A legfrissebb kutatások alapján a legegészségesebb életmódoknak a vega és vegán étrendek tekinthetőek. Ennek bizonyára – sok egyéb mellett – az az oka, hogy egy ilyen étrend összeállítása komoly figyelmet igényel. De milyen alapanyagokból pótolhatod a szükséges fehérjét akkor, ha csökkentenéd a húsfogyasztásodat?
4/5 Hüvelyesek
A hüvelyes zöldségeket egy kalap alá vesszük, de csak azért, mert mindegyiküket érdemes fogyasztanod. A legnépszerűbb, legkönnyebben elérhető és talán összességében a legolcsóbb vegán fehérjeforrások.
Gazdagok rostokban, vitaminokban, többségükben az aminosavak, fitotápanyagok is kiemelkedőek.
Sokan mellőzik fogyasztásukat, hiszen gyakran puffasztanak, amit elsődlegesen magas rosttartalmuknak köszönhetnek.
Pedig a hüvelyeseknek nem csak fehérje- és rosttartalmuk jelentős: GI-indexük alacsony, sokáig eltelítenek, csökkentik a koleszterinszintet, antioxidánsokat, vitaminokat tartalmaznak.
Az ajánlások szerint emiatt hetente legalább egyszer mindenkinek kellene hüvelyes zöldségekből készült ételeket készítenie és ennie – húsfogyasztástól függetlenül.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!