6 érdekesség a kukoricáról, amit talán te sem tudtál

6 érdekesség a kukoricáról, amit talán te sem tudtál

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 6 érdekesség a kukoricáról, amit talán te sem tudtál

Tudod melyik gabonából termesztenek a legtöbbet a világon? A kukorica talán a legsokoldalúbb táplálékunk, számtalan étel alapanyagául szolgál és rendkívül egészséges.

Maggi, génmódosítás, kukoricaolaj

Az izolált kukoricafehérje különböző zöldség-, goma- és fűszernövény-aromakivonatokkal együtt folyékony ételízesítőszer, amelyet Julius Maggi 120 éve kísérletezett ki.

Aki el akarja kerülni a génmódosított kukoricát, jobban teszi, ha bioboltban, reformboltban vásárol. Az itt kapható corn flakes nem tartalmaz mesterséges aromát, és kapható cukormentes változatban is.

Alkotóelemei

A kukoricában lévő cukor lassan szívódik fel, ezért fogyasztása előnyös cukorbetegek számára is. Magas rostanyag tartalma miatt fogyókúrázók is ehetik. Háromnegyed része szénhidrát, a többi rostanyag.

Cukortartalma lényegesen magasabb a többi gabonafélénél, ezért édes a csemegekukorica. Fehérjetartalma csak 9 százalékos, így elmarad a búzáétól és a rozsétól. Ezt a hiányosságát egyszerűen pótolhatod, ha a kukoricát tejjel vagy hüvelyessel együtt fogyasztod. 

Kukoricaolaj

A kukoricacsíra olaj nagyon kellemes ízű és illatú. Egyes tanulmányok szerint egészségesebb, mint az extraszűz olívaolaj, ráadásul kevesebbe is kerül. Jól bírja a hőt, 200 Celsius-fok fölött van a füstpontja.

A kukoricacsíra sokféle gyártási eljárás „mellékterméke”, melyből értékes kukoricaolajat készítenek. 3-4 evőkanál olaj fedezi napi E-vitamin szükségletünket.

Polenta, puliszka, tortilla, taco

Világszerte számos nemzetnek van kukoricatermékekből készült nemzeti étele: az olaszoknak a polenta, a románoknak a puliszka és a tejjel és túróval fogyasztott mamaliga, a mexikóiaknak a tortilla és a taco.


Tortilla mexikói módra


Rengeteg gyerek kezdi napját egy tálka cornflakes-szel, és sokan el sem tudják képzelni a mozilátogatást egy nagy zacskó pattogatott kukorica nélkül. A kukorica rendkívül sokoldalú, tápláló, s ráadásul még létfontosságú anyagokban is gazdag. 

Tengeri a tengerentúlról

A közép- és dél-amerikai indiánok 5000 évvel ezelőtt is termesztettek kukoricát. Európába csak akkor jutott el, amikor Kolombusz felfedezte Amerikát.

Népi elnevezése, a „tengeri” is arra utal, hogy a tengerentúltól származik. Sok fejlődő országban a kukorica alapvető népélelmezési cikk, mégis az USA a világ legnagyobb kukoricatermesztője, ahol a megtermelt mennyiség 70%-át takarmányozásra használják, mint Európában. 

Főzése, sütése

A kukorica a konyhában sokféle átváltozásra képes. A friss csemegekukorica csövestül főzve és nyárson forgatva, rövid ideig sütve is nagyon finom. A kukoricadara édes vagy pikáns ételekhez egyaránt felhasználható.

Vízzel vagy tejjel pépessé főzheted, majd további főzési eljárásoknak vetheted alá. A kukoricalisztet vagy kukoricakeményítőt sütemények, pudingok, levesek, mártások sűrűsítésére használhatod. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást