Ezekből veheted észre, ha valaki üzenetben hazudni próbál neked

Ezekből veheted észre, ha valaki üzenetben hazudni próbál neked

Címlap / Életmód / Egészség / Ezekből veheted észre, ha valaki üzenetben hazudni próbál neked

Nem olyan egyszerű észrevenni a jeleket, amelyek egyértelműen felfedik, hogy valaki nem mond igazat. Még egy személyes beszélgetés során kiszúrhatsz bizonyos dolgokat (például az állandó izgés-mozgást, a szemkontaktus kerülését), de ha üzenetben beszélgetsz valakivel, sokkal nehezebb dolgod van. De szerencsére nem veszett ügy! Az alábbiakból tudhatod meg azt, hogy valaki írásban hazudik-e neked vagy sem.

Megválaszolatlan kérdések

Mindig gyanús, ha felteszel egy kérdést, és valaki megpróbálja elterelni a témát, vagy úgy tesz, mintha észre sem vette volna.

Ez néha ártalmatlan, ha egyszerű, nem túl fontos dolgot kérdezel a másiktól (például hogy milyen napja volt, amire ő konkrétan nem válaszol, mert időközben valami más irányba terelődik a téma), de ha olyan kérdést teszel fel, amire egyértelműen fontos neked a válasz, sokat elárul a másik reakciója.

A terelés egyértelműen arra utal, hogy nem akarja elmondani az igazat, mert neki kellemetlen lenne, vagy kiderülhet az igazság, ami rá nézve nem volna szerencsés, ezért inkább úgy tesz, mintha észre sem vette volna a kérdést.

Néha akkor is, ha újra rákérdezel!

Hosszú magyarázatok

Ha valaki igazat mond, nem próbálja meg túlmagyarázni a választ, egyszerűen csak leírja, hogy mi a helyzet.

Kutatások szerint viszont azok, akik hazudni próbálnak, mindig hosszasan belemennek a témába, és igyekeznek részletesen kimagyarázni magukat.

Már-már túl részletesen, és épp ezzel buknak le.

Ha legközelebb valakitől kérdezel valamit (például hogy miért nem jött el a szülinapi bulidra), figyeld meg, mennyire magyarázkodik. Ha egy mondatban leírja, hogy nagyon sok munkája volt, és nem ért volna oda, igazat mond.

Ha viszont 5-8 mondatban meséli el azt, amit akár feleannyi mondatban is el lehetett volna mondani, valószínűleg csak kifogásokat keres.

Hosszú ideig ír

Amikor kényes téma jön fel, vagy kérdezel valamit, ami a másikat váratlanul éri, a válaszidő hossza is elárulhatja, hogy mennyire mond igazat.

Minél hosszabb ideig látod, hogy „XY ír”, annál valószínűbb, hogy nem tudja, mit találjon ki válaszként.

Az igazságot mindig egyszerűbb leírni, mint egy hirtelen kreált hazugságot.

Ugyanez igaz akkor is, ha látod, hogy online van, de az üzenetedet most nem olvassa el, és csak hosszú órákkal vagy akár napokkal később ír rá.

Ilyenkor biztosan szüksége van időre ahhoz, hogy kitalálja a legjobb választ, és ez nem mindig egyezik meg az igazsággal.

Válaszol, de mégse

jártál már úgy, hogy feltettél egy kérdést, és bár kaptál rá választ, valójában mégsem igazán tudnád megmondani, hogy mit?

Akkor viszont ez fel sem tűnt.

Akadnak emberek, akik nagyon cselesen képesek úgy válaszolni kérdésekre, hogy trükkös szavakkal és megnyerő kisugárzással igazából semmi konkrétat nem mondanak, közben pedig egy kis időt nyernek maguknak.

Ha valaki sokszor használja a „talán”, „meglehet”, „visszatérünk rá”, és ehhez hasonló kifejezéseket, mindegy, miről beszéltek, valójában nem akarja beismerni az igazat!

Gyakori panaszkodás

Volt már olyan, hogy valakiről tudtad, hogy nem mond igazat, és egyenesen rákérdeztél a dologra? Vagy csak sejtetted, és körülményesen erre terelted a témát?

Ilyenkor nagyon sokan úgy reagálnak, hogy azonnal panaszkodni kezdenek, és megpróbálnak másról beszélni; elsősorban leginkább arról, hogy mennyi gondjuk van ezen kívül is.

„Így is elég sok bajom van, két napja van migrénem, ráadásul…” – hangzik a válasz, amivel valójában csak bűntudatot szeretne ébreszteni benned, mert tudja, hogy más megoldás a beismerésen kívül nem igazán van.

Ilyenkor az emberek többsége megsajnálja a beszélgetőtársát, és sok esetben inkább továbblépnek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást