Ókori elődök:
Görögországban leginkább a pisztácia gyantáját és a gyanta állagú méhviaszt használták erre, míg az indiánok körében inkább a lucfenyő gyantáját rágcsálták előszeretettel.
Szapotilfa
A szabadalmaztatásra 1869. december 28-án került sor, ezzel indult el igazi hódító útjára a rágógumi, ami már több mint 100 éve számít sikerterméknek az egész világon.
William Wrigley
A rágógumi a legtöbbet talán William Wrigley-nek köszönhet, aki egy kis boltban dolgozott eladóként Amerikában és arról álmodozott, hogy a rágógumit sikertermékké teszi.
A népszerűsítésre egy mai értelemben véve is komoly marketing tervet dolgozott ki, amely után a rágógumi egy csapásra minden amerikai kedvence lett.
Wrigley lányok
Nem volt ember, aki ne fogadta volna el tőlük az ajándékot, és aki ne kereste volna a lányoknál a rágókat másnap is az utcán. Ha pedig nem találta, akkor bement egy boltba, rágógumit vásárolni.
Reklámok
A termék bevezetésének időszakában olyan óriásplakátokat készíttetett, amelyek darabjait a vonatok oldalára ragasztotta fel, így kilométerekről úgy látszott, mintha hatalmas rágógumi csomagok zakatolnának a síneken.
Kép forrása: Wrigley reklám WHERE id = 1911
Rágógumi a háborúban
1944-ben a katonák az amerikai rágógumigyárak összes termékét megkapták, és ingyen osztogatták azokat Európában. Több filmben és korabeli leírásban, elbeszélésben is szerepel, hogy az amerikai katonák köré rendszeresen csoportosultak az európai gyerekek, mivel újabb és újabb rágógumikat vártak tőlük. Emellett a korabeli fényképeken mit csinál egy igazi amerikai katona? Mosolyog és rágózik!
Rágózás a fogak épségéért
Éppen ezért az étkezések utáni rágózást sokan ajánlják a fog egészsége érdekében. Nem utolsó sorban a rágózás erősíti az állkapcsot és a rágóizmokat is.
Rágózás hátrányai
Tény az is, hogy a rágózás előnyei mellett szembe kell néznünk néhány hátránnyal is. Gyomorhurut esetén például a tünetek fokozódhatnak, a cukortartalmú rágók pedig roncsolják a fogainkat és rossz hatással vannak az emésztésünkre is. A cukor helyett aszpartamot tartalmazók pedig további káros hatással rendelkeznek.
Egy biztos: több mint 100 éve szeretjük a hatásai, az íze, az illata miatt. Vagy ami a leggyakoribb: csak úgy szeretjük!