37 elképesztő igazság a hajról

37 elképesztő igazság a hajról

Címlap / Stílus / Haj / 37 elképesztő igazság a hajról

Tudtad, hogy a haj olyan erős, mint az alumínium? Meglepő tények a hajról.

Hajnövekedés

Nyáron és alvás közben gyorsabban nő a haj. A nők haja lassabban nő, mint a férfiaké, mivel a nők ösztrogén szintje jóval magasabb, mint a férfiaké. Ha a hajunkat soha nem vágnánk le, akkor átlagosan 107 cm hosszúra tudna nőni, mielőtt kihullna. A hajvágástól nem nő gyorsabban a hajunk, legfeljebb hosszabbra tud nőni. A haj a leggyorsabban növekvő emberi szövet, a csontvelő a második. A hajgyökerek 90 százaléka aktív, a maradék 10 százalék nem. A haj növekedési ciklusa 28 napos.

Őszülés, élettartam

Egy hajszál élettartama 4-7 év. Attól, hogy egy szál ősz hajszálat kihúzunk, nem nő 7 másik helyette. Az egyetlen kár, amit okozunk, az a gyökér tönkre tevése, hisz innen nem fog több szál nőni. A haj őszülését a szőrtüszők pigmentjeinek elhalása okozza, ettől a hajszín átlátszóbb lesz – szürke, ezüst vagy fehér. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy egy nagy sokk vagy trauma hatására egyik napról a másikra megőszüljön valaki, de sokan állítják, hogy ez megtörtént. Tévhit, hogy a világos hajúak kevésbé őszülnek, egyszerűen a sötét hajúaknál jobban látszik a kontraszt. Nemcsak idős korban lehet megőszülni, már a 20/as években is elindulhat egy erős őszülési folyamat. Ez a genetikai tulajdonságoktól függ.

Hajhullás

Naponta átlagosan 100 hajszálat veszítünk el. A pajzsmirigy-kiegyensúlyozatlanság és vashiány reverzibilis hajhullást okozhat. A férfiak 50 százaléka kopaszodik 50 év felett. A nők 40 százalékánál is tapasztalható a menopauza után természetes genetikai hajveszteség. Csak akkor észrevehető a kopaszodás, ha a fejbőr mintegy 50 százalékkal kevesebb hajszálat tartalmaz. Ekkor már túl késő hajnövekedést serkentő eljárásokra, csak a hajbeültetés segíthet.

Hajszerkezet

A tudósok szerint a haj olyan erős, mint az alumínium. A hajszálak képesek súlyuk 1/3-át jelentő nedvességet felszívni. A neves haj félszer hosszabbra képes nyúlni. Egy átlagos copfnyi haj képes 99 embernyi súlyt megtartani. A sötétebb hajban magasabb a széntartalom, mint a világos hajban.

A haj egészsége

A hormonális változások, diéták átmeneti hajhulláshoz és hajszál károsodáshoz vezethetnek. A töredezett hajvégeket nem lehet javítani, csak az olló segít rajtuk. A nedves hajat nem szabad dörzsölni, mert sokkal sérülékenyebb, mint szárazon. A stressz a legfőbb oka a hajhullásnak és a haj korai őszülésének.

Hajtípusok

A férfiak haja sűrűbb a nők hajánál, és a férfiak haja gyorsabban nő mint a nőké. A szőke hajúaknak sokkal több szál hajuk van, mint a barna vagy vörös hajúaknak. Az emberek mindössze 4 százalékának van vörös haja. A legtöbb vörös hajú az Egyesült Királyságban, Írországban és Ausztráliában él. A vörös haj nem szürkül meg, csak barnás/homokos színné fakul, majd kifehéredik. Az afrikai nők haja lassabban nő és sokkal törékenyebb, mint az európai nőké. Az ázsiai nők haja a legrugalmasabb és nő a leggyorsabban.

Egyéb érdekességek

A “sampon” szó a hindi “champa” szóból származik, ami masszázst jelent. A normál száraz hajat még egyötöd hosszal lehet nyújtani, mielőtt elszakadna. Az egyetlen emberi testrész, ahová nem nő haj/szőr a talp és az ajkak. Ha egy életciklusa végén levő hajat húzol ki, nem fog fájni. Még a tökéletesen egyenes hajnak tűnő haj is göndör, mert növekedés alatt a hajszálak csavarodnak, csak a fordulatok számán múlik, hogy göndörnek vagy egyenesnek mondjuk a hajat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást