Esküvői hagyományok a vallásokban

Esküvői hagyományok a vallásokban

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Esküvői hagyományok a vallásokban

Ahány vallás, annyi esküvői szokás! Vajon hogy ünnepli meg a nagy napot a hindu, a zsidó, a buddhista, illetve az iszlám?

Hindu esküvő

Igaz, a hinduknál régebben a szülők választották ki gyermekük házastársát, viszont ahogy egyre inkább beáramlik oda is a nyugati kultúra, már előfordul- nem is olyan ritkán- hogy igaz szerelemből mennek hozzá a fiatalok a kiválasztottjukhoz.
Akárhogy is legyen, a hagyomány szerint minden esetben a nőnek kell kezdeményeznie a frigyet, melynek szervezésével egy közvetítő személyt szokás felkérni, aki leggyakrabban a két család közös barátja. Gyakran horoszkópot is készítettnek a felek, hogy lássák, mennyire illenek össze, és ha esetleg nem jókat írnak, az esküvőt olykor le is fújják.
Maga a ceremónia általában a menyasszony otthonában zajlik, ahová az esküvő reggelén a vőlegény lovas felvonulással érkezik. A szertartást a brahmana vezeti, aki kedvező mantrákat, imákat énekel, miközben a házasulandó pár törökülésben egymás mellé helyezkedik. Összetartozásuk szimbólumaként hátul a ruhájukat összekötik, utána a lány apja a vőlegény kezét a menyasszonyéba helyezi, majd úgy is egymáshoz láncolják őket.A hitvesi eskü az áldozati tűz előtt történik, ahol fogadalmakat tesznek egymásnak, hogy támogatni fogják a másikat minden helyzetben, szeretni fogják a gyerekeiket és egészséges életet biztosítanak majd a családnak. Mindeközben rizst, illetve tisztított vajat dobnak a lángokba.
A szertartás végeztével a vőlegény piros pöttyöt (bindit) fest párja homlokára, melyet mindig viselnie kell, majd a szülők megáldják rózsavízzel az ifjú párt. Az egész ceremónia akár több napot is igénybe vehet, ezért a hinduknál nincs nászéjszaka, mivel az ünneplés után a házastársak együtt lepihennek.

Zsidó esküvő

A zsidó esküvői hagyományokból kaphattunk egy kis ízelítőt a Hegedűs a háztetőn című darabból, bár, mi, keresztények így is meglehetősen keveset tudunk róla. Hagyományőrző nép lévén ritka az, amikor nem két zsidó vallású esküszik meg, sokszor szóba sem jöhet náluk más nézetekhez tartozó. Amennyiben az egyik- főleg, ha a nő- nem zsidó, akkor általában át kell térnie a vőlegénye hitvilágára.Az esküvő napján a pár böjtöl, és a ceremóniáig nem is láthatják egymást. A szertartás elején a halotti ruhába öltöztetett vőlegény lehajtja a menyasszony fátylát, ezzel jelezvén, hogy az oltalmába veszi őt. Ezután mindketten isznak a megáldott borból, majd felhúzzák egymás kezére a gyűrűt és azt mondják: „Eljegyezlek téged Izrael és Mózes törvénye szerint”. Még a ceremónia előtt a rabbi felolvassa nekik a ketubát, ami egy arámi nyelven írt szent irat, ami a házaspár jogait tartalmazza. Ez egyfajta házasságlevél, amit kérésre ma már saját nyelven is felolvashatnak.A szertartás végén elmondják a hét áldást, utána a menyasszonyról lekerülhet a fátyol. A vőlegénynek utolsó lépésként egy értékes poharat el kell törnie, melynek lényege, hogy emlékeztesse a párt arra, hogy nem csak jó dolgok történhetnek az életben. Ezzel a momentummal maga az esküvő lezárul, utána pedig kezdetét veszi a lakodalom és a tánc, ahol a vendégek a friss házasokat székkel együtt a magasba emelik, és ott táncoltatják őket.

Buddhista esküvő

A buddhizmus egy olyan vallás, amely nagyobb jelentőséget tulajdonít a halálnak, a reinkarnációnak, mint a jelenlegi élet apróságainak, így az esküvő se egy fontos esemény náluk. Ebből adódóan ők az egyetlenek, akiknél nincsenek erre a napra vonatkozó, kőbe vésett szabályok. Régebben, ahogy sok más vallásnál, itt sem a fiatalok döntöttek a házasságról és a párválasztásról, hanem a szülők. Ahogy a hinduk, ők is kikérik az esküvő előtt egy asztrológus véleményét, aki a ceremónia napját is meghatározza.Láma, vagy más szerzetes jelenléte elhanyagolható, szerintük nem kell egy földi közvetítő személy ahhoz, hogy a jegyespár egybekeljen. Az egyetlen, aki előtt az egész szertartás zajlik, az egy Buddha szobor, mivel úgy tartják, nem egy ember kell ahhoz, hogy ők össze tudjanak házasodni.
Az egész ceremónia a lelkiségről szól, így egyéni, kinél hogy zajlik a fogadalomtétel. Már ha tesznek, mivel ez sem egy kötelező elem, mivel a buddhisták szerint mindenki szabad és független, így sokan feleslegesnek tartják. Ha mégis ragaszkodnak ehhez, természetesen nincs semmi akadálya, akkor a menyasszony és a vőlegény is elmondja a virágokkal körülszórt Buddha előtt a spontán esküjét.A külsőségeknek csupán annyiban van jelentőségük, hogy egy meghitt, bensőséges hangulatot akarnak maguknak megteremteni. Ezért legtöbbször a termet ezernyi színes virággal díszítik, és csak gyertyákkal, mécsesekkel megoldott hangulatvilágítást alkalmaznak. A szertartás helyszíne sem kötött, bárhol meg lehet tartani, de általában egy buddhista templomot választanak, de ugyanúgy kimondhatják egymásnak a boldogító igent otthoni körülmények között is. Ruhaválasztás tekintetében a menyasszonynál itt is a fehér szín dominál, de ettől persze el lehet térni. A megfelelő cipő utáni kutakodást megspórolják, ugyanis a ceremónia az elejétől a végéig mezítláb zajlik.A gyűrűcsere utáni lakodalom a bőséget szimbolizálja, ahol rengeteg fajta étel sorakozik fel svédasztal szerűen: a hagyományok szerint mindenkinek mindenből kell ennie, így jelképezve a két család összetartozását.

Iszlám esküvő

Az iszlám valláshoz tartozóak a buddhistákkal ellentétben hatalmas jelentőséget tulajdonítanak az esküvőnek. Náluk a lelkiség mellet fontos a házasság társadalmi, üzleti része is. Érdekesség, hogy az iszlámoknál nem jelent gondot, ha a menyasszony keresztény, zsidó, tehát az áttérés nem feltétel, a lényeg, hogy minkét fél tiszta életű legyen.
A frigy csakis abban az esetben jöhet létre, ha a felek beleegyeznek, tehát általában semmilyen nyomás alatt nincsenek. Ennek oka, hogy az iszlámban a házasságot hosszú időre, életük végéig tervezik, ezért ritka is ott a válás, előtte mindent megtesznek, hogy megmentsék a felek kapcsolatot. A nőnek általában van egy úgynevezett gyámja, aki irányt mutat a házasságban – és az előtt is- így ha ő ellenzi a ceremóniát, akkor akár el is halaszthatják az esküvőt. Házassági anyakönyvi kivonat a hagyományos szertartásnál nincs, azonban a tanuknak alá kell írni egy házassági szerződést, melyben megerősítik, hogy a jegyespár tagjai beleegyeztek az esküvőbe és önszántukból fogadják maguk mellé a másikat. A szertartás után a fiatalok a feleség házába mennek és hajtják álomra a fejüket, de szigorúan külön szobába, mivel csak másnap tartozik a nő hivatalosan a férjéhez, amikor az apa átadja lányát a férfinek.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!