Így gondoskodj az élő karácsonyfádról, hogy túlélje az ünnepeket

Így gondoskodj az élő karácsonyfádról, hogy túlélje az ünnepeket

Címlap / Otthon / Dekor / Így gondoskodj az élő karácsonyfádról, hogy túlélje az ünnepeket

Mi négy éve döntöttünk úgy, hogy vásárolunk egy jó minőségű, termetes műfenyőt. Egyszerűen nem akartunk minden karácsonykor több mint 10 000 forintot költeni csak a fára – márpedig a nagyobb fákat már akkor is borsos áron lehetett beszerezni. Mivel nálunk meglehetősen nagy a belmagasság, asztalra pedig nem igazán tudtuk tenni a fát, nem adódott más alternatíva.

Azóta se bántuk meg, viszont az biztos, hogy kell hely a tároláshoz, és legalább 20 évig szükséges használni a fát ahhoz, hogy károsanyag-kibocsátás szempontjából ugyanott legyünk, mintha minden évben vágott fenyőt vettünk volna. Éppen ezért nem szabad spórolni a műfenyő minőségén, ha vásárláson töritek a fejeteket!

Nagyon szimpatikus megoldás az is, amikor valaki élő fenyőt vásárol, és azt díszíti fel. Különösen kedves a szívemnek a minimalista stílus, ezért el tudom képzelni, hogy majd amikor már csak kettőnknek díszítjük a fát, akkor mi is földlabdás fenyőt veszünk és skandináv stílusban, egyszerűen egy égősorral dekoráljuk.

Mire figyelj, ha te már idén is élő fenyőt fogsz vásárolni?

Már a vásárlás során oda kell figyelned néhány fontos dologra. Lényeges, hogy olyan fát vegyél, ami illeszkedik az éghajlatunkhoz, tehát jól érzi magát nálunk, alkalmazkodni képes a melegedő hőmérséklethez. Bár a legtöbb fenyő nem kényes, nem bírják pl. a nagy hőséget. Még a legszívósabb és legegészségesebb fák is nehezen tudnak növekedni, ha túl nedves vagy éppen túl meleg területre ülteted őket, ezért a megfelelő fajta kiválasztása elengedhetetlen a későbbi sikerhez. 

Nagyon lényeges az is, hogy előre utánajárj, mekkora lesz a fa. Nálunk két, hatalmas, közel ötvenéves ezüstfenyő áll az udvaron. Csodaszépek, rengeteg árnyékot adnak, felfogják a por és a zaj egy részét, de sosem lesz olyan szép alattuk a fű, mint az udvar többi részén. Nem is beszélve az irdatlan mennyiségű toboz- és tűhegyről…

De nem kell messze mennünk a meggondolatlan ültetésekért: költözésünkkor a szomszédunk – nagy szívfájdalmunkra – kénytelen volt vagy öt fát kivágni a saját udvarán, mert olyan közel ültette őket a házunkhoz, hogy nem lehetett leszigetelni a falunkat. A fenyők, ha jól érzik magukat, gyorsan nőnek és terebélyesek lehetnek, ezt bizony bele kell kalkulálni az ültetésbe (vagy érdemes előre érdekelődni, ki fogadná örömmel a fát a saját telkén, ha nálatok nincs hely).

Benti, vagy kinti?

A cserepes karácsonyfát értelemszerűen cserépben tarthatod, az ünnepek után kiköltöztetheted a szabadba, majd minden évben beviheted. Ez jóval nagyobb odafigyelést igényel részedről, mint a karácsony után kiültetett fenyő. A szezonálisan benn tartott fa gyorsabban kiszárad, megviselheti a hőmérsékletingadozás és természetesen növekedni sem fog úgy, mint kiültetett társa. Ha nem nagyon van másra lehetőséged, vagy mindenképpen a cserepes változatot preferálod, akkor érdemes lehet megfontolnod egy szobafenyő megvásárlását, amit egész évben a lakásban, vagy legfeljebb nyáron a teraszon tartanál. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást