Az alapvető emberi szükséglet, amit elhanyagolunk – Már kisbaba kortól létfontosságú

Az alapvető emberi szükséglet, amit elhanyagolunk – Már kisbaba kortól létfontosságú

Címlap / Életmód / Egészség / Az alapvető emberi szükséglet, amit elhanyagolunk – Már kisbaba kortól létfontosságú

Emberek vagyunk, társas lények, vágyunk arra, hogy megérintsenek bennünket, és mi is megérinthessünk másokat. Az érintésnek számos pozitív hatása van, mégis az utóbbi időben sokkal kevesebbszer élünk ezzel a gesztussal. Két felnőtt között az érintés leginkább már csak a szexuális együttlétekre korlátozódik. Furcsán néznek azokra, akik barátként, ismerősként, esetleg idegenekként érintéssel üdvözlik egymást. Pedig az érintés az emberi kommunikáció nagyon fontos része.

Már egy kisbaba számára is elengedhetetlen

Az érintés erejéről már számtalan tanulmány készült, megannyi kísérlet támasztja alá, hogy már újszülött korban is nagyon fontos. Ebben a korban a kisbaba számára még nincs más fogódzó mint az édesanyja érintése, ölelése. Koraszülött babák esetében bebizonyították, hogy az érintés hozzájárul ahhoz, hogy a kicsik fejlődjenek, és jobb esélyeik legyenek. A kötődés kialakulását is nagyban segíti. A kisbabák megnyugszanak, ha felveszik őket, és érezhetik a közelséget. Ez nem kényeztetés, hanem egy elemi szükséglet.

Gyermekkorban is nagyon fontos, hogy a kicsiket sokszor megöleljék, megérintsék a szüleik, testvéreik. Azok a gyermekek, akiket nem érintenek meg elégszer szeretettel, sokkal agresszívebbek társaikkal és a felnőttekkel is. Egy erőszakos felnőtt esetében sokszor kiderül, hogy a gyermekkori kötődés hiánya, az anya-gyermek kapcsolat szeretetlensége áll a problémák hátterében.

Az érintés segít, ha félünk, vagy sok a stressz az életünkben

Gyermekkorban gyakrabban, felnőttként ritkábban nézünk szembe a rettegéssel, félelemmel, de mindenki életében jelen van. Akkor, ha eluralkodik rajtunk a félelem, az ölelés, az érintés fontos szerepet játszik abban, hogy meg tudjunk nyugodni. Csökkenti ugyanis a stressz-hormon, vagyis a kortizol szintjét, ugyanakkor serkenti az oxitocin termelődését. Ez a hormon felel a kötődés kialakulásáért.

Ha sok a feszültség, és nem tudjuk feldolgozni a stresszt, akkor egy hozzánk közel álló ember érintése kihúzhat minket ebből a mély gödörből.

Ugye te is érezted már, hogy egy adott szituációban mennyi erőt tud adni az, ha a párod, az anyukád, a barátnőd egyszerűen csak fogja a kezed. Egyből bátrabb leszel, és könnyebben nézel szembe azzal, ami rád vár. Nagyon sokat segíthet egy egyedülálló ember stressztűrő képességén az is, ha van egy háziállata, akit megérinthet. Ez az érintés is ugyanazokat a receptorokat hozza működésbe, így a feszültség kezelése hatékony.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást