8 érdekesség a kávéról, amit minden kávéimádónak ismernie kell

8 érdekesség a kávéról, amit minden kávéimádónak ismernie kell

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 8 érdekesség a kávéról, amit minden kávéimádónak ismernie kell

Magyarországon a középkor óta ismert ez az aromás, élénkítő ital. Számtalan fajtája és elkészítési módja létezik, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő kávéfajtát. Létezik azonban néhány tény és tévhit, amit talán még nem is ismertél a kávéról!

A kávé felfedezői kecskék voltak

Egy legenda szerint a 9. századi Etiópiában legelésző kecskék bukkantak rá egy különleges fára, amelynek termésétől felélénkültek. Azóta kiderült, hogy valójában a kávéfa termésének magja ilyen hatású, ezt hívjuk kávébabnak.

A pásztor pedig, aki a kecskéket őrizte elmesélte a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek, hogyha a magokat megpörkölik, finom élénkítő italt kapnak.

Erős vagy krémes: robusta vagy arabica?

Ez a kávébab fajtájától függ. Az arabica kávé lágyabb aromájú, karamellás utóízű, és kevesebb benne a koffein, mint a robustában. Az arabica a világ kávétermelésének háromnegyedét teszi ki.
Magas hegyeken, magas fák árnyékában virágzó cserje, lassan fejlődő, szélre és fagyra érzékeny. A robusta szívósabb, nagyobb teherbírású fajta. Testesebb, sötétebb pörkölésű, az íze kesernyés. Alacsony területeken, síkságokon él. Nagy mennyiségű termést hoz, ezért az ára kedvezőbb, mint az arabicáé.

A kávé tárolása

A frissen őrölt kávé eredeti íze és illata sokáig megmarad, ha a csomagolásával együtt jól záródó dobozba tesszük. Egy tévhit szerint hűtőszekrényben kell tárolni, így azonban veszít az aromájából.
Óvjuk a nedvességtől, és ha netán penészedni kezd, dobjuk ki. A lefőzött kávé délutánra sem veszít az ízértékéből, ha reggel beleöntjük egy termoszba. Az újramelegített kávé viszont már kevésbé zamatos.

Alkohollal ízesített kávék: flip, kobbler, egg-noggs és puncs

A kávét alkohollal keverve is sokan szeretik. A flip a röviditalok kategóriájába tartozik. A kávén kívül tartalmaz még friss nyers tojást, jeget, cukrot és egy kevés szeszes italt. A kobblerben van még gyümölcsös alkohol és gyümölcslé. Az egg-noggs meglehetősen laktató: van benne kávé, tej, friss nyers tojás és egy kevés likőr. Hidegen és melegen egyaránt finom.
A puncs eredetileg teával készül, de a tea helyett kávét is lehet használni a boron, a szegfűszegen és a fahéjon kívül.

A kávé élénkítő hatása

Csak rövid ideig tart azoknál, akik rendszeresen isszák. Utána hamar elálmosodnak. Ha valaki hozzászokik a kávéhoz, napi 4 adag sem javítja a teljesítményét.
Hamar kifárad, és újabb adag kávét kíván. Az élénkítő hatás inkább azoknál érvényesül, akik ritkán kávéznak. Ilyenkor viszont megvan az esélye, hogy felerősödik a szívdobogásuk és éjjel rosszul alszanak.

A cappuccino habja

A cappuccinóhoz bármilyen tejet használhatunk: a teljes tej, a zsírszegény tej és a szójatej egyforma habot képez rajta, ha tejhabosítóval felhabosítjuk.
A hagyományos cappuccinóhoz egy rész presszókávé mellé egy rész 70 fokos tej és egy rész tejhab kerül. Az egy adag presszókávé 35-30 ml rövid kávét jelent, amit frissen őrölt kávéból főzünk ki.

A kávé felkelti a nemi vágyat

A kávé segít a nemi vágy felébresztésében, mert az agynak épp azt a részét serkenti, ahol az ezért felelős terület van. Ez a hatás azoknál jobban érvényesül, akik nem fogyasztanak rendszeresen kávét.
A sok kávét fogyasztók inkább az álmosság ellen isszák, többre már nem jut energiájuk, a fizikai teljesítményükre nincs hatással a kávé.

A kávé hatása a terhességre

A kávéfogyasztás a terhesség során napi 200 mg mennyiség fölött növeli a vetélés és a koraszülés kockázatát, mert a várandós kismamák szervezetében lassabban bomlik le a koffein.
Ez a mennyiség napi két presszókávénak felel meg. Tovább rontja a helyzetet, hogy a koffein a baba szervezetébe is bekerül. (A kólák és az energiaitalok szintén károsak.)
Terhesség alatt tehát válasszuk inkább a koffeinmentes változatokat, vagy még egészségesebb, ha áttérünk a koffeint nem tartalmazó teákra.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!