Átlátod az energiahasználatodat? Mutatjuk, mennyit jelent 1 kWh otthon 

Átlátod az energiahasználatodat? Mutatjuk, mennyit jelent 1 kWh otthon 

Címlap / Otthon / Háztartás / Átlátod az energiahasználatodat? Mutatjuk, mennyit jelent 1 kWh otthon 

Eddig nem volt húzós a rezsink, főleg ahhoz képest, hogy kertes házban élünk. Azonban mi is átlépjük a megjelölt határokat és szeretnénk, ha ezt csak mértékkel tennénk meg. Egyébként sem jellemző ránk a pazarlás, én már eddig is számos praktikát alkalmaztam, igaz, eddig a környezettudatosságom motivált igazán – most már a megtakarítás is. 

Az energiaszolgáltatónk oldalát böngésztem a frissen megjelent szabályok után, amikor észrevettem, hogy a spórolási praktikák mellett arra vonatkozóan is kaptunk segítséget, mely gépek fogyasztják a legtöbb energiát. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kazánunk működhet gázzal és árammal egyaránt, így ezt nyomban áttettük a hálózatra. Mivel nyáron csak a meleg víz tekintetében használtuk, máris 0,8 köbméter gázt spóroltunk naponta. Ez pedig éves szinten csaknem 300 köbméter, ami az emelt áron jóval több, mint 200 000 forintunkba került volna. Persze, ez nem tiszta „haszon”, hiszen az extra áramot le kell majd vonnunk belőle, de garantáltan jobban járunk ezzel a megoldással. 

Utóbbit máris csökkentettem azzal, hogy lekapcsoltam a fagyasztószekrényt, ami (az MVM szerint) akár 2 kWh-t is fogyaszthat naponta. Mi éppen tavaly vettük és energiatakarékosságának köszönhetően elvileg csak 254 kWh- val számolhatunk éves szinten, de mivel mi áramból is túlfogyasztunk, az emelt összeggel számolva ez több mint 18 000 forint lenne évente. Apróságnak tűnik a nagy számok mellett, viszont a fagyasztóval spórolni szerettem volna, feltankolni az akciók során – ez így nem fog összejönni. Mérlegre téve a két végletet, úgy döntöttem, inkább befőzöm a lefagyasztott gyümölcsöket és már finom lekvárként, szörpként sorakoznak a polcon (teljesen ingyen).

bojanstory/istockphoto.com

Min tudsz még spórolni?

Van, amire érdemes figyelned, és sokkal tudatosabban használnod, ha eddig nem tetted, de próbálj meg nem görcsölni a spóroláson. Nem az fogja meghatározni a rezsidet, hogy megszárítod-e a hajadat, vagy kihúzod-e a konnektorból a töltőt. Igen, ezek is számítanak, de annyira keveset, hogy az extra stresszt semmiképpen nem érik meg. Az alábbi adatokat az MVM átlagos teljesítményű eszközök tekintetében, a szokásos használatot feltételezve becsülte meg:

Az elektromos tűzhely mérvadó, a heti főzés egy négytagú családra 20 kWh. Nagyobb volumenű kiadás a mosás is, a mosógép használata hetente, négytagú család esetében 10 kWh. Könnyebben ki tudod számolni a fogyasztást, ha azt veszed figyelembe, hogy kb. 2 kg ruha 50 fokon történő mosása nem igényel 1 kWh-t sem, 4 kg pamutmosás 90 fokon viszont már 2,5 kWh. Értelemszerűen a hosszabb és a magasabb hőfokot igénylő programok fogyasztanak több áramot, amit lehet fokozni a gyakori mosással. Ugyanez igaz a szárítógépekre is, amik azonban még kedvezőtlenebbek tudnak lenni. A hosszabb programok, nagyobb töltettel és teljesen szárazra forgatott ruhákkal könnyen elfogyasztanak 4 kWh-t alkalmanként. 

Sajnos a háziasszonyok kedvence, a mosogatógép sem éppen kedvező áramfogyasztású. Egy-egy alkalom átlagosan 2 kWh-t fogyaszt, úgyhogy érdemes alaposan megtömni, mielőtt elindítanád. Szintén sokat fogyasztanak a hűtők is, hasonlóan a fagyasztókhoz, ezek is átlagosan 2 kWh-t igényelnek napi szinten, ami természetesen változik a típus, méret függvényében. 

zeljkostantrac/istockphoto.com

A kisebb eszközök energiafogyasztására is érdemes figyelni

A kisebb eszközök, mint amilyen a hajszárító, az elemtöltő, a kávéfőző nem fogyasztanak sok áramot. A kávéból pl. 40 csészére való fogyaszt 1 kWh-t, a hajszárító pedig 1 óra alatt 1 kWh-t. Sajnos a home office most újra leértékelődött, mert ami a pandémia alatt előny volt, az most hátrány, főleg akkor, ha nem kapsz a munkahelyedtől támogatást. A számítógépek háromóránként átlagosan 1 kWh-t fogyasztanak, ami nyolcórás munkával számolva 2,7 kWh naponta. Ez a munkanapokkal számolva havi 54 kWh-t jelent. És akkor még nem is beszéltünk a fűtésről…

Az energiatakarékos izzókra viszont érdemes beruházni, mert a 20W-osak 50 órányi használat mellett is csak 1 kWh-t fogyasztanak.

Célszerű figyelembe venned, hogy általában legalább 3-4 spotot kapcsolunk fel egyszerre, így a fogyasztás is megsokszorozódik. Az összehasonlítás tekintetében, a 40W-os égő 25 óra alatt fogyaszt el 1 kWh-t, a 100W-os pedig 10 óra alatt ugyanennyit. 

Cserébe viszont úgy tűnik, hogy legalább az otthoni szórakozás nem olyan húzós. A telefonod töltésére akkor kell 1 kWh-t fizetned, ha a 100. alkalom is letelt, de a Hi-Fi berendezésre is ugyanennyit írtak a szakértők, 8-10 órányi működés mellett. Jó hír, ha szeretsz tévézni, hogy a 39 collos, LED készülékek 20 órányi használat mellett fogyasztanak 1 kWh-t – miközben a vasaló már 2 óra alatt kimeríti ezt a keretet. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást