Ezt érdemes átgondolni, mielőtt új konyhát csináltatsz

Ezt érdemes átgondolni, mielőtt új konyhát csináltatsz

Címlap / Otthon / Dekor / Ezt érdemes átgondolni, mielőtt új konyhát csináltatsz

Mindig izgalmas és különleges a lakásfelújítás, de ez a beruházás sok kérdéssel is jár. Mire szánj valójában sok pénzt? A felszerelésre? Az első benyomásra? Esetleg ezeket szorítsd háttérbe, és hagyatkozz a praktikumra? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket, hogy ne kelljen megalkudnod!

Kezdjük az alapoknál!

És ezt most nyugodtan veheted szó szerint! Messze nem elég ugyanis, ha csak és kizárólag a konyhabútorra koncentrálsz, hiszen a helyiség hangulatában óriásit nyomnak a burkolatok.

Hogy egyből bonyolítsuk a dolgot, itt is megannyi forma, méret, minta és szín közül válogathatsz, és még tovább nehezíti a helyzetedet, ha egy légtérben van a nappali is, amihez szintén alkalmazkodnod kell – legalább részben. Hogyan vágj neki?

Először is azt döntsd el, milyen kombinációkkal szeretnél dolgozni, a részletes színválasztás még ráér. Népszerű és kivétel nélkül jól mutat, ha a járólap hasonlít a munkapulthoz, de sokszor az is kiemeli a helyiség szépségét, ha a járólap és a bútorok állnak színben közel egymáshoz.

Általában ez a megoldás növeli legjobban a térérzetet (főleg, ha világos tónusokra építesz).

Válaszd meg a színeket

Ha eldöntötted, milyen kombinációval dolgozol, akkor még messze nem értek végett tervezői feladataid. Arra is időt kell szánnod, hogy kitaláld, a felső szekrény és a munkapult közötti részt milyen színnel, mintával burkoltatod, illetve milyen árnyalatot szánsz a falakra.

Könnyű belekeveredni a teendőkbe, úgyhogy az a legjobb, ha leülsz a géped elé, és elkezdesz számodra szimpatikus konyhákat keresgélni. Persze nem az első pillantás dönt, de ha valami megragadta a figyelmedet, akkor pontosan jegyezd ki az inspiráló megoldásokat.

Amiket tehát fel kell írnod: a járólap, a munkapult, a szekrények színe, a két rész közötti csempe és a fal árnyalata. Ne gyűjtsd ki túl sok kompozíciót, mert csak belekavarodsz: három-négy megoldás bőven elegendő.

Újabb szortírozás

Megvannak a színek? Ez igazán szuper, hatalmasat léptél előre! Most már belemehetsz a részletekbe, és megnézheted, mekkorák, illetve milyen mintával készültek a burkolatok, továbbá a munkapultok és a szekrények.

Ennél a résznél lényeges, hogy ne hagyd elragadtatni magadat, sajnos nem túl jó, ha mindent agyondíszítesz. Egy-egy feltűnő csempe, vagy éppen munkapult hatalmasat emel a helyiségen, de ha minden mintás, erezett, akkor könnyen túlzásokba eshetsz.

Szóval következő lépésként döntsd el, mire szeretnéd a legnagyobb hangsúlyt fektetni! Egy, legfeljebb két dolgot emelj ki, és ezeket válaszd meg feltűnő színben, méretben, formában.

Hidd el, sokkal szebb lesz a végeredmény, ha csak néhány fontos részlet vonzza a pillantásokat!

Még több részlet

Még mindig a szelektálásnál tartunk, az elrendezésről itt még szó sincs! Bár kiegészítőknek tűnnek, óriásit nyomnak a latban a különféle kilincsek, és persze az olyan részletek, mint az ajtók esetleges vasalásai.

Igaz, az apróbb kiegészítőket ráérsz a végén kiválasztani, de a vasalással már nem ennyire egyszerű a dolgod, azt már a megrendelésnél jelezned kell (akárcsak azt, hogy minden egyes ajtóra, fiókra szeretnéd a mintát, vagy csak néhányra).

Át kell gondolnod azt is, milyen anyagokkal szeretnél dolgozni, illetve mennyit tudsz szánni az élzárásokra. Továbbá kezdd el mérlegelni, beépítetted-e a bútorokat, plusz a világítást a bútorba, vagy külön szánsz ezeknek helyet.

Tervezd meg az elrendezést

Elérkeztünk a tényleges tervezéshez, ami persze futhat párhuzamosan a korábbi szelektálással.

Ennél a pontnál érdemes előbb a főbb szempontokat mérlegelned, tehát azt, hova kerül a hűtő, a sütő, a mosogatógép. Értelemszerűen a sütő közelébe érdemes azokat a polcokat tervezned, ahova elférnek az edényeid, míg a mosogatót ajánlatos az étkező mellé beiktatnod – ide kerülhetnek azok a szekrények és fiókok, ahova majd az evőeszközöket és a tányérokat, poharakat rakod.

Ha kicsi a helyed, ajánlatos sok fiókkal dolgoznod és mindent beépítened, egészen plafonig.

Ezután már csak a fantáziád és a pénztárcád szabhat határt: jöhetnek a liftes ajtók, a forgatható tároló polcok, a konyhaszigetek, a borhűtők, vagy bármi más, ami megragadta a képzelőerődet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást