Szerinted melyik a több? Ennyi partnerrel számolhatunk fiatal és késői felnőttkorunkban 

Szerinted melyik a több? Ennyi partnerrel számolhatunk fiatal és késői felnőttkorunkban 

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Szerinted melyik a több? Ennyi partnerrel számolhatunk fiatal és késői felnőttkorunkban 

A társadalmi normák változásával folyton változik az is, hány partner számít „ideálisnak” fiatal és késői felnőttkorunkban.

Nem is olyan régen, úgy 70-100 évvel ezelőtt ez nem igazán volt kérdés, ahogy az sem, kivel fogjuk tölteni életünket. Jellemzően a szülők, nagyszülők közbenjárásával születtek a frigyek és sokkal inkább érdekből, mint szerelemből fogantak. Később már nagyobb szabadságot kaptak a fiatalok és legalább részben (és a modernebb családokban, vidékeken) volt beleszólásuk abba, kivel kellett tölteniük életük hátralevő részét. Tudjuk, hogy még manapság sincs mindenhol szabad választásunk, de a társadalmi trendek dinamikusan alakulnak és sok helyen egy toleránsabb hozzáállás, megközelítési mód felé tartunk. 

Vajon a múlt szigorú szabályai vagy a jelen toleránsabb hozzáállása határozza meg inkább, hány kapcsolatunk lesz életünkben? Erre a különleges kérdésre aligha kaphatunk választ, de azt statisztikákból tudjuk, hány szexuális partnerünk van életünk során – legalábbis, átlagosan.

25-49 éves kor között

A National Center for Health Statistics felmérése szerint a heteroszexuális párok fiatal felnőtt korukban átlagosan 4-6 szexuális partnerrel bújtak ágyba. Egész pontosan a férfiak 6,3 a nők pedig 4,3 személlyel létesítettek intim kapcsolatot – 2015-2019 között. Ebben az életkorban az emberek már az önállóság és a személyes életük kialakítása felé tartanak. Mindez befolyásolhatja a párkapcsolati döntéseiket és a szexuális tapasztalataikat (valamint azok számát egyaránt).

Kharichkina/istockphoto.com

A korosztály női és férfi tagjai között nagy különbségek adódnak

Az adatokból az is kiderül, hogy a 25-49 éves korosztály női és férfi tagjai között jelentős különbségek vannak az egyes partnerkategóriákban. 15 vagy annál több partnere csupán a nők 12,9%-ának volt, míg a férfiak 28,3%-a mondhatta el ugyanezt magáról.

1 partnerről a nők 17,7%-a, a férfiak 11,2%-a számolt be.

A legnagyobb harmónia az 5-9 partner és a 10-14 partner közötti csoportban volt mérhető: előbbibe a nők 28,6%-a, a férfiak 25,8%-a, sorolható, míg utóbbiba a nők 11,6%-a, a férfiak 12,5%-a tartozott.

Az adatok rávilágítanak arra, hogy bár a párkapcsolatok és a szexuális tapasztalatok számát rengeteg tényező befolyásolja, a társadalmi normák és a személyes döntések egyre nagyobb szerepet játszanak abban, hány partnerrel találkozunk életünk folyamán. 

Más is befolyásolja a döntéseinket, nem csak a korunk

Tudjuk azt is, hogy nem csupán az életkorunk, hanem a vallásunk, születési helyünk is jelentősen befolyásolja szexuális partnereink számát. Újabb felmérések szerint a globális átlagot tekintve a felnőtteknek 9 szexuális partnerük van életükben.

A World Population Review szerint a tízes listát Törökország nyitja 14,5 partnerrel, majd következik Ausztrália 13,3 és Új-Zéland 13,2 partnerrel, a sereghajtó pedig Svájc 11,1 fővel. 

Indiában, ahol sokan szigorú házassági szabályokat követnek, egy átlagos embernek mindössze 3 szexuális partnere van élete során, de hasonló a helyzet Hongkongban, Vietnamban és Kínában is, ahol szintén 4 fő alatt van az átlag. Magyarországon ez a szám 6,6 szóval mi valahol a középmezőnyt erősítjük.

A társadalmi normák változása és a szabadság növekedése által az emberek nagyobb befolyással rendelkeznek saját párkapcsolati döntéseik felett, mint korábban. De még most is azt látjuk, hogy nem annyira az életkor, mint a vallás, a kultúra, a szociális berendezkedés és a lakhely az, ami erősen befolyásolja a partnerkapcsolatok számát. Az adatok egyértelműen azt sugallják, hogy a társadalmi szabályok és az egyéni, családi szinten kialakított értékrendek meghatározó szerepet játszanak az emberek szexuális életében. Ezeket pedig az életkorok inkább csak árnyalják, mint irányítják.

Nyitókép: bernardbodo/istockphoto.com

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!