„Én tudom, én választom, én ruhám!” Hogyan segítsd a gyermeket az öltözködésben?

„Én tudom, én választom, én ruhám!” Hogyan segítsd a gyermeket az öltözködésben?

Címlap / Életmód / Család / „Én tudom, én választom, én ruhám!” Hogyan segítsd a gyermeket az öltözködésben?

Jól ismerjük azt a kis határozott kétévest, aki tüll szoknyában homokozó lapáttal a kezében készen áll a délutáni játszótéri kalandra. Csakúgy, mint a vasalt ing elleni lázadást, az évnyitó alkalmával vagy bármely elegánsabb megjelenés során. Aztán ide tartozik még a leválthatatlan kapucnis pulóver és a mindig kényelmes sportcipő esete is. 

De mi is az, ami valójában összeköti a fent említett szituációkat?

Minden olyan egyszerűnek tűnt a kezdetek kezdetén. Az antikvitás korában kéket a kisfiúknak, rózsaszínt a kislányoknak. Aztán szerencsére szépen lassan elfogadottá vált a tény, miszerint a színek sokárnyalatúak, ahogyan gyermekeink is, és kitárult a paletta: sárga, zöld, barack, szürke, bézs, lila és még folytathatnám a felsorolást.

Ma már szerencsére szabadon, bármilyen színbe öltöztethetjük gyermekeinket. Talán sokak számára idegenen hangozik, de már egy kisbabának is vannak egyéni jellemvonásai, melyek a későbbiekben mérföldköveket jelentenek egyéni stílusuk kialakításában. De haladjunk lépésről lépésre.

Az önállóság teret hódít

Kilépve az édes idillből, amikor már nem anya komponálja a napi öltözetet gyermekének, eljön az a pillanat, amikor az önállóság felülkerekedik a rutinon. A legjobb – ha koruknak megfelelően – felkészítjük gyermekeinket a gardróbszekrény előtti döntésekre is. Engedjük, hogy egy-egy ruhadarabot ők válasszanak ki, mi pedig a hozzáillő többi kiegészítőt javasolhatjuk.

Vannak kislányok, akik a szoknya szerelmesei, míg a fiúknál elhagyhatatlan öltözék a sportcipő. Ha jobban belegondolunk, az eszmecsere a gardrób előtt – beismerem néha embert próbáló – de valójában minőségi idő gyermekeinkkel, miközben az élet iskoláját járják. A döntés, a kompromisszum és a várt eredmény tükrében. 

EmirMemedovski/istockphoto.com

Aztán néhány év elteltével mindez megfordul. A kamaszkor beköszöntével nem valószínű, hogy gyermekeink az elmúlt évek tematikáját fogják követni az öltözködés terén. De semmi nincs veszve, az alapokat közösen, kiskorban már letettük, a jóízlés, az igényesség jegyében. Megtiszteltetésnek vehetjük, ha gyermekink egy-egy dilemma közepette hozzánk fordulnak.

Majd néhány év múlva ismét egymásra találunk az öltözködés misztériumában. A lányok esetében a közös shopping egy életen át összeköti a család női tagjait – mindez valahol a genetikánkban lehet elrejtve.  A fiúk esetében nyitott a kérdés: a közös ebéd vagy a vásárlás érdekli őket jobban? Mindegy is, a lényeg hogy élvezzük egymás társaságát!

Köztudott, hogy a férfi népesség nagy százaléka maximum egy helyről vásárol, üres kézzel belép az üzletbe és teli pakkokkal távozik körülbelül kétszer egy évben. Ám ha mindehhez segítségünket kérik, ne hátráljunk meg!

jacoblund/istockphoto.com

Imádjuk, élvezzük és legfőképpen éljük meg gyermekeink megtisztelő jelenlétét életünkben! Újszülött vagy kamasz, fiú vagy lány – a lényegen nem változtat. Az önállóság az élet velejárója, mi mint szülők pedig segíthetünk gyermekeinknek elsajátítani az élet számtalan területén.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást