„Én tudom, én választom, én ruhám!” Hogyan segítsd a gyermeket az öltözködésben?

„Én tudom, én választom, én ruhám!” Hogyan segítsd a gyermeket az öltözködésben?

Címlap / Életmód / Család / „Én tudom, én választom, én ruhám!” Hogyan segítsd a gyermeket az öltözködésben?

Jól ismerjük azt a kis határozott kétévest, aki tüll szoknyában homokozó lapáttal a kezében készen áll a délutáni játszótéri kalandra. Csakúgy, mint a vasalt ing elleni lázadást, az évnyitó alkalmával vagy bármely elegánsabb megjelenés során. Aztán ide tartozik még a leválthatatlan kapucnis pulóver és a mindig kényelmes sportcipő esete is. 

De mi is az, ami valójában összeköti a fent említett szituációkat?

Minden olyan egyszerűnek tűnt a kezdetek kezdetén. Az antikvitás korában kéket a kisfiúknak, rózsaszínt a kislányoknak. Aztán szerencsére szépen lassan elfogadottá vált a tény, miszerint a színek sokárnyalatúak, ahogyan gyermekeink is, és kitárult a paletta: sárga, zöld, barack, szürke, bézs, lila és még folytathatnám a felsorolást.

Ma már szerencsére szabadon, bármilyen színbe öltöztethetjük gyermekeinket. Talán sokak számára idegenen hangozik, de már egy kisbabának is vannak egyéni jellemvonásai, melyek a későbbiekben mérföldköveket jelentenek egyéni stílusuk kialakításában. De haladjunk lépésről lépésre.

Az önállóság teret hódít

Kilépve az édes idillből, amikor már nem anya komponálja a napi öltözetet gyermekének, eljön az a pillanat, amikor az önállóság felülkerekedik a rutinon. A legjobb – ha koruknak megfelelően – felkészítjük gyermekeinket a gardróbszekrény előtti döntésekre is. Engedjük, hogy egy-egy ruhadarabot ők válasszanak ki, mi pedig a hozzáillő többi kiegészítőt javasolhatjuk.

Vannak kislányok, akik a szoknya szerelmesei, míg a fiúknál elhagyhatatlan öltözék a sportcipő. Ha jobban belegondolunk, az eszmecsere a gardrób előtt – beismerem néha embert próbáló – de valójában minőségi idő gyermekeinkkel, miközben az élet iskoláját járják. A döntés, a kompromisszum és a várt eredmény tükrében. 

EmirMemedovski/istockphoto.com

Aztán néhány év elteltével mindez megfordul. A kamaszkor beköszöntével nem valószínű, hogy gyermekeink az elmúlt évek tematikáját fogják követni az öltözködés terén. De semmi nincs veszve, az alapokat közösen, kiskorban már letettük, a jóízlés, az igényesség jegyében. Megtiszteltetésnek vehetjük, ha gyermekink egy-egy dilemma közepette hozzánk fordulnak.

Majd néhány év múlva ismét egymásra találunk az öltözködés misztériumában. A lányok esetében a közös shopping egy életen át összeköti a család női tagjait – mindez valahol a genetikánkban lehet elrejtve.  A fiúk esetében nyitott a kérdés: a közös ebéd vagy a vásárlás érdekli őket jobban? Mindegy is, a lényeg hogy élvezzük egymás társaságát!

Köztudott, hogy a férfi népesség nagy százaléka maximum egy helyről vásárol, üres kézzel belép az üzletbe és teli pakkokkal távozik körülbelül kétszer egy évben. Ám ha mindehhez segítségünket kérik, ne hátráljunk meg!

jacoblund/istockphoto.com

Imádjuk, élvezzük és legfőképpen éljük meg gyermekeink megtisztelő jelenlétét életünkben! Újszülött vagy kamasz, fiú vagy lány – a lényegen nem változtat. Az önállóság az élet velejárója, mi mint szülők pedig segíthetünk gyermekeinknek elsajátítani az élet számtalan területén.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!