A kávé felfedezői kecskék voltak
Egy legenda szerint a 9. századi Etiópiában legelésző kecskék bukkantak rá egy különleges fára, amelynek termésétől felélénkültek. Azóta kiderült, hogy valójában a kávéfa termésének magja ilyen hatású, ezt hívjuk kávébabnak.
A pásztor pedig, aki a kecskéket őrizte elmesélte a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek, hogyha a magokat megpörkölik, finom élénkítő italt kapnak.
Erős vagy krémes: robusta vagy arabica?
Ez a kávébab fajtájától függ. Az arabica kávé lágyabb aromájú, karamellás utóízű, és kevesebb benne a koffein, mint a robustában. Az arabica a világ kávétermelésének háromnegyedét teszi ki.
Magas hegyeken, magas fák árnyékában virágzó cserje, lassan fejlődő, szélre és fagyra érzékeny. A robusta szívósabb, nagyobb teherbírású fajta. Testesebb, sötétebb pörkölésű, az íze kesernyés. Alacsony területeken, síkságokon él. Nagy mennyiségű termést hoz, ezért az ára kedvezőbb, mint az arabicáé.
A kávé tárolása
A frissen őrölt kávé eredeti íze és illata sokáig megmarad, ha a csomagolásával együtt jól záródó dobozba tesszük. Egy tévhit szerint hűtőszekrényben kell tárolni, így azonban veszít az aromájából.
Óvjuk a nedvességtől, és ha netán penészedni kezd, dobjuk ki. A lefőzött kávé délutánra sem veszít az ízértékéből, ha reggel beleöntjük egy termoszba. Az újramelegített kávé viszont már kevésbé zamatos.
Alkohollal ízesített kávék: flip, kobbler, egg-noggs és puncs
A kávét alkohollal keverve is sokan szeretik. A flip a röviditalok kategóriájába tartozik. A kávén kívül tartalmaz még friss nyers tojást, jeget, cukrot és egy kevés szeszes italt. A kobblerben van még gyümölcsös alkohol és gyümölcslé. Az egg-noggs meglehetősen laktató: van benne kávé, tej, friss nyers tojás és egy kevés likőr. Hidegen és melegen egyaránt finom.
A puncs eredetileg teával készül, de a tea helyett kávét is lehet használni a boron, a szegfűszegen és a fahéjon kívül.
A kávé élénkítő hatása
Csak rövid ideig tart azoknál, akik rendszeresen isszák. Utána hamar elálmosodnak. Ha valaki hozzászokik a kávéhoz, napi 4 adag sem javítja a teljesítményét.
Hamar kifárad, és újabb adag kávét kíván. Az élénkítő hatás inkább azoknál érvényesül, akik ritkán kávéznak. Ilyenkor viszont megvan az esélye, hogy felerősödik a szívdobogásuk és éjjel rosszul alszanak.
A cappuccino habja
A cappuccinóhoz bármilyen tejet használhatunk: a teljes tej, a zsírszegény tej és a szójatej egyforma habot képez rajta, ha tejhabosítóval felhabosítjuk.
A hagyományos cappuccinóhoz egy rész presszókávé mellé egy rész 70 fokos tej és egy rész tejhab kerül. Az egy adag presszókávé 35-30 ml rövid kávét jelent, amit frissen őrölt kávéból főzünk ki.
A kávé felkelti a nemi vágyat
A kávé segít a nemi vágy felébresztésében, mert az agynak épp azt a részét serkenti, ahol az ezért felelős terület van. Ez a hatás azoknál jobban érvényesül, akik nem fogyasztanak rendszeresen kávét.
A sok kávét fogyasztók inkább az álmosság ellen isszák, többre már nem jut energiájuk, a fizikai teljesítményükre nincs hatással a kávé.
A kávé hatása a terhességre
A kávéfogyasztás a terhesség során napi 200 mg mennyiség fölött növeli a vetélés és a koraszülés kockázatát, mert a várandós kismamák szervezetében lassabban bomlik le a koffein.
Ez a mennyiség napi két presszókávénak felel meg. Tovább rontja a helyzetet, hogy a koffein a baba szervezetébe is bekerül. (A kólák és az energiaitalok szintén károsak.)
Terhesség alatt tehát válasszuk inkább a koffeinmentes változatokat, vagy még egészségesebb, ha áttérünk a koffeint nem tartalmazó teákra.