150 éves a rágógumi: A rágó sikertörténete

150 éves a rágógumi: A rágó sikertörténete

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 150 éves a rágógumi: A rágó sikertörténete

Mi az: gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik, édesség, de nem nyeljük le, számtalan előnye van, bár időnként negatív hatásairól is lehet hallani, nem utolsó sorban pedig lassan 150 éves lesz? Ez bizony a rágógumi, amelyet nem csak szeretünk, de üzletileg is igazi sikertörténetnek számít!

Ókori elődök:

A rágógumizás egyáltalán nem új keletű dolog. Ismert, hogy már az ókorban is elterjedt volt a rágógumi használata, igaz, hogy más alapanyagokkal, mint napjainkban.
Görögországban leginkább a pisztácia gyantáját és a gyanta állagú méhviaszt használták erre, míg az indiánok körében inkább a lucfenyő gyantáját rágcsálták előszeretettel. 

Szapotilfa

Az amerikai őserdőkben termő szapotilfa alkalmazása igazi áttörést jelentett, mikor a XIX. század végén elkezdték annak tejszerű nedvéből gyártani az első modern kori rágógumikat.
A szabadalmaztatásra 1869. december 28-án került sor, ezzel indult el igazi hódító útjára a rágógumi, ami már több mint 100 éve számít sikerterméknek az egész világon.

William Wrigley

A rágógumi a legtöbbet talán William Wrigley-nek köszönhet, aki egy kis boltban dolgozott eladóként Amerikában és arról álmodozott, hogy a rágógumit sikertermékké teszi.
A népszerűsítésre egy mai értelemben véve is komoly marketing tervet dolgozott ki, amely után a rágógumi egy csapásra minden amerikai kedvence lett.

Wrigley lányok

Wrigley biztosra ment, és gyönyörű fiatal lányokat vetett be a népszerűsítésbe, akik a legnagyobb amerikai városok utcáin járva ingyen osztogatták a rágókat.
Nem volt ember, aki ne fogadta volna el tőlük az ajándékot, és aki ne kereste volna a lányoknál a rágókat másnap is az utcán. Ha pedig nem találta, akkor bement egy boltba, rágógumit vásárolni.

Reklámok

Wrigley igazán jó érzékkel használta a reklámokat és ezen belül kifejezetten látványos elemek fűződnek a nevéhez.
A termék bevezetésének időszakában olyan óriásplakátokat készíttetett, amelyek darabjait a vonatok oldalára ragasztotta fel, így kilométerekről úgy látszott, mintha hatalmas rágógumi csomagok zakatolnának a síneken. 

Kép forrása: Wrigley reklám WHERE id = 1911

Rágógumi a háborúban

A II. világháború alatt a rágógumi a katonai ellátmány része volt, és a katonák a bevetések előtt, alatt és után egyaránt kaptak belőle. Később, kísérletek során bebizonyosodott, hogy a rágógumi rágása segít az agy folyamatos frissen tartásában, ezáltal az éberség megőrzésében is. Emellett azonban segíti a stressz leküzdését, a nyugalom megőrzését is.
1944-ben a katonák az amerikai rágógumigyárak összes termékét megkapták, és ingyen osztogatták azokat Európában. Több filmben és korabeli leírásban, elbeszélésben is szerepel, hogy az amerikai katonák köré rendszeresen csoportosultak az európai gyerekek, mivel újabb és újabb rágógumikat vártak tőlük. Emellett a korabeli fényképeken mit csinál egy igazi amerikai katona? Mosolyog és rágózik! 

Rágózás a fogak épségéért

A rágózás sokat segíthet fogaink épségének megőrzéséért. A rágási folyamat hatására ugyanis erősödik a nyálképződés, így csökken a fogszuvasodás esélye.
Éppen ezért az étkezések utáni rágózást sokan ajánlják a fog egészsége érdekében. Nem utolsó sorban a rágózás erősíti az állkapcsot és a rágóizmokat is.

Rágózás hátrányai

Tény az is, hogy a rágózás előnyei mellett szembe kell néznünk néhány hátránnyal is. Gyomorhurut esetén például a tünetek fokozódhatnak, a cukortartalmú rágók pedig roncsolják a fogainkat és rossz hatással vannak az emésztésünkre is. A cukor helyett aszpartamot tartalmazók pedig további káros hatással rendelkeznek.
 

Rágózzunk vagy sem?
 

Sokan használják a rágózást fogyókúra során, vagy dohányzásról való leszokás közben is, hogy ezzel nyomják el az ételre vagy a cigarettára irányuló vágyat. Hogy kinek mi segít, azt döntse el mindenki maga.
Egy biztos: több mint 100 éve szeretjük a hatásai, az íze, az illata miatt. Vagy ami a leggyakoribb: csak úgy szeretjük!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!