képes ilyeneket mondani a háta mögött, mással is megteszi.

Bármilyen bizalmas infó

Egy párkapcsolat során óhatatlanul megtudsz olyan dolgokat a másikról, amelyet nem tartoznak a kívülállókra. Legyen szó családi titkokról, gyerekkori eseményekről vagy bizalmas szakmai témákról, jó esetben voltatok annyira bensőséges viszonyban, hogy bármit megoszthattatok egymással.

Akárhogy is végződött a kettőtök közös útja, semmi sem jogosít fel arra, hogy bármi ilyet kiszivárogtass. A körülmények ismerete nélkül ugyanis furcsa következtetéseket vonhatnak le az idegenek az exedre vonatkozóan.

Hogy mi volt közös benne és az új párodban

Ha nagyon fel akarod idegesíteni a pasidat, nincs más dolgod, mint összehasonlítani az exeddel! Mondd neki, hogy egy mondata vagy cselekedete kifejezetten rá emlékeztet, aztán figyeld a hatást…

Előfordulhat, hogy látszólag könnyedén veszi a dolgot, ám biztos lehetsz benne: valójában sebet ejtettél a lelkén, ami az első adandó alkalommal visszaüt – remélhetőleg nem szó szerint.

Amennyiben tartasz tőle, hogy az exed fütyül az etikettre, próbálj meg nem foglalkozni vele, hiszen a saját szegénységi bizonyítványát állítja ki ezzel. Vagy akár célzásként mutasd meg neki a cikkünket…

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!