Szórakozás / Otthon

Ezeket mindenképp tudnod kell az új Harry Potter könyvről

Az írónő a múlt héten hivatalosan is bejelentette, amit néhány éve már ígérgetett: idén nyáron érkezik a világsikernek örvendő – és lezártnak hitt – Harry Potter sorozat nyolcadik része. Íme néhány érdekesség az új kötetről!

Fordulatos tervek a háttérben

J.K. Rowling néhány éve még úgy nyilatkozott, egész biztosan nem készül új kötettel, de már a Pottermore megjelenése után lehetett sejteni, hogy képtelen otthagyni a varázslatos világot.

Az időközben megjelent novellái a Roxfortról, illetve a szereplőkről szóló leírásai szintén hatalmas népszerűségnek örvendenek az olvasók körében, és minden bizonnyal nem lesz ez másként a nyolcadik résszel sem.

Az írónő egyébként az első részek megjelenésekor azt mondta, hogy mindig hétrészesre tervezte művét, de nagy örömünkre ezen időközben változtatott, és 2013-ban bejelentette, készül valamire – ha nem is feltétlenül arra, amiben a többség reménykedett.

Drámai forma

Sokak kedvenc írónője nem állított teljesen valótlant, amikor azt mondta, hogy nem lesz nyolcadik rész.

Bár a történet ott folytatódik, ahol az utolsó kötetben, a Halál ereklyéiben véget ért, azért mégis egészen másfajta kivitelezésre számíthatunk.

Olvastad már?  Mióta eszünk jégkrémet és mikor készült az első muffin? Erről az idővonalról mindent megtudsz

Az írónő szerint semmilyen szinten sem lesznek átfedések, önismételgetések – erre már csak azért sem kerülhet sor, mert az új kötet valójában dráma, nem pedig regény.

J.K. Rowling azért igyekezett mindenkit megnyugtatni, és úgy nyilatkozott, biztos benne, hogy a közönség egyetért majd vele – ez volt az egyetlen forma, amiben folytatni lehetett a történetet.

Az előjegyzési listák élén

Azok után, hogy J.K. Rowling hivatalossá tette az infót, 24 órán belül az előjegyzési listák élén landolt a nyolcadik rész, dacára annak, hogy csak július 31-én lehet majd először kézbe venni a kész művet.

Persze ez nem olyan meglepő, tekintve, hogy korábban mekkora őrület övezte a megjelenések napjait.

A Harry Potter and the Cursed Child (avagy Harry Potter és az elátkozott gyermek) címet viselő kötet teljes egészében a kétrészes színdarabra épít, aminek a premierje egy nappal megelőzi a könyvet: július 30-án, Londonban mutatják be. (Itt egyébként nyomon követheted, mennyi elérhető jegy van még a darabra.) Ezt a művet egyébként nem egyedül készítette az írónő, segítségére volt Jack Thorne és John Tiffany.

Olvastad már?  Igénytelen nőnek tűnsz mások szemében, ha ebben az 5 dologban magadra ismersz

Két felvonás, egy kötet

Az új könyvben 19 évet ugrunk előre az időben – itt a gyermekként megismert főszereplő már többgyermekes édesapa, és a Mágiaügyi Minisztériumban gürcöl, olyan hagyatéknak a súlyával, amire sosem vágyott.

Mivel a könyv alapja a színdarab, a történet két részletben játszódik, azonban egy kötetben jelenik meg – így senkinek sem kell azon izgulnia, hogy nem tudja majd egy tartalmas éjszaka alatt kivégezni a teljes művet.

Azonban a jól megszokott regényformába ne éld bele magadat, hiszen azt a drámai művek jellemző műfaji jegyei váltják majd fel, így az olvasásélmény is egész biztosan változni fog.