Egészség / Életmód / Lélek

Étkezési etikett a munkahelyen

Étkezési etikett a munkahelyen

Akár az ebédidődben, akár a túlórák alatt kerül sor étkezésre, érdemes odafigyelni a munkahelyi etikettre.

Egyes dolglokat illik, másokat egyáltalán nem illik az asztalnál végezni. Feltéve, hogy a cég lehetővé teszi, a munkahelyen való étkezésnek van néhány alapszabálya, amit követni kell.

Egyszerű ételek

Nem számít, hogy épp spagettit ennél, vagy egy kis pörköltet, a munkahelyen fogyassz minél egyszerűbb ételeket, mint a szendvics, saláta, gyümölcs, péksütemény, vagy bármi, amit egy kis plasztik dobozban lehet tartani, és egyszerű villával vagy kanállal meg lehet enni.

Ne egyél ügyfelek előtt, vagy telefonálás közben

Mindig gondosan figyelj arra, hogy az ügyfelek semmilyen esetre se lássanak evés közben. A legjobb, ha ebédidőben ki tudsz vonulni egy külön helyiségbe, vagy arra a rövid időre be tudsz zárni. Ha épp telefonálsz, esetleg call-centerben dolgozol, ahol egész nap cseng a telefon, ne kezdj el enni, ha még dolgod van. A telefonbeszélgetésbe is behallatszik a csomagolópapír recsegése, vagy ha teliszájjal beszélsz a kagylóba.

Az erős illatú ételeket kerüld el

Ne vigyél munkahelyre soha büdös, szúrós szagú ételeket, mint a fokhagyma, káposzta, vagy fűszeres kínai/indiai ételek. Lehet, hogy az illatuk is finom, de a kollégáid nem fogják ezt a véleményt osztani, ugyanis vagy megkívánják, vagy rosszul lesznek a szagoktól, és egyik sem kellemes.

Figyelj az időzítésre

Ha a munkaidőd például 9-től 5-ig tart, légy nagyon óvatos a reggelivel. Elméletileg már otthon kellett volna reggelizned, hogy a munkát újult erővel tudd elkezdeni pontban 9-kor. De ha a napot azzal kezded hogy fél órát reggelizel és kávét főzöl, az biztosan elsötétíti a főnökeidet.  Ráadásul a reggelizéssel azt a benyomást kelted, hogy még nem vagy abban a hangulatban, hogy elkezd a munkanapot. Hasonlóképpen, ha kapsz 10 perc szünetet, győzödj meg arról, hogy olyansmit nassolsz, amelynek fogyasztása belefér az időbe. Az étkezést amúgy hagyd meg ebédidőre, amelynek legalább fél órának kell lennie, ezt főnökeid is biztosan tudják.

Tiszteld a takarítók munkáját

Egy vállalatnál a rend és tisztaság is fontos szerepet játszik, ezért takarító munkaerőt alkalmaznak, akik elvégzik a feladatot. Ha te élelmiszer-foltokat, morzsákat hagysz az asztalodon, az a részedről tiszteletlenség a vállalat felé. Soha ne hagyj üres csomagolópapírokat, banánhéjat, üres műanyag poharakat az asztalodon, mert a rend tisztelete sokat elárul rólad.

Vedd figyelembe kollégáidat

Ne feledd, bár te lehetsz ebédszünetben, a kollégáid lehet még dolgoznak, ezért mutass tiszteletet feléjük, és a lehető legkevesebbet foglalkozz az evéssel, minél kevésbé feltűnően. Soha ne beszélj telisszájjal, mert nincs annál visszatavszítóbb. Ha mindannyian egyszerre ebédeltek, és olyan ételt hoztál, amivel meg tudsz másokat is kínálni (pl. pogácsa, sütemény), kínáld meg az étellel a legközelebbi kollégáidat, jól fog esni nekik és te is jobban érzed tőle magad.

Helyes higiénia

Miután befejezted az evést, menj ki mindig a mosdóba és tisztítsd meg a fogaidat, mosd meg a kezedet és arcodat. Mindig legyenek nálad az alapvető higiéniai eszközök, mint fogkefe, szappan, törölköző (ha a munkahely nem biztosít). Ez azért fontos, hogy ne áraszd magadból az étel illatát és ne fogdosd össze a munkaeszközöket piszkos kézzel.

Hacsak lehetséges, mindig kezeld külön a munkát és az étkezést, mindig fogyaszd el az ételt kijelölt helyen, mint a büfé vagy ebédlő. Ha erre lehetőséged van, akkor a legtöbb etikettszabály nem vonatkozik rád. A büfé egy jó hely a szocializálódásra, pihenésre és a kollégák jobb megismerésére.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást