Arcunk tele van atkákkal!? 10 tény a testünkről, ami kész rémálom

Arcunk tele van atkákkal!? 10 tény a testünkről, ami kész rémálom

Címlap / Életmód / Egészség / Arcunk tele van atkákkal!? 10 tény a testünkről, ami kész rémálom

A köldökben egy egész ökoszisztéma lakik

Teljesen mindegy mennyiszer zuhanyzol naponta – ráadásul túl sokszor nem is egészséges – egy átlagos felnőtt köldökében kb. ötven különböző fajú baktérium él. Szintén érdekes megállapítás, hogy ezek az ökoszisztémák emberenként annyira különböző összetételűek, hogy a jelenség egyelőre a tudósok számára is rejtély. 

Percenként 30.000 halott bőrsejtet vedlünk

Nemcsak a kígyók vetik le a bőrüket, mi is, igaz mi közel sem olyan látványosan, mint a hüllők. Legyen bármilyen egészséges, ragyogó és bársonyos a bőr, bizony folyamatosan „hullajtjuk” az elhalt bőrsejteket, elképesztő ütemben, méghozzá percenként tízezres számban.

A kisgyerekek koponyája félelmetes

Nemcsak a cápának nőnek duplasorban a fogai, életünk során mi is átmegyünk egy ilyen fázison. Mielőtt a gyerekek elpotyogtatják tejfogaikat, a koponyájuk egészen bizarr látványt nyújt a beleékelődött, kibújásra váró csontfogak miatt, ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja. 

popovaphoto/istockphoto.com

A gyomorsav majdnem olyan erős, mint az akkumulátorsav 

Kevesen tudják, de a sósav a gyomorsav egyik alkotórésze, nem csoda ha erős. Olyannyira, hogy még a fémet is képes feloldani, de azért de próbáld ki. 

A magzatnak előbb van szeme, mint szemhéja

A méhben lakó embrió kifejezetten aranyos kis babaképződmény, azonban kísérteties belegondolni, hogy mielőtt szemhéjat növesztene, két héten keresztül pislogás nélkül, üveges szemmel bámul a semmibe az anyukája hasában. 

Ugyanannyi szőrtüszővel rendelkezünk, mint az emberszabású majmok

„Te szőrös majom!” csúfoljuk egymást naívan, pedig valójában semmivel sincs kevesebb számú szőrszálunk, mint egy orángutánnak, csimpánznak vagy gorillának. Hogy mi miért vagyunk mégis szinte csupaszok hozzájuk képest? Egyszerű: azért, mert a mi szőrünk sokkal rövidebb és finomabb. 

Az arcodon jelen pillanatban is atkák élnek

A Demodex, magyarul szőrtüszőatka mikroszkópikus méretű, jellegzetes szivar alakú állatka és csaknem 70 alfaja van. Az emberen – szerencsére? – mindössze két fajtája lakozik, a Demodex folliculorum és a Demodex brevis, melyeket – még belegondolni is borzongató – de főleg a szempillánk tövében találhatunk meg.

Mindannyiunkat egy saját baktériumfelhő vesz körül

Nemcsak egy szép színes aurával, hanem egy több millió baktériumból álló felhővel is körbe vagyunk véve. Ha elmész valaki mellett, az ő felhőjében található baktériumok rátapadnak a bőrödre, sőt, be is szívod őket a tüdődbe. 

image_jungle/istockphoto.com

Stressz vagy félelem hatására több fülzsírt termelsz

Az úgynevezett apokrin verejtékmirigyek hónaljban, a mellbimbóban, a külső nemi szerveken és a végbélnyílás körülötti bőrben találhatóak. Módosult apokrin mirigyek továbbá a külső fül fülzsírt termelő glandulae ceruminosae, valamint a szempillák tövébe nyíló Moll-féle mirigyek is, melyek váladéka a tüszőkbe ömlik, közvetlenül a faggyúmirigyek nyílása fölött. Ezek a mirigyek felelősek a fülzsír és a – félelem vagy stressz hatására – termelt „szagosabb” izzadtságért. 

Ha érzékeny a gyomrod, ez a pontot inkább hagyd ki

Rendben, én szóltam: körülbelül napi egy liter slejmet – azaz másnéven nyákot, nyálat, váladékot, köpetet – termelünk és – nem meglepő módon – ugyanennyit is nyelünk le. Ez az anyag nem más, mint színtelen váladékréteg a nyálkahártyák felszínén. Undorító? Igen. Természetes? Igen. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást