Elméd ördögi körében, és amit elfelejtettél

Elméd ördögi körében, és amit elfelejtettél

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Elméd ördögi körében, és amit elfelejtettél

Alan Watts (1915-1973) angol filozófus író volt. 1938-tól az Egyesült Államokban élt, könyveket és cikkeket írt vallási kérdésekben. Papként dolgozott, majd a zen buddhizmussal kezdett el foglalkozni. Megállapította, hogy a buddhizmus inkább lehetne a pszichoterápia eszköze, mint a vallás. Írásai is erről szólnak. Cikkünkhöz két témát választottunk tőle.

Az elme

Amikor az elme egy ördögi kör rabja, erre az egyik legnyilvánvalóbb példa az aggodalom. Az orvos közli veled, hogy műteni kell. Erre ösztönösen aggódni kezdesz, és aggódni kezdenek a szeretteid is.

Ez az állapot nem tesz jót, mert elveszi az étvágyat és az álmot. Egyre jobban elhatalmasodik rajtad az aggodalom. Emiatt most már haragszol is magadra. Ez egy ördögi kör, amiből nem tudsz szabadulni. Mit tegyél, hogy az elméd lecsendesedjen? 

Elméd gyakran olyan, mint egy szünet nélkül ugrándozó és fecsegő majom. Nehezen tudod abbahagyni a gondolkodást. Sok ember egész életében dolgoztatja az elméjét, és kellemetlenül érzi magát, amikor csönd veszi körül. Amikor egyedül vagy és senki nem mond semmit, és nincs mit csinálni, rögtön aggódni kezdesz.

Zakatol a fejedben az aggodalom.

Egyedül vagy a saját társaságodban, és nincs, ami elterelné a figyelmedet magadról. Szeretnél szabadulni ebből a helyzetből, de ez képtelenségnek tűnik.

Mindig szabadulni akarsz önmagadtól, ezért jársz moziba, ezért olvasol könyveket, ezért akarsz járni valakivel. Bármit, csak ne kelljen egyedül lenned. Szabadulni akarsz saját magadtól, nem akarsz saját magad lenni, mert rabjává váltál a gondolataidnak.

Veszélyes kábítószer ez számodra. Kényszeres gondolkodás a neve. 

Megszokásoddá vált, és nehéz abbahagyni. Pedig abba kell hagynod, ha józan akarsz lenni. Ha folyton beszélsz, nem hallod mások szavát. Aztán már csak a saját belső beszélgetéseidet, a gondolataidat hallod. Már csak a gondolataidra gondolhatsz, mert teljesen elzárod magad a külvilágtól.

Pedig ha gondolkodni akarsz valamiről, akkor abba kell hagynod a gondolkodást. Az első szabály, hogy ne próbálkozz vele, mert csak még jobban felkavarod elméd háborgó hullámait. Az elme lecsöndesedik, ha békén hagyják, mint a zavaros, sáros tó. Csak hagyd békén az elmédet, és magától lecsendesedik. 

Amit elfelejtettél

Amit elfelejtettél, az egy alapvető dolog. Mit gondolsz, ki vagy Te? Egy nevet mondtak neked, és azt mondták, az vagy. Egy névvel illetnek az emberek, amivel azonosulnod kell. Tanítanak, hogy az elvárásaiknak megfelelően viselkedj. De jól tudod, hogy nem az vagy. Menj vissza az emlékeidben, vissza a csecsemőkorodba, és rájössz, hogy messze-messze belül, más vagy.

Mások számára mindig felkavaró, amikor valaki felfedezi önmagát, legbensőbb valóságát. Nem értik, hogyan lehet ennyire nagyszerű? Van egy zuga a lelkednek, a szellemednek, ahol tudod, hogy nem csak egy kis felelőtlen egérke vagy a világba beledobva. Ahol tudod, hogy felelős vagy azért, hogy a szíved dobog, ahol kontrollod van a tudatosságod felett. Emlékezz rá, és ne felejtsd el többé.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást